بررسی کارایی مراحل مختلف متداولترین روش گندزدایی سبزیجات در کاهش جمعیت میکروبی
|
کیومرث شرفی ، جلیل جعفری ، مقداد پیرصاحب ، تورج مساحی* ، ناهید عزیزی ، ژیلا امینی ، غلامرضا ابراهیم زاده |
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران |
|
چکیده: (650 مشاهده) |
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سالم سازی سبزیجات قبل از مصرف، هدف از این مطالعه، ارزیابی کارایی مراحل مختلف متداولترین روشهای گندزدایی سبزیجات در ایران در کاهش کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی برای پرمصرفترین سبزیجات خوراکی بود.
روش کار: برای انجام این مطالعه سه مرحله گندزدایی شامل شست و شو با آب (مرحله اول)، انگلزدایی سبزیجات توسط 5-3 قطره دترجنت به ازای هر لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله دوم) و گندزدایی با استفاده از گندزدای پرکلرین با کلر آزاد 200 میلی گرم در لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله سوم) و سپس شستشوی مجدد سبزیجات با آب انجام شد. از آزمایش MPN به منظور تعیین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی استفاده شد، همچنین بر اساس تفاوت میزان کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نمونه های سبزی قبل از گندزدایی و بعد از هر یک از مراحل مختلف گندزدایی، راندمان گندزدایی هر مرحله بدست آمد.
یافته ها: نتایج نشان دادندکه در سبزیجات پر شاخ و برگ و دارای زوایای پنهان (مانند ریحان، پیازچه و گشنیز) میزان کلیفرم مدفوعی با وجود اعمال تمام مراحل گندزدایی، به صفر نرسید. علاوه بر آن برگ تربچه، پیازچه و گشنیز، دارای بیشترین میزان آلودگی و کاهو دارای کمترین میزان آلودگی اولیه از نظر کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بودند. بیشترین راندمان حذف کلیفرم کل مربوط به چغندر (3/93%) تحت گندزدایی با پرکلرین و بیشترین راندمان حذف کلیفرم مدفوعی مربوط به تره فرنگی، جعفری و چغندر (100%) تحت گندزدایی با پرکلرین به دست آمد.
نتیجه گیری: برای دستیابی به بالاترین کارایی در کاهش عوامل میکروبی سبزیجات، نیاز است که مراحل مختلف دستورالعمل گندزدایی بطور کامل و طبق شرایط مربوطه انجام شود. در این راستا، کوشش رسانه ها و کارشناسان بهداشتی ضروری است.
|
|
واژههای کلیدی: سبزیجات خوراکی، گندزدایی، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی |
|
متن کامل [PDF 2554 kb]
(540 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/12/4 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|