زمینه و هدف:چای محبوبترین نوشیدنی در جهان است و حاوی مواد ضروری میباشد که برای سلامت انسان مفید است. آلودگی برگ چای با فلزات سنگین ممکن است یک تهدید جدی برای انسان باشد. هدف از این پژوهش تعیین میزان برخی فلزات سنگین در چای سیاه شکسته و همچنین ارزیابی خطر سلامت در استان البرز بود. روش کار:در این مطالعه غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و جیوه از طریق طیف سنجی جذب اتمی با کوره مطابق دستورالعمل AOAC بر روی 15 نمونه انواع چای سیاه شکسته موجود در فروشگاههای استان البرز در سال 1397 بصورت تصادفی ساده انجام گرفت. حد مجاز فلزات سنگین سرب،کادمیوم و جیوه طبق استاندارد ملی ایران به ترتیب برابر 1، 1/0 و 02/0 میلی گرم بر کیلوگرم است. یافته ها :نتایج این بررسی نشان داد میانگین غلظت سرب، کادمیوم و جیوه در نمونه ها به ترتیب ppm 060/0± 255/0، ppm 069/0±046/0 و ppm 002/0±014/0 میباشد. نتیجه گیری:میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و جیوه موجود در چای سیاه شکسته کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بود. بنابراین خطری برای مصرفکننده چای سیاه شکسته ندارد.
Keshavars Lelekami A, Shakerian A. Assessment of Some Heavy Metals in Broken Dark Tea in Alborz Province and Estimation of Consumer Health Risk at 2019. j.health 2021; 12 (2) :167-177 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2406-fa.html
کشاورز للکامی علی، شاکریان * امیر. ارزیابی میزان برخی فلزات سنگین در چای سیاه شکسته در استان البرز در سال 1397 و برآورد خطر سلامت در مصرف کنندگان. سلامت و بهداشت. 1400; 12 (2) :167-177