زمینه و هدف: زنان و بانوان در تهیه غذا و سلامت خانواده نقش اساسی دارند و با توجه به سلیقه خود غذای خانواده را تهیه مینمایند. آگاهی و دانش تغذیهای زنان میتواند بر وضعیت تغذیهای خود و خانواده تأثیر بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی برخی رفتارهای تغذیه در زنان شهری و روستایی استان اردبیل انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1384 روی 1972 خانم استان اردبیل (986 زن شهری و 986 زن روستایی) در قالب پروژه تعیین اولویتهای محلی از طریق نیازسنجی انجام شد. روش نمونهگیری بهصورت تصادفی خوشهای بود و با استفاده از پرسشگران آموزشدیده و بهوسیله پرسشنامه مخصوص در زمینه رفتارهای تغذیهای (آگاهی، نگرش و عملکرد) اطلاعات جمعآوری شد. نتایج بررسی بوسیله آمارهای توصیفی و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که اکثر افراد مورد مطالعه صبحانه را در بین وعدههای غذایی با اهمیت میدانستند و آگاهی شهریها بیشتر از روستاییها بود (0001/0= p). بیش از 90% در شهر و روستا استفاده از نمک ید دار را در پخت غذا ترجیح میدادند. زنان شهری بیشتر از زنان روستایی غذای پختهشده را تا وعده بعدی در یخچال نگهداری میکردند (0003/0= p). هم زنان شهری و هم زنان روستایی از روش سرد کردن برای نگهداری سبزیجات استفاده میکردند. زنان شهری بیشتر از زنان روستایی از سبزی یا سالاد همراه غذا استفاده میکردند (002/0p =). پاسخ دهندگان به سوال مفیدبودن مصرف ماهی دودی در زنان روستایی بیشتر از زنان شهری بود (00008/0p =). اکثر زنان استان اردبیل اعلام کردند بهترین زمان افزودن نمک یددار به غذا ابتدای پخت میباشد. نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان میدهد که آگاهی و عملکرد زنان استان اردبیل در اکثر موارد در زمینه تغذیه خوب است و در برخی موارد مثل مفید دانستن مصرف ماهی دودی، چگونگی استفاده از نمک یددار در هنگام تهیه غذا و استفاده از روغن مایع نیاز به آموزش و مداخله دارد.