زمینه و هدف:کنترل ایمنی انواع پنیرهای سنتی تهیه شده از شیر خام مانند پنیر کوزه از اهمیت ویژهای برخوردار است. گرچه باکتریهای انتروکوک میتوانند خواص مفید پروبیوتیکی یا تکنولوژیکی در پنیر ایفا کنند ولی بکارگیری آنها در غذاها بدلیل شواهد مبتنی بر بیماریزایی و مقاومتهای آنتی بیوتیکی آنها مورد بحث و تردید بوده است. روش کار: در تحقیق حاضر پس از جداسازی و شناسایی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی باکتریهای انتروکوک جداسازیشده از تعداد 50 نمونه پنیر کوزهای سنتی در استان آذربایجانغربی، خواص ضد باکتریایی جدایهها بهروش انتشار چاهک تعیین و الگوی مقاومت به 12 آنتیبیوتیک رایج بالینی با استفاده از روش انتشار دیسک ارزیابی شد. همچنین ویژگی همولیزکنندگی جدایهها بررسی گردید. یافتهها: نتایج وجود انتروکوکسیها در 74 درصد از نمونههای پنیر کوزه را نشان دادند. در بین گونههای شناسایی شده انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم به ترتیب با 7/44 و 2/37 درصد، بیشترین فراوانی را داشتند. بالاترین اثرات بازدارندگی جدایهها در مورد باکتری لیستریا مونوسایتوجنز (7/83%) ثبت شد. بررسیها نشان داد بالای 80 درصد از جدایهها به 8 آنتیبیوتیک رایج کلینیکی ازجمله ونکومایسین حساس بودند. همچنین همه باکتریهای انتروکوک جداشده فاقد قدرت همولیز بودند. نتیجهگیری: این مطالعه نشان دادکه پنیر سنتی کوزه منبع غنی از باکتری انتروکوکوس دارای فعالیت ضد میکروبی و حساسیت بالا به آنتیبیوتیکهای رایج از جمله ونکومایسین است. در صورت مطالعه جنبههای بیشتر ایمنی و همچنین ارزیابی دیگر خواص پروبیوتیکی، میتوان از این جدایهها بهعنوان منبع باکتریهای پروبیوتیک بومی در دیگر محصولات تخمیری نیز استفاده کرد.
Sami A, Khandaghi J, Abbasgholizadeh N *. Evaluation of Safety Aspects and Antagonistic Activity of Enterococcus Strains Isolated from Traditional Pot Cheese. j.health 2022; 13 (1) :7-16 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2516-fa.html
سامی امیرحسین، خندقی جلیل، عباسقلیزاده * ناطق. ارزیابی جنبههای ایمنی و فعالیت آنتاگونیستی باکتریهای انتروکوکوس جداسازیشده از پنیرهای سنتی کوزه. سلامت و بهداشت 1401; 13 (1) :16-7