مقدمه و هدف: سلامتی و رفتار با یکدیگر مرتبط هستند و بسیاری از بیماری ها در رفتارها و عادات نادرست افراد ریشه دارند. لذا پیشگویی یا تعیین رفتار برای جستجوی اقدامات موثر در جهت کاهش ابتلا به بیماری ها و ارتقای سلامتی مفید است. این پژوهش با هدفتعیین عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای رابطان بهداشتی، بر اساس مدل پرسید - پروسید انجام شد.
روش کار: پژوهش از دسته مطالعات توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود. جامعه و محیط پژوهش 153 نفر از رابطان بهداشتی فعال در مراکز بهداشتی درمانی و پایگاههای بهداشتی شهر رشت در سال 1394 بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودایفای روا و پایا و بر اساس مدل پرسید-پروسید بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-18 و شاخصهای آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی رابطان 11/9 ± 03/43 سال بود. همه سازه های مدل پرسید پروسید شامل: آگاهی (0001/0p<، 296/0=β) و نگرش (0001/0p<، 396/0=β)، عوامل تقویت کننده (02/0p<، 155/0=β) و قادر کننده (03/0p<، 144/0=β)، پیشگویی کننده رفتار تغذیه ای بودند. بر اساس آزمون رگرسیون خطی، سازه های الگوی پرسید- پروسید در مجموع توانستند توضیح دهنده 40 درصد تغییرات رفتار تغذیه ای سالم باشند (0001/0>p، 400/0=R2). بین تمامی سازههای مدل پرسید با رفتار تغذیه ای، همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد (05/0>p).
نتیجه گیری: نگرش، آگاهی و عوامل تقویت کننده و قادر کننده به ترتیب، مهمترین عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای بودند. وضعیت نگرش و عوامل تقویت کننده، مطلوب و سایر سازه ها در سطح متوسط بودند. با توجه به همبستگی مستقیم بین سازه های مدل پرسید و رفتار تغذیه ای رابطان بهداشتی، پیشنهاد می شود مداخلات آموزشی مقتضی بر اساس مدل پرسید-پروسیدبه منظور ارتقای رفتارهای تغذیه ای صورت گیرد.
Mehrabian F, Kasmaie P, Atrkar-Roushan Z, Mahdvi-Roshan M, Defaei M *. Survey of Factors Affecting Healthy Nutritional Behaviors of Rasht Health Volunteers based on PRECEDE PROCEED Model. j.health 2017; 8 (3) :289-297 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1243-fa.html
مهرابیان فردین، کسمایی پریسا، عطرکار روشن زهرا، مهدوی روشن مرجان، دفاعی * مریم. بررسی عوامل موثر بر رفتارهای تغذیه ای سالم رابطان بهداشتی شهر رشت بر اساس مدل پرسید- پروسید. سلامت و بهداشت. 1396; 8 (3) :289-297