[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
دسترسی آزاد

مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
..
:: دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 4 صفحات 474-463 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کارایی مراحل مختلف متداول‫ترین روش گندزدایی سبزیجات در کاهش جمعیت میکروبی
کیومرث شرفی ، جلیل جعفری ، مقداد پیرصاحب ، تورج مساحی* ، ناهید عزیزی ، ژیلا امینی ، غلامرضا ابراهیم زاده
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (996 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سالم سازی سبزیجات قبل از مصرف، هدف از این مطالعه، ارزیابی کارایی مراحل مختلف متداولترین روشهای گندزدایی سبزیجات در ایران در کاهش کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی برای پرمصرفترین سبزیجات خوراکی بود.
روش کار: برای انجام این مطالعه سه مرحله گندزدایی شامل شست و شو با آب (مرحله اول)، انگلزدایی سبزیجات توسط 5-3 قطره دترجنت به ازای هر لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله دوم) و گندزدایی با استفاده از گندزدای پرکلرین با کلر آزاد 200 میلی گرم در لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله سوم) و سپس شستشوی مجدد سبزیجات با آب انجام شد. از آزمایش MPN به منظور تعیین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی استفاده شد، همچنین بر اساس تفاوت میزان کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نمونه های سبزی قبل از گندزدایی و بعد از هر یک از مراحل مختلف گندزدایی، راندمان گندزدایی هر مرحله بدست آمد.
یافته ­ها: نتایج نشان دادندکه در سبزیجات پر شاخ و برگ و دارای زوایای پنهان (مانند ریحان، پیازچه و گشنیز) میزان کلیفرم مدفوعی با وجود اعمال تمام مراحل گندزدایی، به صفر نرسید. علاوه بر آن برگ تربچه، پیازچه و گشنیز، دارای بیشترین میزان آلودگی و کاهو دارای کمترین میزان آلودگی اولیه از نظر کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بودند. بیشترین راندمان حذف کلیفرم کل مربوط به چغندر (3/93%) تحت گندزدایی با پرکلرین و بیشترین راندمان حذف کلیفرم مدفوعی مربوط به تره فرنگی، جعفری و چغندر (100%) تحت گندزدایی با پرکلرین به دست آمد.
 نتیجه­ گیری: برای دستیابی به بالاترین کارایی در کاهش عوامل میکروبی سبزیجات، نیاز است که مراحل مختلف دستورالعمل گندزدایی بطور کامل و طبق شرایط مربوطه انجام شود. در این راستا، کوشش رسانه ها و کارشناسان بهداشتی ضروری است.
 
واژه‌های کلیدی: سبزیجات خوراکی، گندزدایی، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی
متن کامل [PDF 2554 kb]   (708 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/12/4 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharafi K, Jaafari J, Pirsaheb M, Massahi T *, Azizi N, Amini J et al . Investigating the Efficiency of Different Steps of the Most Common Method for Disinfecting Vegetables to Reduce the Microbial Population. j.health 2023; 13 (4) :463-474
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2668-fa.html

شرفی کیومرث، جعفری جلیل، پیرصاحب مقداد، مساحی تورج، عزیزی ناهید، امینی ژیلا و همکاران.. بررسی کارایی مراحل مختلف متداول‫ترین روش گندزدایی سبزیجات در کاهش جمعیت میکروبی. سلامت و بهداشت. 1401; 13 (4) :463-474

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2668-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623