زمینه و هدف:گاهی اوقات برای بهبود رنگ در تهیه جوجه کبابی از رنگهای صناعی بجای گیاه زعفران بعنوان تقلب استفاده میشود. با توجه به اثرات نامطلوب برخی رنگهای صناعی مانند تارترازین بر سلامت انسان، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع استفاده از این رنگ در تهیه جوجه کبابی به عنوان یک غذای پرمصرف در استان اردبیل انجام شد. روش کار: در یک مطالعـه مقطعی- تحلیلـی بـه روش تصادفی سادهتعداد 550 نمونـه از جوجهکبابیهای رنگ شده در شهرهای استان اردبیل در سـال 1395 برای بررسی انتخاب شــدند. برای اســتخراج رنگ موجود در نمونههای برداشتی از روش کروماتوگرافـی بـا لایـه نـازک استفاده شده و نتایج با اســتاندارد ملــی ایــران بــه شــماره 2634 مقایسه شدند. دادهها توسط آزمونهای آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که از کل نمونههای جوجه کبابی تهیه شده برای مصرف در استان اردبیل نزدیک به یک سوم (81/31%) از رنگ تارترازین استفاده شده بود. با این که با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه بین رنگ استفادهشده در نمونهها با محل نمونه برداری ارتباط معنیداری مشاهده نشد، ولی درصد استفاده از این رنگ در نمونههای تهیه شده در شهرهای مختلف متفاوت بود، بطوری کهدرصد رنگ مورد استفاده در شهرستان سرعین بیشتر (29/35%) و در شهرستان کوثر کمتر (95/21%) بود. نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که در کلیه شهرهای استان اردبیل از رنگ مصنوعی تارترازین برای رنگکردن جوجهکبابی به جای رنگ زعفران استفاده میشود و تقریبا یک سوم نمونههای جوجه کبابی مورد مصرف، آلوده به رنگ مصنوعی تارترازین بودند.
Siadaty A, Nemati A, Najafzadeh N. Prevalence of Tartrazine Dye Use in Grilled Chicken Production Centers: A Case Study of Ardabil Province. j.health 2021; 11 (5) :691-698 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-2328-fa.html
سیادتی آرش، نعمتی * علی، نجفزاده نوروز. شیوع استفاده از رنگ تارترازین در مراکز تهیه جوجهکبابی: مطالعه موردی استان اردبیل. سلامت و بهداشت. 1399; 11 (5) :691-698