[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 34-27 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت آلودگی سرب وکادمیوم درنمونه شیرهای خام و برخی فرآورده‬ های لبنی استان همدان طی سال‬های 1393- 1392
محمدرضا پژوهی الموتی* ، رزاق محمودی ، عباسعلی ساری ، صغری ولی زاده ، راضیه کیانی
دانشگاه همدان
چکیده:   (5156 مشاهده)

زمینه و هدف: با توجه به آنکه شیر و فرآورده‌های آن در بسیاری از نقاط جهان بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند، بنابراین باید اقدامات موثری در راستای بهبود و افزایش تولید شیر، کیفیت ترکیبات و کیفیت بهداشت شیر و به حداقل رساندن مقدار آلاینده ها در آن صورت گیرد. این مطالعه با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در شیر و برخی فراروده های لبنی عرضه شده در شهر همدان و مقایسه آن ها با مقادیر استانداردهای جهانی انجام شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی، طی سال­های 93-1392، تعداد 190 نمونه شامل شیر خام گاو، گوسفند و بز و محصولات ماست و پنیر سفید حاصل از شیر گاو تولید شده بوسیله مراکز تولید محصولات لبنی از شهرستانهای استان همدان جمعآوری و از نظر باقیمانده فلزات سرب و کادمیوم با استفاده روش طیف نگار جذب اتمی شعله مورد آزمایش قرار گرفتند.

یافته ها: در این بررسی، میانگین باقیمانده سرب در هیچ یک از نمونه ها بالاتر از حد مجاز نبوده و تمامی نمونه ها از نظر باقیمانده کادمیوم نیز در محدوده مجاز قرار داشتند. در بین فراورده های لبنی مورد مطالعه، پنیر سفید (ppm 325/0) و ماست ( ppm136/0) به ترتیب حداکثر و حداقل میانگین سرب را دارا بودند. همچنین بالاترین میانگین سرب و کادمیوم اندازه گیری شده در نمونه های شیر خام مربوط به شیر بز (به ترتیب ppm223/0 و ppm 006/0) بود.

نتیجه گیری: با مقایسه مقدار باقیمانده سرب و کادمیوم در نمونه های مورد مطالعه با استاندارد کدکس 2000، میانگین عناصر مورد مطالعه در نمونه ها، پایین تر از حد مجاز بدست آمد. بنابراین تمامی نمونه ها از نظر کادمیوم در محدوده مجاز قرار داشتند.

واژه‌های کلیدی: آلودگی، فلزات سنگین، سرب، کادمیوم، شیر، فراورده های لبنی، همدان
متن کامل [PDF 127 kb]   (2256 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/12/14 | پذیرش: 1395/12/14 | انتشار: 1395/12/14
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pajohi-Alamoti M, Mahmoudi R, Sari A, Valizadeh S, Kiani R. Lead and Cadmium Contamination in Raw Milk and Some of the Dairy Products of Hamadan Province in 2013-2014. j.health 2017; 8 (1) :27-34
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1159-fa.html

پژوهی الموتی محمدرضا، محمودی رزاق، ساری عباسعلی، ولی زاده صغری، کیانی راضیه. بررسی وضعیت آلودگی سرب وکادمیوم درنمونه شیرهای خام و برخی فرآورده‬ های لبنی استان همدان طی سال‬های 1393- 1392. سلامت و بهداشت. 1396; 8 (1) :27-34

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1159-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623