[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای همسر

محمود کیوان آرا، عابدین ثقفی پور، فاطمه رجعتی، محمد‌هادی عباسی، محمد مطلبی، مهدی میرحیدری، سیامک محبی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: خشونت علیه زنان در همه جوامع موضوعی نگران کننده و در خور توجه است. علی‏رغم تحقیقات فراوان در مورد پیامدهای خشونت بر سلامت روان زنان، هنوز جنبه‏های ناشناخته زیادی وجود دارد. این مطالعه با هدف میزان وضعیت همسرآزاری و برخی عوامل مرتبط با آن در شهر اصفهان صورت گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی می‏باشد که جامعه پژوهش آن را کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان در سال ۱۳۹۰ تشکیل می‏دهند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه خودایفای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد محاسبه قرار گرفته بود. داده‏ها توسط نرم افزار آماری SPSS-۱۸ با سطح اطمینان ۹۵% تحلیل شد. یافته‏ها: شایع‏ترین خشونت اعمال شده علیه زنان گروه هدف خشونت عاطفی با ۸۲/۵۲ درصد بود. شیوع خشونت کلامی در این مطالعه ۶۹/۴۷ درصد، خشونت مالی ۳۸/۳۵ درصد و خشونت جسمی ۸۷/۲۴ درصد بود. نتایج نشان داد که زنان خانه دار بیشتر در معرض خشونت‏های خانگی قرار دارند. همچنین نتایج نشان داد که انواع خشونت علیه زنان بر حسب تحصیلات یکسان نیست. مهمترین علل بروز همسرآزاری و سوء رفتار به ترتیب خستگی و بی حوصلگی همسر (۳۸/۳۷%)، بهانه گیری همسر (۱۴/۳۰%)، بدبینی شوهر (۵۴/۱۶%)، دوستان و آشنایان و دخالت آنان (۹/۹%) و حاضر جواب بودن زن (۰۴/۶%) بود. نتیجه گیری: میزان خشونت خانگی بالا بوده و جای نگرانی دارد. بهترین راهکار پیشنهادی برای کاهش خشونت خانگی علیه زنان، آموزش است. آموزش مهارت‏های زندگی در مدارس، مراکز بهداشتی درمانی و بخصوص رسانه‏ها می‏تواند مؤثر باشد. استفاده از مراکز مشاوره و ترویج فرهنگ مشاوره در بین زوجین نیز اهمیت ویژه ای دارد.


حمیرا سجادی، ناصر حسین پور، مریم شریفیان ثانی، زهره محمودی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: سواد سلامت و سبک زندگی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت هستند. این مطالعه با هدف ارزیابی سواد سلامت، تعیین سبک زندگی با دیدگاه عوامل تعیین کننده اجتماعی موثر بر سلامت و همچنین تعیین ارتباط میان سواد سلامت و سبک زندگی با دیدگاه تعیین کننده های اجتماعی موثر بر سلامت در زنان همسردار روستایی شهرستان ایذه انجام گرفت.

روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‌ای تصادفی، بر روی ۲۴۰ نفر از زنان ۱۸ تا ۴۵ سال همسردار با سواد روستایی ایذه در سال ۱۳۹۲ انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه «آزمون سواد سلامت عملکردی در بالغین» و «پرسشنامه سبک زندگی با دیدگاه تعیینکنندههای اجتماعی موثر بر سلامت» و «چک لیست مشخصات دموگرافیک» بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از spss-۱۹ و آزمون های آماری کای اسکوئر و Kendall's tau-c، V Cramer's استفاده گردید.

یافته ها: میانگین سنی آزمودنیها ۳۸/۶±۴۲/۲۸ سال بوده و ۵/۵۰ درصد دارای سطح تحصیلات ابتدایی و راهنمایی بودند. از نظر سطح سواد سلامت ۶۲ درصد در سطح پایین (مرزی و ناکافی)، از نظر وضعیت ابعاد سبک زندگی ۳/۹۸ درصد از زنان وضعیت شغلی مناسب، ۹/۷۷درصد فعالیت فیزیکی نامناسب، ۲/۳۱ درصد تغذیه نامناسب، ۶/۴ درصد کنترل استرس نامناسب، ۴/۰ درصد دارای رفتارهای بهداشتی نامناسب، ۹/۲ درصد مراقبت نامناسب از خود در آخرین بارداری و ۸/۵۰ روابط اجتماعی نامناسب داشتند. بر اساس یافته ها سطح سواد سلامت با تغذیه (۰۳۳/۰> , p۱۵/۰= r) و با استرس (۰۰۷/۰>, p۰۷۳/۰- =r) رابطه آماری معنی داری داشت ولی با وضعیت شغلی، فعالیت فیزیکی، رفتارهای ناصحیح بهداشتی، مراقبت از خود و روابط اجتماعی رابطه آماری معنی داری نداشت.

نتیجه گیری: براساس یافته ها با افزایش سطح سواد سلامت، وضعیت تغذیه مناسب تر و و ضعیت استرس افراد بیشتر و دریافت مراقبت در بین این افراد نیز بیشتر میگردید. بر این اساس آموزش به این گروه از افراد در جهت ارتقای سطح سواد سلامت پیشنهاد میگردد.


نوشین یوشنی، نرجس بحری، محمدعلی مروتی شریف آباد، حمیده میهن پور *، علی دلشاد نوقابی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از بحرانی‌ترین مراحل زندگی زنان، دوران یائسگی است. حمایت و همراهی زنان در دوره گذر از یائسگی می‌تواند تا حد زیادی به آنان در مقابله با تنش‌های این دوره یاری کند. از آن جایی که همسر مهم‌ترین فردی است که می‌تواند منبع این حمایت باشد، این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش بر آگاهی و عملکرد همسران زنان واقع در سنین گذر از یائسگی درباره سلامت دوره یائسگی انجام شد.
روش کار: این مطالعه مداخله ای در سال ۹۳ بر روی ۲۰۰ مرد که زنان آن‌ها در سنین گذر از یائسگی بودند انجام گرفت. افراد به روش نمونه­گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (۱۰۰ نفر) و گروه کنترل (۱۰۰ نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه ای بود که در آن سؤالاتی در رابطه با مشخصات دموگرافیک و سنجش میزان آگاهی و عملکرد نسبت به یائسگی در نظر گرفته شد که قبل و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه تکمیل گردید. در گروه مداخله یک برنامه آموزشی در قالب سه جلسه شصت دقیقه­ای با استفاده از روش سخنرانی انجام شد، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. داده‌ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۸ و آزمون‌های تی، کای اسکوئر و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این مطالعه سطح معنیداری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین سنی مردان شرکت کننده در گروه مداخله و کنترل به ترتیب ۸۶/۴۹ و ۶/۵۰ بود. میانگین نمره آگاهی مردان در زمینه سلامت دوران یائسگی، در گروه مداخله، قبل از آموزش ۷۷/۲±۰۸/۹ بود و بعد از آموزش ۶۵/۴±۴۲/۱۴ و میانگین نمره عملکرد مردان در گروه مداخله به ترتیب قبل و بعد از آموزش ۰۶/۷ و ۲۷/۱۳ بود. یافته‌ها نشان دادند که در گروه مداخله میزان آگاهی و عملکرد مردان در مورد سلامت یائسگی دو ماه پس از برنامه آموزشی افزایش یافته و این افزایش از نظر آماری معنی­دار بوده است (۰۵/۰p<)، اما در گروه کنترل نمره آگاهی و عملکرد اختلاف آماری معنی­داری نشان نداد.
نتیجه­گیری: با توجه به ضعف آگاهی و عملکرد آقایان در مورد سلامت دوران یائسگی، پیشنهاد می‌شود این گونه تحقیقات در مناطق مختلف انجام شود. همچنین برنامه‌هایی جهت بالا بردن میزان آگاهی و عملکرد آقایان انجام گیرد و برنامه­های آموزشی مدون در زمینه یائسگی و حمایت از زنان یائسه برای همسران آن‌ها طرح ریزی و اجرا گردد.
سید سعید وصالی، رحمت میرزائی*، رضا فرجی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: خشونت خانوادگی شایعترین شکل خشونت علیه زنان با بیشترین عوارض اجتماعی، روانی و اقتصادی است. خشونت شوهران مسئله ای است که حیات خانواده و جامعه را تهدید میکند. لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی نگرش زنان متاهل شهر پاوه درباره تعیین ارتباط مولفه های تصورات فرمانبردارانه زن و اقتدارگرایانه مرد از نقش خود بر خشونت خانگی در سال ۹۴-۱۳۹۳ بود.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که از بین زنانی که یک سال از ازدواج آنها گذشته بود بر اساس فرمول کوکران و با توجه به جمعیت جامعه (۶۴۰۰ نفر) تعداد ۲۰۰ نفر با استفاده از روش نمونهگیری خوشه ای به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خودایفای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد محاسبه قرار گرفته بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم افزار آماری spss-۱۸ مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافته های این بررسی نشان داد که شایعترین خشونت اعمال شده علیه زنان گروه هدف خشونت روانی (۵/۸۲%) بود. بین تصور فرمانبردارانه زن از نقش خود با خشونت روانی (۱۵۵/۰ r=؛ ۰۲۹/۰p=) و خشونت کل (۱۷۱/۰r=، ۰۱۷/۰p=) همبستگی معنادار و مستقیمی وجود داشت. اما بین تصور فرمانبردارانه زن از نقش خود د ر خانواده با خشونت فیزیکی (۰۴۶/۰r=؛ ۵۱۹/۰p=) و جنسی (۰۵۶/۰r= ؛ ۴۳۷/۰p=) و اقتصادی (۰۷۴/۰r= ؛ ۲۹۶/۰p=) رابطه معناداری دیده نشد. همچنین نتایج نشان داد همبستگی مستقیم و معنی داری بین تصور سلطه گرایانه مرد با خشونت روانی (۲۲۳/۰r=؛ ۰۰۱/۰p=) و خشونت اقتصادی (۲۳۹/۰r=؛ ۰۰۱/۰p=) و خشونت کل (۲۵۱/۰r=؛ ۰۰۰/۰p=) وجود دارد. اما بین تصور سلطه گرایانه مرد با خشونت فیزیکی (۱۲۵/۰ r=؛ ۷۹/۰ p=) و جنسی (۱۳۷/۰ r=؛ ۵۵/۰p=) رابطه معناداری مشاهده نشد.
 نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که میزان خشونت روانی بالا بوده و جای نگرانی دارد و  هر چه تصورات فرمانبردارنه زن و تصورات سلطه گرایانه مرد از نقش خود بیشتر باشد میزان خشونت علیه زنان بیشتر است. لذا پیشنهاد می گردد که  برای کاهش همسرآزاری بایستی با استفاده از کتاب های آموزشی و رسانه های جمعی از سنین کودکی نسبت به تغییر نگرش و باورهای نادرست فرهنگی اقدام نمود.

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4623