زمینه و هدف: امروزه شناخت عموم از فرآیند ورمی کمپوست افزایش یافته و بکارگیری آن جهت تبدیل پسماندهای آلی به کود ورمی کمپوست گسترش فزایندهای یافته است. این گسترش کاربرد، نیازمند دانش هر چه بیشتر از فرآیند ورمی کمپوست و همچنین تأثیر آن بر شاخصهای مهم در کنترل کیفی کود آلی و همچنین مقدار کود حاصله از پسماند اولیه میباشد. لذا در این مطالعه تأثیر فرآیند ورمی کمپوست، که در آن فعالیت کرمهای خاکی نقش محوری دارد، بر شاخصهایی مانند مقدار کربن و نیتروژن، نسبت C/N، pH و حجم پسماندها در طول فرآیند تولید ورمیکمپوست مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: در مطالعه حاضر از پسماندهای غذایی به عنوان ماده اولیه استفاده شد، پسماندهای غذایی پس از آمادهسازی اولیه، با استفاده از کرمهای گونه Eisenia foetidaمورد فرآیند ورمی کمپوست قرار داده شدند و به مدت یک ماه از لحاظ شاخصهای مذکور مورد پایش قرار گرفتند.
یافتهها: میزان pH و نسبت C/N نهایی پس از 1 ماه انجام فرآیند ورمی کمپوست برابر 53/7 و 82/20 به دست آمد. کاهش حجم برابر با 56 % در مرحله آمادهسازی و 75/11% در مرحله فرآیند ورمی کمپوست به دست آمد.
نتیجهگیری: نتایج حاصله نشاندهنده کارایی فرآیند ورمی کمپوست در تغییر مناسب فاکتورهای ذکر شده به جهت استفاده به عنوان کود گیاهی میباشد و در برخی موارد مانند pH حتی در عرض 1 ماه انجام فرآیند، مقدار آن به حد مطلوب کلاس A کمپوست رسیده است.
Rostami R, Nabaey A, Eslami A, Najafi H, Fazlzadeh M. Variation of Compost's Qualitative and Quantitative Indices in Vermicomposting Process. j.health 2010; 1 (3) :16-22 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-130-fa.html
رستمی روح الله، نبئی امیر، اسلامی اکبر، نجفی حسین، فضل زاده دویل مهدی. بررسی تغییرات شاخصهای کمّی و کیفی کمپوست در فرآیند تولید ورمی کمپوست. سلامت و بهداشت. 1389; 1 (3) :16-22