زمینه و هدف: ویژگیهای میکروبی،فیزیکی وشیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت قابل شرب بودن آب میباشد. هرکدام ازاین ویژگیها بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن تاثیرگذار است و نظارت منظم بر کیفیت شبکه آب شرب شهری و اصلاح لوله های فرسوده نقش اساسی در حفظ سلامت افراد دارد. هدف از این مطالعه پی بردن به مقادیر پارامترهای میکروبیوفیزیکی- شیمیایی آب شرب شهرستان لاهیجان با توجه به جنس لوله در شبکه توزیع و مقایسه آن با استانداردهای ملی و جهانی بود.
روش کار: در این تحقیق براساس 3 نوع لوله کشی آزبست، گالوانیزه و پلی اتیلن، 50 نمونه در ماههای اردیبهشت و خرداد سال 1391 از شیرهای آب شرب منازل مسکونی و اماکن عمومی برداشت گردید. پارامترهای میزان کُلر و pH آب تعیین شدند و آنالیز میکروبی نیز انجام شد. عوارض احتمالی آب بر سلامتی و نیز ویژگیهای ظاهری آن بر اساس پرسشنامه مورد سوال قرار گرفت.
یافتهها: میزان کلر باقی مانده، در محدوده 5/0-2/0 میلی گرم بر لیتر با میانگین 01/0±235/0 و میانگین pH 14/0±88/6 در محدوده 40/7-74/6 مشاهده شد. در هیچ یک از نمونههای مورد آزمایش آلودگی میکروبی کلیفرم رویت نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصله و طبق پرسشنامه ها و عدم رضایت مردم از آب شرب شهری می بایست کُلرزنی به صورت مستمر انجام گیرد و کیفیت آب به صورت دقیق تر مورد پایش قرار گیرد.
Ayatollahzade Shirazi M, Shariati F, Birjandi N. Measurement of Residual Chlorine and Coliform Levels in Lahijan Tap Water Network and Its Relation to Pipeline System. j.health 2016; 7 (2) :211-218 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-915-fa.html
آیت الله زاده شیرازی مرضیه سادات، شریعتی فاطمه، بیرجندی نوشین. اندازه گیری مقادیر کلر باقیمانده و کلیفرم در شبکه آب شرب شهری لاهیجان و ارتباط آن با جنس و نوع لوله کشی. سلامت و بهداشت. 1395; 7 (2) :211-218