تأثیر آموزش مصرف غذاهای ارگانیک بر دانش و عملکرد تغذیهای دانشآموزان دوره متوسطه
|
مهدیه رضائی ** ، سید محمد شبیری ، افسانه وقایعی |
|
|
چکیده: (950 مشاهده) |
زمینه و هدف: جهان امروز با افزایش جمعیت و کمبود مواد غذایی روبرو است. محصولات ارگانیک بدون دخالت هرگونه ماده شیمیایی و روشهای مصنوعی تولید میشوند. علیرغم آموزشهای عمومی بهمنظور افزایش دانش تغذیهای، هنوز فاصله عمیقی میان توصیهها و آنچه در عملکرد تغذیهای مشاهده میشود، وجود دارد، بنابراین انتخاب شیوه مناسب آموزش از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تأثیر آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به دو شیوه سنتی و مشارکتی بر دانش و عملکرد تغذیهای دانشآموزان پایه نهم متوسطه منطقه شهریار انجام شد.
روش کار: این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری دادهها، کارآزمایی میدانی با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بوده است. جامعه آماری دانشآموزان پایه نهم متوسطه مدرسه فضیلت واقع در شهریار بودند که 90 نفر به شیوه نمونه در دسترس، انتخاب و با جایگزینی تصادفی ساده در گروهها تقسیمبندی شدند. گروه کنترل هیچ آموزشی ندیدند. یک گروه آزمایشی به روش سنتی و گروه آزمایشی دیگر به روش مشارکتی آموزش دیدند. پرسشنامه این تحقیق از نوع محقق ساخته با 32 سؤال بود که سؤالات 1 تا 18 مربوط به متغیر دانش تغذیهای و سؤالات 19 تا 32 مربوط به متغیر عملکرد تغذیهای بودند و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، روایی محتوایی آن با نظر متخصصان و روایی سازه آن با تحلیل عاملی تأییدی بررسی شد.
یافتهها: بر اساس نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس، در سطح اطمینان 95 درصد، آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش مشارکتی بر دانش تغذیهای دانشآموزان تأثیر معناداری نداشته است. میزان تأثیر این آموزش بر دانش تغذیهای دانشآموزان به روش سنتی از آنجا که سطح معنیداری (۰۰۰۱/0=p و 64/49=F) از 05/0 کمتر شده است، معنیدار بوده و میزان این تأثیر برابر 46/0، میزان تأثیر آموزش بر عملکرد تغذیهای دانشآموزان به روش مشارکتی نیز با سطح معنیداری (۰۰۰۱/0=p و ۲۱/۴۲=F) برابر 42/0 و به روش سنتی با سطح معنیداری (۰۲۱/0=p و ۶۴/۵=F) برابر 10/0 بوده است.
نتیجهگیری: آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش سنتی در مقایسه با روش مشارکتی، تأثیر بیشتری بر دانش تغذیهای دانشآموزان پایه نهم متوسطه داشت. همچنین آموزش مصرف غذاهای ارگانیک به روش مشارکتی در مقایسه با روش سنتی، تأثیر بیشتری بر عملکرد تغذیهای دانشآموزان پایه نهم متوسطه داشت. |
|
واژههای کلیدی: کلیدی: غذاهای ارگانیک، مصرف، برنامه آموزشی، روشهای تدریس، سنتی، مشارکتی، تغذیه، دانش، عملکرد |
|
متن کامل [PDF 530 kb]
(336 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/11/24 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1400/11/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|