حامد رضاخانی مقدم، خلیل ملکی چولو، حامد بهنیافر، علی رستمی، توحید بابازاده *،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سلامت روان در سالمندان و گسترش روزافزون سالمندی در کشور، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بهزیستی روان شناختی با منزلت و مهارتهای اجتماعی انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، ۲۴۰ نفر از سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر سراب به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی گلدبرگ، منزلت اجتماعی جاکلین و مهارت های اجتماعی ریجیو استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۱ و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی در سطح معنی داری ۰۵/۰ p< آنالیز گردید.
یافته ها: در گام اول آنالیز رگرسیون خطی سلسه مراتبی، متغیرهای دموگرافیک قادر به پیش بینی ۳۳ درصد واریانس بهزیستی روان شناختی بودند. تمام متغیرهای دموگرافیک به جز سطح تحصیلات و وضعیت مسکن، پیش بینی کننده معنیدار بهزیستی روان شناختی بودند (۰۵/۰ >p). در گام دوم و سوم نیز متغیرهای دموگرافیک همراه با مهارت های اجتماعی و منزلت اجتماعی به ترتیب قادر به پیش بینی ۵/۴۵ و ۸/۵۲ درصد تغییرات بهزیستی روان شناختی بودند. به طور کلی، منزلت اجتماعی، قویترین پیش بینی کننده بهزیستی روان شناختی (۳۳۶/۰=β) شناسایی شد.
نتیجه گیری: طبق نتایج مطالعه، منزلت و مهارتهای اجتماعی متغیرهای قابل تغییری هستند که می توانند نقش مهمی در ارتقاء بهزیستی روان شناختی در سالمندان داشته باشند. لذا توصیه میشود سیاستگذاران و کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی، جهت بهبود وضعیت روان شناختی در سالمندان توجه ویژه ای در ارتقاء منزلت و مهارتهای اجتماعی داشته باشند.