[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۷ نتیجه برای کرمان

کیومرث شرفی، جمشید درایت، تارخ خدادادی، فاطمه اسدی، یوسف پورعشق،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: از مهم‏ترین خصوصیات کیفی در ارتباط با استفاده مجدد پساب، کیفیت میکروبی و شیمایی آن می‏باشد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی تصفیه‏خانه فاضلاب کرمانشاه (سیستم لجن فعال متعارف) و قصر شیرین (سیستم نیزار مصنوعی) در حذف کیست تک یاخته و تخم انگل به منظور استفاده مجدد در آبیاری کشاورزی می‏باشد. روش کار: در این تحقیق در مدت ۶ ماه و به‏صورت هفتگی از ورودی و خروجی تصفیه‏خانه‏ها نمونه‏برداری شد و جمعاً ۹۶ نمونه جهت آنالیز انگلی با روش جدید بیلنجر و با استفاده از لام شمارش مک مستر (با حجم حفره ای۳/۰ میلی لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده‏های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین راندمان زدایش تخم انگل و کیست تک یاخته در سیستم نیزار مصنوعی به ترتیب ۱۰۰، ۷/۹۹ و ۱۰۰% و در لجن فعال متعارف کرمانشاه به ترتیب برابر با ۹۹-۹۷% و ۱۰۰-۹۹% می‏باشد. بین میانگین کارایی دو تصفیه خانه از نظر حذف پارامترهای مورد بررسی اختلاف معناداری مشاهده گردید (۰۰۱/۰p<). نتیجه گیری: با توجه به نتایج می‏توان گفت که کارایی هر دو تصفیه‏خانه از لحاظ حذف کیست تک یاخته و تخم انگل‏ها مطلوب بوده و راندمان نیزار مصنوعی بالاتر از سیستم لجن فعال متعارف است. کیفیت پساب خروجی هر دو تصفیه خانه از نظر میزان تخم نماتودها با شاخص انگلبرگ )تعداد تخم نماتود: ۱≥ عدد در لیتر) مطابقت دارد.


محسن مهدی پور رابری، علی خالویی، نوذر نخعی، حشمت اله نورمرادی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: عفونت‏های بیمارستانی یکی از مهمترین معضلات در بیمارستان‏ها هستند. به‏علت نقش مهم عوامل محیطی در ایجاد این عفونت‏ها، رعایت‏کردن استانداردهای بهداشت محیط در کاهش آنها اهمیت ویژه‏ای دارند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان‏های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. روش کار: این بررسی به‏صورت توصیفی و مقطعی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود. داده‏ها با استفاده از پرسشنامه و به‏روش مصاحبه و مشاهده بخش‏ها جمع‏آوری شدند و بر اساس نمرات کسب‏شده در بخش‏ها و بیمارستان‏های مختلف وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در سه گروه، وضعیت مطلوب، نسبتاٌ مطلوب (متوسط) و نامطلوب دسته‏بندی شدند. یافته ها: میانگین و انحراف معیار وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان‏های مورد مطالعه ۹/۱۰±۱/۸۰ بود. ۲۵ درصد از بیمارستان‏ها و ۷/۳۹ درصد از کل بخش‏ها، وضعیت مطلوبی را از نظر رعایت استانداردهای بهداشت محیط داشتند. ۴۵/۴۴ درصد بخش‏های ویژه، ۷/۴۵ درصد بخش‏های درمانی، ۲۵/۳۱ درصد بخش‏های پشتیبانی و ۲۵ درصد بخش‏های تشخیصی از نظر بهداشت محیط، وضعیت مطلوبی داشتند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد وضیعت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در درصد زیادی از بیمارستان‏های آموزشی مطلوب نمی‏باشد. این وضعیت نامناسب بهداشت محیط می‏تواند سبب ایجاد و گسترش عفونت‏های بیمارستانی شود. بنابراین تلاش بیشتری برای بهبود وضعیت بهداشت محیط در این بیمارستان‏ها ضروری است.


علی الماسی، مسعود مرادی، کیومرث شرفی، شکوفه عباسی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: مشکلات ناشی از ریزگردها به‏ویژه ذرات کوچکتر از ده میکرومتر، یکی از مهمترین مسایل مرتبط با آلودگی هوا می‏باشد. گرد و خاک وارده به اتمسفر از مناطق خشک و نیمه خشک منشأ می‏گیرد. هدف از این مطالعه تعیین تغییرات فصلی کیفیت هوای شهر کرمانشاه از نظر غلظت آلاینده PM۱۰ در دوره ۴ ساله (۹۰-۱۳۸۷) در شهر کرمانشاه می‏باشد. روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است، به‏طوری که در طی ۴ سال مطالعه در فصول مختلف سال، جمعاً ۱۳۳۴ نمونه از ایستگاه‏های اندازه‏گیری آلاینده‏های هوا وابسته به سازمان محیط زیست کرمانشاه جمع‏آوری گردید، سپس نمونه‏ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد در طول دوره ۴ ساله درصد کل فراوانی آلاینده PM۱۰ با معیار خوب، سالم، ناسالم، بسیار ناسالم و خطرناک به ترتیب ۴/۱۰، ۲/۵۹، ۴/۲۶، ۷/۰ و ۳/۳ % می‏باشد. به طوری‏که بیشترین و کمترین میزان انتشار PM۱۰ با معیار خوب (۵۰-۰)، به ترتیب در ماه‏های بهمن (۷/۳۷%) و خرداد و تیر (۰%)، فصل زمستان (۹۶/۲۱%) و تابستان (۸۱/۴%) رخ داد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که تیرماه و فصل تابستان بدترین کیفیت هوا را از نظر غلظت PM۱۰ داشتند، که آن نیز به دلیل تواتر و شدت ورود ریزگردها در زمان های مذکور بود. لذا ضروری است که در سطح کلان مدیریت کشوری و با همکاری کشور همسایه در کاهش این آلاینده اقدام لازم به عمل آید.


افسر فرود، سیمین مهدی پور، شکوفه ذائقه شناس،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از بحرانی‏ترین مراحل زندگی زنان دوران یائسگی است و یکی از اهداف بهداشت برای همه در قرن ۲۱، بهبود کیفیت زندگی است. کیفیت زندگی زنان، به‏دنبال وقوع یائسگی دست خوش تغییرات اساسی می‏گرددکه اهمیت فراوانی از نظر بهداشت عمومی دارد. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت ارتقای سطح سلامت و بهبود زندگی در دوران یائسگی، به منظور تعیین کیفیت زندگی زنان یائسه شهر کرمان انجام شد. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می‏باشد که در آن ۳۸۴ نفر از زنان یائسه ۶۴-۴۸ ساله شهرکرمان مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه‏گیری به‏صورت نمونه‏گیری آسان بود. جهت تعیین کیفیت زندگی زنان از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت WHOQOL-BREF که در ایران استانداردسازی شده استفاده گردید. یافته ها: نتایج بررسی نشان داد که کیفیت زندگی کلی در ۶۸% واحدهای مورد پژوهش در حد متوسط بوده است. میانگین نمره کیفیت زندگی در بعد جسمی برابر ۰۵/۴±۲۲/۱۰، در حیطه روانی برابر ۷/۳±۴۸/۹، در حیطه اجتماعی برابر ۰۲/۲±۳۳/۴ و در بعد محیطی برابر ۰۵/۵±۷۳/۱۲ بوده است . نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که یائسگی باعث تغییر در کیفیت زندگی زنان می‏شود بطوری‏که اکثریت افراد در هر چهار حیطه جسمی- روانی- اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی متوسطی داشتند. بنابراین توجه به طراحی و اجرای برنامه‏های آموزشی مناسب جهت ارتقای کیفیت زندگی این قشر از جامعه ضروری است.


علی الماسی، مقداد پیرصاحب، محمدجواد شکوهی زاده*، راضیه خاموطیان، عبداله درگاهی، پرویز مهاجری، لیلی شکوهی زاده،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: حضور پاتوژن­های میکروبی، شناسایی و حذف آنها در آب و فاضلاب از مهمترین معضلات بهداشتی محسوب می شود. هدف از این مطالعه شناسایی دو پاتوتایپ مهم اشریشیاکلی یعنی انتروتوکسیژنیک (ETEC) و انتروپاتوژنیک (EPEC) در تصفیه خانه فاضلاب شهری، بیمارستانی، لبنی و کشتارگاه در شهر کرمانشاه می باشد.

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. در این مطالعه از ۶ تصفیه خانه فاضلاب تحت شرایط استاندارد و استریل ۶۴ نمونه فاضلاب گرفته شد و به آزمایشگاه میکروب شناسی منتقل شد. در آنجا سویه­های اشریشیاکلی جداسازی شده و پاتوتایپ های ETEC و EPECتوسط روشPCR شناسایی شدند..

یافته ها: بر اساس نتایج کشت افتراقی از ۶۴ نمونه فاضلاب برداشت شده ۶۲/۹۰ درصد از نمونه­ها دارای سویه اشریشیاکلی بودند. سویه ETEC به ترتیب در ۲۵، ۸۵/۴۲، ۳/۳۳، ۰، ۶/۲۸ و ۰ درصد از نمونههای فاضلاب ورودی تصفیه خانه­های فاضلاب شهری، بیمارستان­های امام رضا و فارابی، کارخانه لبنیات، بیمارستان محمدکرمانشاهی و کشتارگاه صنعتی همچنین به ترتیب در ۲۰، ۲۰، ۰، ۰، ۶/۱۶ و ۰ درصد از نمونه های  پساب خروجی این تصفیهخانهها شناسایی گردید.

نتیجه گیری: نتایج نشان از حضور اشریشیاکلی اسهال­زای انتروتوکسیژنیک در پساب تصفیه خانه­های فاضلاب شهری و بیمارستانی و همچنین اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک در فاضلاب کشتارگاه دام است. با توجه به حضور سویه انتروتوکسیژنیک در فاضلاب ها اهمیت حذف کلیفرمها و کلیفرمهای گرماپای در تصفیهخانههای فاضلاب پر رنگ تر میگردد. بنابراین میبایستی نسبت به بهبود کارایی این سیستمها اقدامات جدی به عمل آورد.


پروین مولی زاده *، نرگس خانجانی ، محمد رضا رحیمی، علیرضا مولی زاده، آرمیتا رحیمی ،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: لژیونلا یک باکتری گرم منفی سخت رشد است که مسئول بیماری لژیونر بوده که یک فرم شدید از پنومونی است و میتواند کشنده باشد. این باکتری میتواند در سیستم های تهویه و خنک کننده هوا رشد کند و باعث اپیدمی شود. با توجه به مقاومت این باکتری به کلر وسایر ضدعفونیکننده ها این مطالعه با هدف شناسایی و کنترل آن در سیستمهای تهویه وخنک کننده انجام گرفت.
روش کار: مطالعه از نوع مقطعی است که نمونه ها از سیستم های تهویه و خنک کننده واحدهای دانشگاهی علوم پزشکی شهر کرمان برداشت شدند. در مجموع ۳۱۰ نمونه از مخازن آبی کولرها، سیستم های خنک کننده و سیستم های تهویه مراکز بیمارستانی، درمانگاهی، دانشجویی، آموزشی، اداری و خوابگاهی جمع آوری شد. نمونه ها به آزمایشگاه انتقال داده شد بعد از تغلیظ و شستشو با بافر اسیدی نمونه ها به محیط کشت BCYE و محیط کشت BMPA وMWY تلقیح شد. نمونه ها در شرایط ۵/۲ درصد CO۲ و رطوبت انکوبه شدند و در مدت دو هفته پلیتها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بصورت درصد و میانگین گزارش شد. مقایسه ها با آزمون مربع کای و تی تست انجام شد. داده ها با SPSS-۲۰ آنالیز شدند.
یافته ها: از ۳۱۰ نمونه مورد بررسی ۲۶/۲۲ درصد آلوده به باکتری لژیونلا بودند که از این درصد، ۹/۱۲ درصد آن مربوط به سیستم هایی بود که از کولر آبی استفاده می کردند. آلودگی با باکتری لژیونلا در مراکز درمانی و در کولرهای آبی بطور معنی داری بالاتر بود. شایعترین نوع باکتری لژیونلا پنوموفیلا بود.
نتیجه گیری: آلودگی به این باکتری در بعضی از سیستم های خنک کننده در دانشگاه علوم پزشکی کرمان وجود دارد و لازم است تدابیری برای کنترل آن اندیشیده شود.
اولیاء زارع *، خدیجه چاله چاله،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: چابکی سازمانی بعنوان یک مزیت رقابتی و عامل مهمی برای اثربخشی بیمارستان است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گردید.
روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۸ انجام شد. جامعه آماری، کارکنان بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بودند. تمایل به شرکت در پژوهش، اشتغال در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و داشتن حداقل ۲ سال سابقه کار به عنوان معیارهای ورود به مطالعه، و عدم تمایل شرکت کننده به همکاری در هر مرحله از پژوهش و نیز نقص در تکمیل پرسشنامه به عنوان معیارهای خروج از پژوهش در نظر گرفته شدند. حجم نمونه بر اساس فرمولهای آماری ۳۸۲ نفر برآورد گردید و نمونه‌گیری به روش تصادفی چندمرحله‌ای انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه استاندارد چابکی سازمانی بود. روایی پرسشنامه‌ از طریق اخذ نظر اساتید و صاحب‌نظران تأیید و پایایی پرسشنامه‌ به روش آلفای کرونباخ (۸۸/۰) محاسبه گردید. برای تحلیل داده‌ها ازآمار توصیفی و استنباطی (آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون) و از نرم‌افزار spss-۱۶ استفاده شد.
یافته ها: یافته ها نشان دادند بین مولفه چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی یک و دو رابطه معناداری وجود داشت (۰۰۱/۰>p). ضمناً بیشترین میانگین چابکی سازمانی مربوط به بیمارستان شهید چمران با میانگین ۸۰/۱۵۰ و کمترین میانگین مربوط به بیمارستان محمدکرمانشاهی با میانگین ۵۲/۱۰۳ بود. مولفه محرکهای چابکی با هیچکدام از دو درجه اعتباربخشی بیمارستانها همبستگی معناداری نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط مثبت چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی بیمارستانها، لازم است مدیران در راستای افزایش چابکی سازمانی توجه بیشتری به تقویت اجرای فرایند اعتباربخشی مراکز داشته باشند و اقدامات اصلاحی در خصوص محتوای استانداردها، شیوه ارزیابی و تربیت ارزیابان اعمال نمایند.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 4623