زمینه و هدف: سل از مهمترین علل مرگ و میر در کشورهای جهان سوم است که باعث مرگ و میر سالیانه بیش از 8 میلیون انسان در سراسر جهان شده است. این تحقیق به بررسی پارامترهای اپیدمیولوژیک سل در پنج سال (1380 تا 1384) در رفسنجان پرداخته و نقاط قوت و ضعف سیستم بهداشتی را دراین رابطه بررسی کرده است.
روش کار: در این مطالعۀ توصیفی کلیۀ مسلولین مراجعهکننده به مراکز بهداشت رفسنجان بررسی شدند. متغیرها شامل سن، جنس، سال ثبت مورد سل، ملیت، محل سکونت، نوع بیماری، موفقیت در درمان، نتیجۀ اسمیر قبل و بعد از درمان هستند. دادهها بر اساس پرسشنامه جمعآوری و سپس در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: 239 بیمار شناسایی شدند. اکثراً یعنی 148 نفر افغانی بودند. بیشترین تعداد را مسلولین ریوی ( 199 نفر ) تشکیل مید ادند. روند مبتلایان تقریبا سیر نزولی داشته است. با توجه به اینکه در این سالها افاغنه به کشورشان بازگشتهاند. نسبت ابتلای زنان به مردان و ساکنین شهر نسبت به روستا بیشتر بوده. اکثریت بین 21 تا 30 سال داشتهاند و اکثراً تحت درمان چهار دارویی قرار گرفتند و اسمیر خلطشان بعد از درمان منفی شد. از موارد سل ریوی، قبل از شروع درمان، در 5/16 % موارد و بعد از درمان هم در 5/22% موارد اسمیر گرفته نشده است.
نتیجهگیری: بیماریابی و پیشگیری در افاغنه با توجه به اکثریت آماری آنان باید بیشترانجام شود. بعلت ارتباط زنان مسلول با کودکان و آمار بالاترشان، شناسایی آنها مهمتر است. گرچه اکثر بیماران با موفقیت درمان شدهاند ولی درمسلولین ریوی میزان اسمیر خلط انجام شده قبل و بعد از شروع درمان ناکافی بوده است که باید توجه بیشتری شود. سن ابتلا در رفسنجان نسبت به مناطق دیگر پایین است، که میتواند به علت مهاجرت افغانهای جوان برای کار باشد.
Zia Sheikholeslami N, Rezaeian M, Heidary A. Epidemiology of Tuberculosis in Patients Referred to Rafsanjan Health Centers (2002-2006). j.health 2010; 1 (1) :66-73 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-152-fa.html
ضیاء شیخ الاسلامی نازنین، رضائیان محسن، حیدری آرزو. بررسی 5 ساله اپیدمیولوژیک بیماران مسلول مراجعه کننده به مراکز بهداشت رفسنجان . سلامت و بهداشت. 1389; 1 (1) :66-73