[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: دوره 11، شماره 5 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 11 شماره 5 صفحات 698-691 برگشت به فهرست نسخه ها
شیوع استفاده از رنگ تارترازین در مراکز تهیه جوجه‫کبابی‌: مطالعه موردی استان اردبیل
آرش سیادتی ، علی نعمتی ، نوروز نجف‌زاده
دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
چکیده:   (1231 مشاهده)
زمینه و هدف: گاهی اوقات برای بهبود رنگ در تهیه جوجه کبابی از رنگ‌های صناعی بجای گیاه زعفران بعنوان تقلب استفاده می‌شود. با توجه به اثرات نامطلوب برخی رنگ‌های صناعی مانند تارترازین بر سلامت انسان، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع استفاده از این رنگ در تهیه جوجه کبابی به عنوان یک غذای پرمصرف در استان اردبیل انجام ‌شد.
روش کار: در یک مطالعـه مقطعی- تحلیلـی بـه روش تصادفی ساده تعداد 550 نمونـه از جوجهکبابی‌های رنگ شده در شهرهای استان اردبیل در سـال 1395 برای بررسی انتخاب شــدند. برای اســتخراج رنگ موجود در نمونه‌های برداشتی از روش کروماتوگرافـی بـا لایـه نـازک استفاده شده و نتایج با اســتاندارد ملــی ایــران بــه شــماره 2634 مقایسه شدند. داده‌ها توسط آزمون‌های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که از کل نمونه‌های جوجه کبابی تهیه شده برای مصرف در استان اردبیل نزدیک به یک سوم (81/31%) از رنگ تارترازین استفاده شده بود. با این که با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه بین رنگ استفادهشده در نمونه‌ها با محل نمونه برداری ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد، ولی درصد استفاده از این رنگ در نمونه‌های تهیه شده در شهرهای مختلف متفاوت بود، بطوری که درصد رنگ مورد استفاده در شهرستان سرعین بیشتر (29/35%) و در شهرستان کوثر کمتر (95/21%) بود.
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد که در کلیه شهرهای استان اردبیل از رنگ مصنوعی تارترازین برای رنگکردن جوجهکبابی به جای رنگ زعفران استفاده می‌شود و تقریبا یک سوم نمونه‌های جوجه کبابی مورد مصرف، آلوده به رنگ مصنوعی تارترازین بودند.
واژه‌های کلیدی: رنگ تارترازین، جوجه کبابی، تقلب، استان اردبیل
متن کامل [PDF 218 kb]   (445 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/12/4 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Siadaty A, Nemati A, Najafzadeh N. Prevalence of Tartrazine Dye Use in Grilled Chicken Production Centers: A Case Study of Ardabil Province. j.health 2021; 11 (5) :691-698
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2328-fa.html

سیادتی آرش، نعمتی * علی، نجف‌زاده نوروز. شیوع استفاده از رنگ تارترازین در مراکز تهیه جوجه‫کبابی‌: مطالعه موردی استان اردبیل. سلامت و بهداشت. 1399; 11 (5) :691-698

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2328-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 5 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623