[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 ) ::
جلد 15 شماره 3 صفحات 313-304 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی ‌و عوامل مرتبط با آن در دانش ‬آموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402
فاطمه فرهی ، فاطمه باقرنژاد حصاری ، عباسعلی رمضانی**
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (297 مشاهده)
زمینه و هدف: نوجوانان یکی از مهمترین و حساسترین گروه‌های سنی در هر جامعه ای هستند؛ که سلامت این گروه مبنای مهمی برای سلامت جامعه در نظر گرفته می‌شود. با وجود اهمیتی که تغذیه سالم در دوران نوجوانی دارد، اکثریت نوجوانان در سراسر جهان میوه و سبزی را کمتر از مقدار توصیه‌شده مصرف می‌کنند و بیشتر نوشیدنی گازدار ، غذاهای فرآوریشده و غنی از چربی مصرف می‌کنند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دختر متوسطه اول انجام ‌شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 270 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402 با استفاده از روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب و مورد مطالعه قرارگرفتند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک وسوالات آگاهی، نگرش و عملکرد جمع آوری شدند؛ سپس با اســتفاده از نرم‌افزار spss-23، آمارهای توصیفی-  تحلیلی، آزمون کروسکال- والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: میانگین سنی دانش آموزان 75/0±9/13 سال بود میانگین نمره آگاهی دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی 8/2±76/17، میانگین نمره نگرش 5±68/24 و میانگین نمره عملکرد روزانه و هفتگی مصرف میوه و سبزی دانش آموزان به ترتیب 5/1±7/3 و 3/5±28/10 بود. میزان مصرف میوه و سبزی با شغل پدر، درآمد خانواده و تحصیلات مادر ارتباط معنی‌داری داشت (05/0p<).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر آگاهی و نگرش دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی مطلوب بود؛ ولی عملکرد نامطلوب در میزان مصرف میوه و سبزی داشتند. نگرش، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر و درآمد بر میزان مصرف میوه و سبزی در دانش آموزان موثراست. بنابراین اجرای مداخلات آموزشی و مشاوره برای مادران در مورد اهمیت مصرف میوه و سبزی در سلامت خانواده به‌خصوص نوجوانان و حمایت دولت از خانواده ها با درآمد پایین در بهبود تغذیه بخصوص مصرف میوه و سبزی ضروری به نظر میرسد.
 
واژه‌های کلیدی: دانش آموزان، مصرف میوه وسبزی، آگاهی، نگرش، عملکرد
متن کامل [PDF 256 kb]   (170 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1403/10/3 | پذیرش: 1403/7/10 | انتشار: 1403/7/10
فهرست منابع
1. Nasirzadeh M, Abdolkarimi M, Asadollahi Z, Hashemian M. Investigating factors effect on fruit and vegetable consumption: Applying social cognitive theory. Journal of Community Health Research. 2020;9(3):159-71. [DOI:10.18502/jchr.v9i3.4259]
2. Erkan T. Adolescent nutrition/Ergenlerde beslenme. Turkish Pediatrics Archive. 2011:S49-S. [DOI:10.4274/tpa.46.34]
3. Beal T, Morris SS, Tumilowicz A. Global patterns of adolescent fruit, vegetable, carbonated soft drink, and fast-food consumption: a meta-analysis of global school-based student health surveys. Food and nutrition bulletin. 2019;40(4):444-59. [DOI:10.1177/0379572119848287] [PMID]
4. Damari B, RIAZI IS, Hajian M, Rezazadeh A. Assessment of the situation and the cause of junk food consumption in Iran and recommendation of interventions for reducing its consumption. Community Health. 2015;2(3):193‐204.5.
5. Francis DK, Van den Broeck J, Younger N, McFarlane S, Rudder K, Gordon-Strachan G, et al. Fast-food and sweetened beverage consumption: association with overweight and high waist circumference in adolescents. Public health nutrition. 2009;12(8):1106-14. [DOI:10.1017/S1368980009004960] [PMID]
6. Roura E, Milà-Villarroel R, Lucía Pareja S, Adot Caballero A. Assessment of eating habits and physical activity among Spanish adolescents. The" Cooking and active leisure" TAS Program. PLOS one. 2016;11(7):e0159962. [DOI:10.1371/journal.pone.0159962] [PMID] []
7. Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in nutrition. 2012;3(4):506-16. [DOI:10.3945/an.112.002154] [PMID] []
8. McMartin SE, Jacka FN, Colman I. The association between fruit and vegetable consumption and mental health disorders: evidence from five waves of a national survey of Canadians. Preventive medicine. 2013;56(3-4):225-30. [DOI:10.1016/j.ypmed.2012.12.016] [PMID]
9. Sun Y, Fung SS, Man PK, Wan AN, Stewart S, Lam TH, et al. Promoting Fruit and Vegetable Intake in Parents: A Cluster Randomised Controlled Trial. International journal of environmental research and public health. 2021;18(10):5206. [DOI:10.3390/ijerph18105206] [PMID] []
10. World Health Organization (WHO). Global, Newsroom, Healthy diet, Key facts. World Health Organization. 2019.
11. Al Ani M, Al Subhi LK, Bose S. Consumption of fruits and vegetables among adolescents: a multi-national comparison of eleven countries in the Eastern Mediterranean Region. British journal of nutrition. 2016;115(6):1092-9. [DOI:10.1017/S0007114515005371] [PMID]
12. Shokrvash B, Majlessi F, Montazeri A, Nedjat S, Shojaeezadeh D, Rahimi A, et al. Fruit and vegetables consumption among adolescents: a study from a developing country. World Appl Sci J. 2013;21(10):1502-11.
13. Rizvan Rajabzadeh, Yasman Jafar،Hamidreza Mohaddeth Hekak،Rahman Panahi،Masoume Sarvi،Seyyed Hamid Hosseini،omid emam. The status of fruit and vegetables consumption and its related factors among female high schoolstudents in Bojnurd city based on the educational diagnostic stage of the PRECEDE mode. Health Quarterly in the field. 2019;7(2):11-20.
14. Salwa M, Subaita F, Choudhury SR, Khalequzzaman M, Al Mamun MA, Bhuiyan MR, et al. Fruit and vegetables consumption among school-going adolescents: Findings from the baseline survey of an intervention program in a semi-urban area of Dhaka, Bangladesh. Plos one. 2021;16(6):e0252297. [DOI:10.1371/journal.pone.0252297] [PMID] []
15. Alireza D, Zahra S, Naser S. Investing the predictors of intention to consume fruits and vegetables in junior high school students based on the structures of the theory of planned behavior. Journal of Urmia Nursing And Midwifery. 2021;18(12):986-94.
16. Ramezani A. The theory based on psychological and socioenvironmental factors associated with eating behaviors and obesity in adolescents. Clinical Excellence. 2015;4(1):32-17.
17. Baji Z, Shakerinejad G, Tehrani M, Jarvandi F, Haji Najaf S. Predicting the Determinants of Nutritional Behaviors among High School Female Students: The Application of Extended Theory of Reasoned Action. Journal of Education and Community Health. 2020;7(1):34-37 [DOI:10.29252/jech.7.1.37]
18. Mehri Delvarian-Zadeh1, Ahmad Khosravi, Nasrin Razavian-Zadeh, Nahid Bolbol-Haghighi, Maryam Abbasian. Nutritional Knowledge, Attitude and Practice of Female Junior High School Students in Two Regions of Iran. Knowledge and Health Quarterly. 2011;6(1):20-26
19. Najimi A, Ghaffari M. Promoting fruit and vegetable consumption among students: a randomized controlled trial based on social cognitive theory. J Pak Med Assoc. 2013;63(10):1235-40.
20. Jeihooni AK, Hatami M, Zarei S, Safdar S, Maleki Z, Akbarzadeh Z. Investigating the Effect of Educational Program Based on Precede Model on the Consumption of Fruits and Vegetables in High School Girl Students of Fasa City. Journal of Fasa University of Medical Sciences. 2017;7(3):361-70.
21. Cebirbay MA, Bayrak E. Fruit and Vegetable Consumption, Attitudes and Knowledge in Preschool Children and Adolescents. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi. 2022;11(3):389-96.
22. Sato Y, Miyanaga M, Wang DH. Psychosocial Determinants of Fruit and Vegetable Intake in Japanese Adolescents: A School-Based Study in Japan. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(15):5550 [DOI:10.3390/ijerph17155550] [PMID] []
23. Heshmati Hashem bn,Homaei Elham, Khajavi Samane.internet]. 2014. predictors of fruit and vegetable consumption among female high school students based on precede model. journal of health education and health promotion. 2014; 1 (4) :5-14 [DOI:10.4103/2277-9531.151866] [PMID] []
24. Moeini B, Taheri M, Roshanaei G, Vahidinia AA, Moez MR. High school girl's adherence to 5-a-day serving's fruits and vegetables: An application theory of planned behavior. Journal of Education and Community Health. 2014;1(2):10-9. [DOI:10.20286/jech-010210]
25. Seidu A-A, Aboagye RG, Frimpong JB, Iddrisu H, Agbaglo E, Budu E, et al. Determinants of fruits and vegetables consumption among in-school adolescents in Ghana. Adolescents. 2021;1(2):199-211. [DOI:10.3390/adolescents1020016]
26. Moradi G, Rahimzadeh A, Amani S, Yousefi J, Rahmani K, Bagheri S. Barriers and strategies of fruit and vegetable consumption in high school students in Sanandaj. Journal of Education and Community Health. 2018;5(2):18-25. [DOI:10.21859/jech.5.2.18]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farahi F, Baghernezhad F, Ramezani A A. Investigating the Knowledge, Attitudes, and Practices of Fruit and Vegetable Consumption and Its Related Factors among Female High School Students in Nehbandan City in 2023. j.health 2024; 15 (3) :304-313
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2926-fa.html

فرهی فاطمه، باقرنژاد حصاری فاطمه، رمضانی* عباسعلی. بررسی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی ‌و عوامل مرتبط با آن در دانش ‬آموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402. سلامت و بهداشت. 1403; 15 (3) :304-313

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2926-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623