زمینه و هدف: با توجه به ارزش تغذیهای و خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد التهابی و ضد سرطانی سنجد، مصرف آن در سطح جامعه افزایش یافته است. از این رو هدف اصلی این مطالعه، بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی پودر سنجد خرده فروشی شده در شهر اردبیل بود. روش کار: در این مطالعه توصیفی، 20 نمونه 100 گرمی (10 نمونه از عطاریها و 10 نمونه از خشکباریها) به صورت تصادفی- خوشهای و بر اساس پراکندگی محلهای فروش از نواحی مختلف شهر اردبیل انتخاب شد. اندازهگیری میزان رطوبت، خاکستر و pH و ارزیابی آلودگی میکروبی با استفاده از استانداردهای ملی ایران صورت گرفت.از آزمونهای پارامتریک برای تحلیل دادهها استفاده شد. یافته ها: دامنه میزان رطوبت، خاکستر کل و pH به ترتیب 66/16-78/8 (درصد)، 40/7-85/1 (درصد) و 12/5-69/4 بود. میانگین میزان رطوبت و خاکستر کل پودرهای سنجد بررسی شده تفاوت معنیداری با مقادیر مجاز توصیه شده داشت (001/0p<). بررسی آلودگی میکروبی نشانگر آلودگی بالای نمونههای مورد مطالعه بود. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان رطوبت و خاکستر کل و آلودگی میکروبی پودرهای سنجد عرضهشده در سطح خرده فروشی شهر اردبیل بالا بود و از اینرو برای مصرف نامناسب میباشند.
Ghannadiasl F, Nourani H, Alimoradi Saghezchi V. Evaluation of Physicochemical and Microbial Properties of Retailed Elaeagnus Angustifolia Powder in Ardabil City. j.health 2020; 11 (1) :51-59 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2116-fa.html
ﻗﻨﺎدی اﺻﻞ * ﻓﺎﻃﻤﻪ، نورانی حامد، علیمرادی سقزچی وحید. بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی پودر سنجد خرده فروشی شده در شهر اردبیل. سلامت و بهداشت. 1399; 11 (1) :51-59