[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
دسترسی آزاد

مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
..
:: دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 25-16 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین میزان سرب و کادمیوم در شیر و فرآورده‌های آن در شهر کرمان
هانیه پروانه ، محمدحسین موثق**
دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
چکیده:   (40 مشاهده)
زمینه و هدف: شیر و فرآورده‌های آن یکی از مهم‌ترین منابع غذایی انسان است. آلودگی این ماده غذایی به فلزات سنگین می‌تواند یک تهدید جدی ازنظر سلامت عمومی باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان سرب و کادمیوم در شیر، ماست و پنیر در شهر کرمان بود.
روش کار: تعداد 70 نمونه (10 نمونه شیر خام، 10 نمونه شیر پاستوریزه، 10 نمونه شیر فرادما، 10 نمونه پنیر سنتی، 10 نمونه پنیر پاستوریزه، 10 نمونه ماست سنتی و 10 نمونه ماست پاستوریزه) به‌صورت تصادفی از دی‌ تا اسفند 1400 اخذ و میزان باقی‌مانده سرب و کادمیوم در نمونه‌ها به روش جذب اتمی تعیین گردید. برای آنالیز آماری از آزمون دانکن استفاده گردید.
یافته­ ها: ازنظر میانگین میزان سرب و کادمیوم بین انواع نمونه‌ها (شیر خام، شیر پاستوریزه، شیر فرادما، ماست سنتی، ماست پاستوریزه، پنیر سنتی و پنیر پاستوریزه) اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید (05/0>p). بیشترین میزان سرب در پنیر سنتی به میزان 94/5 ± 71/99 میکروگرم در هر کیلوگرم و بیشترین میزان کادمیوم در ماست سنتی و پنیر سنتی به میزان 20/0±79/6 و 18/0±55/6 میکروگرم در هر کیلوگرم بود. میزان سرب در تمام نمونه‌ها بیش‌ازحد مجاز استاندارد ملی ایران و اتحادیه اروپا بود.
نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه نشان داد که میزان سرب در همه نمونه‌ها بیش از حد مجاز ایران بود. با توجه به نتایج حاصله، کنترل دوره‌ای و منظم شیر، ماست و پنیر در شهر کرمان ازنظر تعیین میزان سرب توسط ارگان‌های نظارتی توصیه می‌شود.
 
واژه‌های کلیدی: سرب، کادمیوم، شیر، ماست، پنیر، کرمان
متن کامل [PDF 451 kb]   (19 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1404/3/28 | پذیرش: 1404/1/10 | انتشار: 1404/1/10
فهرست منابع
1. Nikpooyan H, Mohamadi Sani A, Zavezad N. Determination of lead residue levels in raw milk from different regions of Mashhad (north‐east of Iran) by AAS method. Nutrition & Food Science. 2013; 43(4):324-9 [DOI:10.1108/NFS-12-2011-0141]
2. Khaniki GRJ. Chemical contaminants in milk and public health concerns: A Review. International Journal of Dairy Science. 2007; 2(2):104-15. [DOI:10.3923/ijds.2007.104.115]
3. Giri A, Roy M, Sahoo S, Gayen KC. Heavy metal contamination in milk and milk products. In: Mishra SK, Goyal MR, Gaare M, editors. Biological and chemical hazards in food and food products: prevention, practices, and management, 1st ed. Florida: Apple Academic Press, 2022:187-207. [DOI:10.1201/9781003189183-10]
4. Pajohi-Alamoti MR, Mahmoudi R, Sari AA, Valizadeh S, Kiani R. Lead and cadmium contamination in raw milk and some of the dairy products of Hamadan province in 2013-2014. Journal of Health. 2017; 8(1):27-34. [In Persian]
5. Mounam MA. The Health risks caused by heavy metals contamination of milk products. Diyala Journal of Medicine. 2023; 24(2): 141-154. https://doi.org/10.26505/djm.v24i2.1008 [DOI:10.26505/DJM.24027530504]
6. Moallem bandani H, Rajabian M, Alimalayeri F, Mohammadi V, Arefi D, Dahmardeh S, et al. Determination of lead and cadmium level in cow's milk by spectrophotometry electrothermal atomic absorption in Zabol city. Journal of Ilam University of Medical Science. 2015; 23 (3):178-185. [In Persian]
7. Omaye ST. Food and nutritional toxicology. 1st ed. Boca Raton: CRC press; 2004: 234-238. [DOI:10.1201/9780203485309] []
8. Jaberi E, Shakerian A, Rahimi E. Determination of lead and cadmium contaminations in UF-Cheese and yoghurt produced in Esfahan and Golpayegan Pegah dairy processing establishments. Journal of Food Hygiene. 2013; 3 (11): 49-55. [In Persian]
9. Shahbazi Y, Ahmadi F, Fakhari F. Voltametric determination of Pb, Cd, Zn, Cu and Se in milk and dairy products collected from Iran: An emphasis on permissible limits and risk assessment of exposure to heavy metals. Food chemistry. 2016; 192:1060-7. [DOI:10.1016/j.foodchem.2015.07.123] [PMID]
10. Ziarati P, Shirkhan F, Mostafidi M, Zahedi MT. An overview of the heavy metal contamination in milk and dairy products. Acta Scientific Pharmaceutical Sciences. 2018 ; 2(7):1-4. [DOI:10.5604/01.3001.0012.7111]
11. Rezaei M, Dastjerdi HA, Jafari H, Farahi A, Shahabi A, Javdani H, Teimoory H, Yahyaei M, Malekirad AA. Assessment of dairy products consumed on the Arak market as determined by heavy metal residues. Health. 2014; 2014; 6(5): 323-327. [DOI:10.4236/health.2014.65047]
12. Iran Standard and Industrial Research Institute. Iranian National Standard No. 12968, Food and feed maximum limit of heavy metals and test methods. 2021. [In Persian]
13. Commission Regulation (EC), Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Accessed: 2023 Dec 20: Available from: URL https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02006R1881-20150521.
14. Licata P, Trombetta D, Cristani M, Giofrè F, Martino D, Calò M, et al. Levels of "toxic" and "essential" metals in samples of bovine milk from various dairy farms in Calabria, Italy. Environment International. 2004; 30(1):1-6. [DOI:10.1016/S0160-4120(03)00139-9] [PMID]
15. Samuel Maas, Eric Lucot, Frédéric Gimbert, Nadia Crini, Pierre-Marie Badot. Trace metals in raw cows' milk and assessment of transfer to Comte cheese. Food Chemistry, 2011; 129 (1): 7 - 12. [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.09.034]
16. Eftekhari M, Shahrami E, Hadi Tavatori MH, Atlasbaf M. Assessment of milk contamination by some heavy metals (lead, cadmium, chromium, nickel and mercury) of dairy cattle herd in Qazvin province and its effects on human health. Veterinary Research & Biological Products. 2022;35(1):131-7. [In Persian]
17. Beikzadeh S, Ebrahimi B, Mohammadi R, Beikzadeh M, Asghari-Jafarabadi M, Foroumandi E. Heavy metal contamination of milk and milk products consumed in Tabriz. Current Nutrition & Food Science. 2019;15(5):484-92. [DOI:10.2174/1573401314666180509130851]
18. Yan M, Niu C, Li X, Wang F, Jiang S, Li K, et al. Heavy metal levels in milk and dairy products and health risk assessment: A systematic review of studies in China. Science of The Total Environment. 2022; 851:158161. [DOI:10.1016/j.scitotenv.2022.158161] [PMID]
19. Davidov I, Kovacević Z, Stojanović D, Pucarević M, Radinović M, Stojić N, et al. Contamination of cow milk by heavy metals in Serbia. Acta Scientiae Veterinariae. 2019;47. [DOI:10.22456/1679-9216.96366]
20. Sarsembayeva NB, Abdigaliyeva TB, Utepova ZA, Biltebay AN, Zhumagulova SZ. Heavy metal levels in milk and fermented milk products produced in the Almaty region, Kazakhstan. Veterinary World. 2020;13(4):609. [DOI:10.14202/vetworld.2020.609-613] [PMID] []
21. Sharifi S, Sohrabvandi S, Mofid V, Khanniri E, Khorshidian N, Esmaeili S, et al. Determination of lead level in pasteurized milk and dairy products consumed in Tehran and evaluation of associated health risk. International Journal of Cancer Management. 2021;14(9):1-9. [DOI:10.5812/ijcm.115541]
22. Montaseri M, Zakeri A, Amininezhad H, Hosseinzadeh S. Toxic metal levels in cow bulk milk, yoghurt, and kashk in southwest Iran: health risk assessment. International Journal of Environmental Health Research. 2025; 3:1-3. [DOI:10.1080/09603123.2025.2486599] [PMID]
23. Beach JR, Henning SJ. The distribution of lead in milk and the fate of milk lead in the gastrointestinal tract of suckling rats. Pediatric Research. 1988; 23(1):58-62. [DOI:10.1203/00006450-198801000-00013] [PMID]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Parvaneh H, Movassagh M H. Determination of Lead and Cadmium Levels in Milk and Dairy Products in Kerman. j.health 2025; 16 (1) :16-25
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2997-fa.html

پروانه هانیه، موثق* محمدحسین. تعیین میزان سرب و کادمیوم در شیر و فرآورده‌های آن در شهر کرمان. سلامت و بهداشت. 1404; 16 (1) :16-25

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2997-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.17 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4623