زمینه و هدف: نوجوانان یکی از مهمترین و حساسترین گروههای سنی در هر جامعه ای هستند؛ که سلامت این گروه مبنای مهمی برای سلامت جامعه در نظر گرفته میشود. با وجود اهمیتی که تغذیه سالم در دوران نوجوانی دارد، اکثریت نوجوانان در سراسر جهان میوه و سبزی را کمتر از مقدار توصیهشده مصرف میکنند و بیشتر نوشیدنی گازدار ، غذاهای فرآوریشده و غنی از چربی مصرف میکنند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دختر متوسطه اول انجام شد. روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 270 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402 با استفاده از روش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب و مورد مطالعه قرارگرفتند. دادهها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک وسوالات آگاهی، نگرش و عملکرد جمع آوری شدند؛ سپس با اســتفاده از نرمافزار spss-23، آمارهای توصیفی- تحلیلی، آزمون کروسکال- والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها: میانگین سنی دانش آموزان 75/0±9/13 سال بود میانگین نمره آگاهی دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی 8/2±76/17، میانگین نمره نگرش 5±68/24 و میانگین نمره عملکرد روزانه و هفتگی مصرف میوه و سبزی دانش آموزان به ترتیب 5/1±7/3 و 3/5±28/10 بود. میزان مصرف میوه و سبزی با شغل پدر، درآمد خانواده و تحصیلات مادر ارتباط معنیداری داشت (05/0p<). نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر آگاهی و نگرش دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی مطلوب بود؛ ولی عملکرد نامطلوب در میزان مصرف میوه و سبزی داشتند. نگرش، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر و درآمد بر میزان مصرف میوه و سبزی در دانش آموزان موثراست. بنابراین اجرای مداخلات آموزشی و مشاوره برای مادران در مورد اهمیت مصرف میوه و سبزی در سلامت خانواده بهخصوص نوجوانان و حمایت دولت از خانواده ها با درآمد پایین در بهبود تغذیه بخصوص مصرف میوه و سبزی ضروری به نظر میرسد.
Farahi F, Baghernezhad F, Ramezani A A. Investigating the Knowledge, Attitudes, and Practices of Fruit and Vegetable Consumption and Its Related Factors among Female High School Students in Nehbandan City in 2023. j.health 2024; 15 (3) :304-313 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2926-fa.html
فرهی فاطمه، باقرنژاد حصاری فاطمه، رمضانی* عباسعلی. بررسی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی و عوامل مرتبط با آن در دانشآموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402. سلامت و بهداشت. 1403; 15 (3) :304-313