زمینه و هدف: جهانی شدن بهداشت و درمان منجر به شکل گیری نوع جدیدی از گردشگری تحت عنوان گردشگری سلامت شده است. در این بین گردشگری پزشکی به عنوان شاخهای از گردشگری سلامت نسبت به سایر شاخهها به سرعت رشد کرده و بسیاری از کشورها در حال حاضر برنامههای مدونی برای توسعه و بهرهبرداری از آن دارند. از آنجا که، استان اردبیل بهعنوان یکی از استانهای مرزی کشور، مستعد پیشرفت در زمینه گردشگری پزشکی است و با توجه به وجود مشکلات متعدد در این حوزه مقاله حاضر به بررسی موانع توسعه این نوع گردشگری در استان اردبیل میپردازد.
روش کار: تحقیق از نوع کاربردی و از نظر روش انجام پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون آماری t استیودنت و آزمون رتبهای فریدمن استفاده شده است.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد. موانع گردشگری پزشکی در اردبیل به ترتیب عبارتند از: موانع سیستم اطلاعاتی و بازاریابی با میانگین رتبه 75/29 در رتبه اول و بقیه به ترتیب موانع سیاستگذاری و قانونگذاری میانگین رتبه 14/25، موانع زیرساختی92/24، موانع توسعه محصول و کیفیت خدمات 80/24، موانع نگرش دولت 49/24، موانع نیروی انسانی 46/22، موانع اجتماعی- فرهنگی 54/20 و موانع اقتصادی دارای میانگین رتبه 19/16 در رتبههای بعدی میگیرد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد، هر یک از این موانع در جلوگیری از توسعه گردشگری پزشکی در اردبیل نقش اساسی داشته و به همراه شاخصهای فرعی به عنوان موانعی برای توسعه این بخش عمل میکنند. در پایان برای توسعه گردشگری و رفع موانع موجود پیشنهادهایی ارایه گردید.
Nemati V, Ebrahimpour H, Babaee Y, Abbasgholizadeh N. Assessing Barriers to the Development of Medical Tourism Case Study: Ardabil. j.health 2016; 7 (2) :118-133 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-910-fa.html
نعمتی ولی، ابراهیم پور حبیب، بابایی یاور، عباسقلی زاده ناطق. ارزیابی موانع توسعه گردشگری پزشکی (مطالعه موردی: شهر اردبیل). سلامت و بهداشت. 1395; 7 (2) :118-133