زمینه و هدف: هدف این مطالعه بررسی غلظت نیکوتین در هوای داخل کافههای قلیان و سیگار و همچنین غلظت نیکوتین و کوتینین در نمونههای خون و ادرار افراد شاغل در این قلیانخانهها میباشد. روش کار: در این تحقیق نمونههای از هوای داخل 36 کافه- شامل 14 کافه که فقط قلیان[1] در آنها استعمال میشد، 8 تا فقط سیگار2، 6 تای آنها هم قلیان و هم سیگار3، و 8 تا هم از اماکنی که استعمال دخانیات در آن وجود نداشت4- جمع آوری شد. از هر کافه یک بار در یک روز کاری در طول هفته و یک بار در روز تعطیل در آخر هفته نمونه برداری انجام شد و غلظت آلاینده نیکوتین در آنها مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین غلظت نیکوتین وکوتینین در نمونه های خون و ادرار افراد در معرض دود در این قلیان خانه هامورد ارزابی قرار گرفت. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که ترتیب میزان نیکوتین تولیدی در داخل کافه ها بشکل «کافه های قلیان و سیگار» > «کافههای قلیان» > «کافه های سیگار» > «اماکن بدون مصرف دخانیات» بود. همچنین، مشاهده شد که غلظت نیکوتین در درون کافه ها در طی جلسات آخر هفته (با تعداد استعمال کنندگان دخانیات فعال بیشتر) بالاتر از جلسات در طول هفته بوده است. نهایتاً مشاهده گردید که بیشترین مقادیر نیکوتین و کوتینین در نمونههای خون و ادرار افرادی یافت گردید که هم خود استعمال دخانیات داشتند و هم در این اماکن شاغل بودند. نتیجه گیری: مهمترین نکته این بود که در همه کافه هایی که دخانیات در آنها مصرف میشد، غلظت قابل اندازه گیری از نیکوتین در هوا و همچنین نیکوتین و کوتینین در نمونههای خون و ادرار افراد در معرض یافت گردید. این نشان میدهد که نیاز فوری برای ارزیابی رسمی وجود دارد تا ببینند آیا این مشاهدات با قانون ملی ایران مبنی بر ممنوعیت مصرف دخانیات در اماکن عمومی سازگار هستند یا خیر.
Masjedi M, HamzehAli S, Ghaffari S, Taghizdeh F, Alipour M, Arfaeinia H. The Concentration of Nicotine in Indoor Air of the Cafes of Tehran and the Biological Levels of Nicotine and Cotinine in Exposed Smokers in These Cafes. j.health 2020; 11 (4) :447-458 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2253-fa.html
مسجدی محمد رضا، حمزه علی ساناز، غفاری سونیا، تقی زاده فرهاد، عالی پور مریم، ارفعی نیا* حسین. بررسی غلظت نیکوتین در هوای داخل کافه های تهران و غلظت های بیولوژیکی نیکوتین و کوتینین در افراد شاغل در این کافه ها. سلامت و بهداشت. 1399; 11 (4) :447-458