:: دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1389 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 22-16 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات شاخص‏های کمّی و کیفی کمپوست در فرآیند تولید ورمی‏ کمپوست
روح الله رستمی ، امیر نبئی ، اکبر اسلامی ، حسین نجفی ، مهدی فضل زاده دویل
چکیده:   (9409 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه شناخت عموم از فرآیند ورمی کمپوست افزایش یافته و بکارگیری آن جهت تبدیل پسماندهای آلی به کود ورمی کمپوست گسترش فزاینده‏ای یافته است. این گسترش کاربرد، نیازمند دانش هر چه بیشتر از فرآیند ورمی کمپوست و همچنین تأثیر آن بر شاخص‏های مهم در کنترل کیفی کود آلی و همچنین مقدار کود حاصله از پسماند اولیه می‏باشد. لذا در این مطالعه تأثیر فرآیند ورمی کمپوست، که در آن فعالیت کرم‏های خاکی نقش محوری دارد، بر شاخص‏هایی مانند مقدار کربن و نیتروژن، نسبت C/N، pH و حجم پسماندها در طول فرآیند تولید ورمی‏کمپوست مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: در مطالعه حاضر از پسماندهای غذایی به عنوان ماده اولیه استفاده شد، پسماندهای غذایی پس از آماده‏سازی اولیه، با استفاده از کرم‏های گونه Eisenia foetidaمورد فرآیند ورمی کمپوست قرار داده شدند و به مدت یک ماه از لحاظ شاخص‏های مذکور مورد پایش قرار گرفتند. یافته‏ها: میزان pH و نسبت C/N نهایی پس از 1 ماه انجام فرآیند ورمی کمپوست برابر 53/7 و 82/20 به دست آمد. کاهش حجم برابر با 56 % در مرحله آماده‏سازی و 75/11% در مرحله فرآیند ورمی کمپوست به دست آمد. نتیجه‏گیری: نتایج حاصله نشان‏دهنده کارایی فرآیند ورمی کمپوست در تغییر مناسب فاکتورهای ذکر شده به جهت استفاده به عنوان کود گیاهی می‏باشد و در برخی موارد مانند pH حتی در عرض 1 ماه انجام فرآیند، مقدار آن به حد مطلوب کلاس A کمپوست رسیده است.
واژه‌های کلیدی: کربن، نیتروژن، C/N، pH، حجم پسماند، پسماندهای غذایی، ورمی کمپوست
متن کامل [PDF 187 kb]   (3422 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/11/8 | پذیرش: 1392/11/8 | انتشار: 1392/11/8


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها