سپیده قربانزاده، رحیم خدایاری زرنق، جواد بابائی *،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده و هدف: بدلیل اهمیت کنترل فشارخون بالا، برنامه پیشگیری و کنترل آن سالهاست که در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی کشور ادغام شده و درحال اجراست. اجرای چنین برنامههایی در عمل همواره با مشکلاتی روبرو هست که نیازمند ارتقای مداوم است. از اینرو مطالعه حاضر به تبیین تجربه ارتقای فرایند پیشگیری و کنترل فشارخون بالا در مرکز خدمات جامع سلامت الزهرای مرند پرداخته است.
روش کار: در این مطالعه کمی-کیفی؛ با رویکرد اقدام پژوهی، ابتدا عملکرد فرایند پیشگیری و مراقبت از بیماران مبتلا به فشارخون بالا در مرکز خدمات جامع سلامت الزهرای مرند ارزیابی شد. سپس با روش گروه اسمی و مصاحبههای نیمه ساختاریافته، چالشهای فرایند از دیدگاه صاحبان فرایند که به روش هدفمند انتخاب شده بودند، شناسایی شده، پیشنهادات جهت ارتقاء از طریق بحث گروهی متمرکز ارائه و با استفاده از ماتریس اولویتبندی نهایی شدند. مداخلات نهایی شده، در مرکز مذکور اجرا و عملکرد فرایند مجدداً ارزیابی شد.
یافتهها: اجرای مداخلات، موجب بهبود شاخصهای مربوط به درصد بیماران شناخته شده جدید، مراقبت بیماران مبتلا به فشارخون بالا، درصد جمعیت ۳۰ ساله و بالاتر ارجاع شده به پزشک، درصد جمعیت ۳۰ ساله و بالاتر ویزیت شده توسط پزشک و درصد بیماران مبتلا به فشارخون بالای ارجاع شده به پزشک متخصص، گردید.
نتیجهگیری: با وجود عملکرد نسبتا مناسب فرایند مراقبت از بیماران مبتلا به فشارخون بالا در مرکز سلامت مورد مطالعه، فرآیند مراقبت نیازمند ارتقاء بود که با استفاده از راهکارهای ارائه شده در این مطالعه، بخشی از آن ارتقا پیدا کرد. برای تداوم ارتقا، نیازاست که چرخه اقدام پژوهی در این مرکز ادامه یابد.