سواد تغذیه ای بزرگسالان و عوامل مرتبط با آن: یک مطالعه مقطعی در استان کهگیلویه و بویراحمد
|
محسن شمس ** ، فرشته بوستانی ، مصطفی ملکی ، صدیقه شریعتی نیا ، علی موسوی زاده ، مهناز همتی |
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج |
|
چکیده: (2760 مشاهده) |
زمینه و هدف: سواد تغذیه، مهارت افراد برای دریافت، درک و به کارگیری اطلاعات تغذیه ای جهت تصمیم گیری مناسب در مورد رفتارهای تغذیه ای است. هدف مطالعه حاضر تعیین وضعیت سواد تغذیه ای افراد 15 سال و بالاتر استان کهگیلویه و بویراحمد بود.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای وضعیت سواد تغذیه ای 4000 نفر را مورد بررسی قرار داد. برای جمع آوری داده ها از ابزار سنجش سواد تغذیه ای بومی شده برای جامعه ایرانی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تی، آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیز رگرسیونی انجام شد.
یافته ها: میانگین امتیاز سواد تغذیه ای در نمونه های انتخابی 42/6±61/21 بود. در نمونه انتخابی، 4/8 درصد افراد سواد تغذیه ای ناکافی، 4/37 درصد سواد تغذیه ای کافی و 2/54 درصد سواد تغذیه ای متوسط داشتند. مهارت تشخیص گروههای غذایی، اطلاعات عمومی تغذیه و مهارت درک مطلب ، پیشگویی کننده های قوی تری برای سواد تغذیه بودند.
نتیجه گیری: بیشتر افراد مورد مطالعه در گروه با سواد تغذیه ای متوسط قرار داشتند. بنابراین در صورتی که مداخله ارتقای سواد تغذیه ای به شکل مناسبی طراحی و اجرا شود می تواند باعث افزایش درصد افراد با سواد تغذیه ای کافی گردد. در مداخله پیشنهادی برای ارتقای سواد تغذیه ای ضروری است که به سه بعد مهارت تشخیص گروه های غذایی، اطلاعات عمومی تغذیه و مهارت درک مطلب بیشتر توجه شود. |
|
واژههای کلیدی: سواد سلامت، سواد تغذیه ای، بزرگسالان |
|
متن کامل [PDF 161 kb]
(1304 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/18 | پذیرش: 1399/2/18 | انتشار: 1399/2/18
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|