زمینه و هدف: برای بهبود ظاهری محصولات قندی، مانند قند کلهای، شکر پنیر و نبات سنتی در فرایند تولید از مواد سفیدکنندهای بنام بلانکیت استفاده میشود. استفاده بیش از حد استاندارد این ماده عوارض خطرناکی را بدنبال دارد. هدف از این تحقیق تعیین میزان باقیمانده انیدرید سولفور بعنوان شاخص وجود بلانکیت در قند کلهای، شکرپنیر و نبات سنتی در استان اردبیل و مقایسه آن با حداکثر مقدار قابل قبول بود.
روش کار: در این بررسی توصیفی تحلیلی- مقطعی به طور تصادفی 88 نمونه از محصولات شکری (48 نمونه قند کلهای، 11 نمونه شکرپنیر و 29 نمونه نبات سنتی) توزیع شده در سطح استان اردبیل جهت آزمایش میزان باقیمانده انیدرید سولفور بعنوان شاخص وجود بلانکیت برای نمونه انتخاب شدند. میزان بلانکیت باقیمانده نمونهها با استفاده از روش یدومتری مورد سنجش قرار گرفتند و با استاندارد تحقیقات صنعتی ایران ppm10 مقایسه شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که میزان باقیمانده بلانکیت در بیش از یک سوم محصولات قندی بالاتر از حد استاندارد تحقیقات صنعتی ایران (بیشتر از ppm10) بودند ( قند کلهای 3/33% و شکر پنیر 4/36%). میزان بلانکیت باقیمانده در کل نمونههای نبات سنتی در حد استاندارد بودند (زیر ppm 10). در کل استان میانگین میزان باقیمانده بلانکیت در قند کلهای از نظر آماری بیشتر از شکرپنیر و نبات سنتی بوده، در صورتی که در نمونه شکرپنیر در شهر اردبیل بیشتر از نبات سنتی و قند کلهای بود (013/0=p).
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که میزان بلانکیت باقیمانده در نبات سنتی در مقایسه با قند کلهای و شکرپنیر و نیز در مقایسه با استاندارد ملی ایران پائین بوده، بنابراین می توان گفت که نبات سنتی از لحاظ بلانکیت، برای مصرف در مقایسه با دو محصول دیگر مناسبتر است.
Salimi F, Nemati A, Amani F, Adeib A, Abbasgholizadeh N. Survey of Blankit Residues in Sugarloaf, Shakar-Panir and Rock Candy in Ardabil Province in 2015. j.health 2017; 8 (2) :204-210 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1186-fa.html
سلیمی فرشاد، نعمتی * علی، امانی فیروز، ادیب عبدالرسول، عباسقلی زاده ناطق. بررسی باقیمانده بلانکیت در قند کلهای، شکر پنیر و نبات سنتی استان اردبیل در سال 94. سلامت و بهداشت. 1396; 8 (2) :204-210