زمینه و هدف: بیماری قلبی عروقی از جمله بیماریهایی است که منجر به افزایش مرگ و میر، عدم اتکاء به خود، و افزایش افسردگی در افراد مبتلا میشود. یکی از روشهای مؤثر برای کاهش افسردگی به خصوص در بیماریهای عروق کرونر، توان بخشی است. در این پژوهش، تأثیر برنامه توان بخشی قلبی بر میزان کاهش افسردگی بیماران پس از آنژیوپلاستی عروق کرونر بررسی گردید.
روش کار: پژوهش حاضر به صورت طرح کازآزمایی بالینی در سال 92 اجرا شده است. در این پژوهش صد بیمار که به صورت تدریجی و با استفاده از نمونهگیری غیراحتمالی و در دسترس برای آنژیوپلاستی مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه بررسی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک دو، دو هفته و ده هفته بعد از آنژیوپلاستی در گروه کنترل و دو هفته بعد از آنژیوپلاستی و بعد از بازتوانی هشت هفته ای در گروه آزمون جمعآوری گردید. دادهها توسط نرم افزار SPSS-18 توسط شاخصهای آمار مرکزی و نیز توزیع فروانی و همچنین توسط آزمونهای T مستقل، T زوجی و نیز کای اسکوئر در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: از مجموع صد بیمار مورد بررسی، میانگین سنی بیماران در گروه آزمون 06/8±46/57 سال و در گروه کنترل 62/10±64/60 سال، شصت درصد بیماران مرد و مابقی خانم بودند. تحلیل داده ها نشان داد در گروه آزمون، مابین نمره افسردگی در قبل و بعد از بازتوانی رابطه معناداری وجود داشت (001/0p<) ولی در گروه کنترل نمره های افسردگی هفته دوم و دهم بعد از عمل آنژیوپلاستی قابل توجه و معنادار نبود (054/0p<). اختلاف نمرات افسردگی کسب شده در گروه مورد و شاهد نشان از وجود اختلاف معنادار در دو گروه بود (001/0p<).
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه توان بخشی قلبی میتواند در کاهش افسردگی بیماران آنژیوپلاستی عروق کرونر اثرگذار باشد.
Mozafari A, Baharvand A, Mohebi S, Hejazi S. Impact of Cardiac Rehabilitation on Depression after Percutaneous Coronary Intervention. j.health 2016; 7 (3) :356-364 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-997-fa.html
مظفری ابوالفضل، بهاروند امیر، محبی سیامک، حجازی سید فخرالدین. بررسی تاثیر توانبخشی قلبی بر افسردگی بعد از آنژیوپلاستی عروق کرونر. سلامت و بهداشت. 1395; 7 (3) :356-364