زمینه و هدف: شیوع گسترده بیماری کووید-19 سراسر جهان را درگیر نموده و آمار مرگ و میر بالایی داشته است. مطالعه حاضر،به بررسی چالشها و عوامل تسهیلگر پیشگیری از ویروس کرونا از نظر خبرگان و کارشناسان بهداشت محیط در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی پرداخته است. روش کار:پژوهش از نظر فرایندکیفی، از نظر هدف اکتشافی است. جمع آوری داده ها مبتنی بر هدف با 22 نمونه اشباع شد. گرد آوری داده ها بامصاحبه نیمه ساختار یافته از اهل فن بهداشت محیط انجام گرفت. کدگذاری به وسیله نـرمافـزارMAXQDA10 و متن مصاحبه مجدد در اختیار متخصصان امر قرار گرفت و بازبینی و تحلیل محتوا شد. یافته ها:با تحلیل مصاحبهها 331 کد، 6 مقوله در بخش چالش ها و 4 مقوله در بخش تسهیلگرها استخراج شد. چالش ها شامل مولفه های اقتصادی، فرهنگی، فقر آموزشی، نیروی انسانی، قوانین و مقررات و تجهیزات و امکانات و 28 زیر تم استخراج شد. در بخش تسهیلگر 4 تم رفع موانع اقتصادی، آموزش مکرر، تامین منابع مورد نیاز و قوانین و مقررات بازدارنده و 21 زیر تم استخراج گردید. نتیجه گیری: با توجه به چالشهای موجود و گستردگی کووید-19، تقویت تسهیلگرها شامل آموزش مداوم و ایجاد آگاهی مشارکتی، تشدید نظارتها، توانمندسازی سفیران سلامت، حمایت قانونی محکم در برخورد با متخلفین، واکسیناسیون گروه هدف بالای 12 سال و ترویج خرید و تجارت مجازی میتواند به صورت چشمگیرکمک شایانی نماید و مورد استفاده برنامه ریزان و متولیان حوزه سلامت قرار گیرد.
Doost Alizadeh F, Ahmadi Dashtian A, Khalili F. Investigating the Challenges and Facilitators of Corona Virus Prevention by Environmental Health Experts and Experts in Food Preparation and Distribution Centers: Qualitative Study. j.health 2024; 15 (1) :103-120 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2867-fa.html
دوست علیزاده فرهاد، احمدی دشتیان * آزاده، خلیلی فاطمه. تعیین چالشها و عوامل تسهیلگر پیشگیری از ویروس کرونا از نظرخبرگان و کارشناسان بهداشت محیط در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی: مطالعه کیفی. سلامت و بهداشت. 1403; 15 (1) :103-120