[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 4 صفحات 474-463 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کارایی مراحل مختلف متداول‫ترین روش گندزدایی سبزیجات در کاهش جمعیت میکروبی
کیومرث شرفی ، جلیل جعفری ، مقداد پیرصاحب ، تورج مساحی* ، ناهید عزیزی ، ژیلا امینی ، غلامرضا ابراهیم زاده
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (650 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سالم سازی سبزیجات قبل از مصرف، هدف از این مطالعه، ارزیابی کارایی مراحل مختلف متداولترین روشهای گندزدایی سبزیجات در ایران در کاهش کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی برای پرمصرفترین سبزیجات خوراکی بود.
روش کار: برای انجام این مطالعه سه مرحله گندزدایی شامل شست و شو با آب (مرحله اول)، انگلزدایی سبزیجات توسط 5-3 قطره دترجنت به ازای هر لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله دوم) و گندزدایی با استفاده از گندزدای پرکلرین با کلر آزاد 200 میلی گرم در لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله سوم) و سپس شستشوی مجدد سبزیجات با آب انجام شد. از آزمایش MPN به منظور تعیین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی استفاده شد، همچنین بر اساس تفاوت میزان کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نمونه های سبزی قبل از گندزدایی و بعد از هر یک از مراحل مختلف گندزدایی، راندمان گندزدایی هر مرحله بدست آمد.
یافته ­ها: نتایج نشان دادندکه در سبزیجات پر شاخ و برگ و دارای زوایای پنهان (مانند ریحان، پیازچه و گشنیز) میزان کلیفرم مدفوعی با وجود اعمال تمام مراحل گندزدایی، به صفر نرسید. علاوه بر آن برگ تربچه، پیازچه و گشنیز، دارای بیشترین میزان آلودگی و کاهو دارای کمترین میزان آلودگی اولیه از نظر کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بودند. بیشترین راندمان حذف کلیفرم کل مربوط به چغندر (3/93%) تحت گندزدایی با پرکلرین و بیشترین راندمان حذف کلیفرم مدفوعی مربوط به تره فرنگی، جعفری و چغندر (100%) تحت گندزدایی با پرکلرین به دست آمد.
 نتیجه­ گیری: برای دستیابی به بالاترین کارایی در کاهش عوامل میکروبی سبزیجات، نیاز است که مراحل مختلف دستورالعمل گندزدایی بطور کامل و طبق شرایط مربوطه انجام شود. در این راستا، کوشش رسانه ها و کارشناسان بهداشتی ضروری است.
 
واژه‌های کلیدی: سبزیجات خوراکی، گندزدایی، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی
متن کامل [PDF 2554 kb]   (540 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/12/4 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharafi K, Jaafari J, Pirsaheb M, Massahi T *, Azizi N, Amini J et al . Investigating the Efficiency of Different Steps of the Most Common Method for Disinfecting Vegetables to Reduce the Microbial Population. j.health 2023; 13 (4) :463-474
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2668-fa.html

شرفی کیومرث، جعفری جلیل، پیرصاحب مقداد، مساحی تورج، عزیزی ناهید، امینی ژیلا و همکاران.. بررسی کارایی مراحل مختلف متداول‫ترین روش گندزدایی سبزیجات در کاهش جمعیت میکروبی. سلامت و بهداشت. 1401; 13 (4) :463-474

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2668-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.17 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623