سعید مهرشاد، رضا شکوهی، قربان عسگری، مصطفی لیلی *،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تخلیه فاضلابهای رنگی حاصل از صنایع نساجی به آبهای پذیرنده بر روی سلامت انسان و محیط زیست تاثیر میگذارد. هدف از این تحقیق ارزیابی کـارایی فرآینـد فتوکاتالیسـتی UV/S۲O۸ در حذف رنگهای متیلن بلو و اسیدگرین ۳ از محیطهای آبی بود.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی بود که در آن تأثیر مهمترین متغیرهای راهبری شامل pH (۳، ۵، ۷، ۹، و ۱۱) زمـان تمـاس (۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۷۰ و۹۰ دقیقه)، دوز S۲O۸ (۱/۰،۱، ۳ و ۵ میلی مول بر لیتر) و غلظت متیلن بلو و اسیدگرین ۳ (۱۰، ۲۵،۵۰، ۷۵،۱۰۰، ۲۰۰ و ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر) برای تعیین شرایط بهینه در کارایی حذف رنگهای مورد نظر در مقیاس آزمایشگاهی توسـط یــک دستگاه فتوراکتور حاوی یک عدد لامـپ UV-C بـا قدرت ۹ وات و به روش ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. غلظت رنگها توسـط دسـتگاه اسـپکتروفتومتر UV-Vis اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که در شرایط بهینه برای متغیرهای مورد مطالعه (یعنی ۷=pH، غلظت پرسولفات ۱ میلیمول بر لیتر، غلظت اولیه برای هر دو رنگ ۵۰ میلی گرم بر لیتر و زمان تماس ۲۰ دقیقه) راندمان حذف برای اسید گرین ۳ و متیلن بلو به ترتیب برابر ۹۱/۹۳ و ۴۴/۹۵ درصد میباشد. بعلاوه، در شرایط مذکور راندمان حذف COD و TOC برای اسیدگرین ۳ به ترتیب برابر ۳۵/۶۷ و ۳۰/۵۳ و برای متیلن بلو نیز به ترتیب برابر ۷۴/۷۰ و ۹۹/۵۶ درصد حاصل شد. آزمایشها تحت شرایط بهینه برای فاضلاب واقعی نیز انجام شد که در آن میزان حذف رنگهای MB و AG به ترتیب برابر ۱۱/۷۶ و ۵۱/۷۲ درصد حاصل شد که نشاندهنده مؤثربودن روش میباشد.
نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان داد فرآیند تلفیقی UV/S۲O۸ روش مـؤثری جهـت حـذف رنگهای متیلن بلو و اسیدگرین ۳ از محلولهای آبی میباشد و بعنوان فرایندی مؤثر و کارآمد میتواند جهت تصفیه محلولهای رنگی مـورد استفاده قرار گیرد.