[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۵ نتیجه برای صدا

محمد جواد جعفری، مرضیه کاظم پور،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده

زمینه و هدف: با تحول سیستم های صنعتی به سمت فن آوریهای نوین دیجیتالی مواجهه افراد با ترازهای بالای صدا در حال کاهش می‌باشد. اما از سوی دیگر مواجهه با صداهایی که تراز بالایی نداشته اما آزاردهنده‌اند یعنی صدای کم فرکانس مایه نگرانی است. نظر به اینکه صدای کم فرکانس علاوه بر محیطهای صنعتی در محیط هایی نظیر منازل مسکونی، دفاتر، محیطهای اداری، تجاری، اتاق‌های کنترل و غیره نیز یافت می‌شود لذا، مطالعه در خصوص اثر صدای کم فرکانس بر روی عملکرد ذهنی موضوع پژوهش برخی از محققین بوده است. اهمیت بررسی صدای فرکانس کم در مستندات مربوط به صدا در سازمان جهانی بهداشت نیز مشاهده می‌گردد با توجه به ضد و نقیض بودن نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه، مرور این مطالعات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. روش کار: بیش از ۹۰ مقالۀ چاپ شده در مجلات معتبر علمی داخل و خارج از کشور در زمینۀ کارآیی ذهنی، خستگی و ناراحتی ناشی از صدای کم فرکانس و عوامل تاثیر گذار دیگر بر این موارد در حین انجام فعالیت فکری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج بررسی‌ها نشان داد که صدای کم فرکانس با ترازهای پایین در مقایسه با صدایی با تراز یکسان و الگوی فرکانسی یکنواخت در کلیه فرکانسها، زمان پاسخ دهی را بیشتر نموده و سرعت آموختن مطالب را کندتر می‌نماید. صدای کم فرکانس سبب کاهش عملکرد ذهنی در آزمون‌های نیازمند دقت و توجه می‌گردد. نتیجه گیری: صدای کم فرکانس نسبت به صدای رفرانس دارای ریسک تاثیرگذاری بالاتری بوده و در ارزیابیهای شغلی باید به آن توجه بیشتری مبذول داشت.


سید محمد جعفری، حسین انصاری، طاهره راعی بندپی، یوسف محمدیان، روح اله حاجی زاده، بابک فضلی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: رانندگان در معرض عوامل زیان آور و آسیب های شغلی مختلفی میباشند. مهمترین اثر صدا افت شنوایی میباشد. محافظت از شنوایی رانندگان از جهت ایمنی و بهداشتی امری ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین افت شنوایی رانندگان شهرستان فریدونکنار انجام شده است.

روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی روی ۱۵۰ نفر از رانندگان انجام شد. آستانه شنوایی رانندگان با اودیومتر اندازهگیری و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۷ آنالیز شد. نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف مورد بررسی قرار گرفت. جهت مقایسه سطح و میانگین آستانه شنوایی از آزمونهای ویلکاکسون و کروسکال والیس استفاده شد. همبستگی بین متغیرها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.

یافتهها: این مطالعه نشان داد که میانگین سنی رانندگان تاکسی خطی و رانندگان آژانس به ترتیب ۸/۱۰± ۵/۴۳ و ۳/۸±۷/۴۰ سال و متوسط سابقه کار در دو گروه رانندگان تاکسی خطی و آژانس به ترتیب ۹۴/۹± ۵/۹ و ۶/۵±۵۴/۶ سال میباشد. میانگین سطح افت شنوایی گوش راست و چپ رانندگان به ترتیب در رانندگان آژانس برابر با ۲/۴±۹۶/۱۲ و ۶۴/۴±۷۴/۱۲ و در رانندگان تاکسی خطی برابر با ۱۶/۵±۵۳/۱۲ و ۷/۱۲±۶۱/۱۵ دسی بل بود.

نتیجه گیری: وضعیت شنوایی رانندگان رضایت بخش بود. عدم ترافیک در خیابانها و کم بودن تعداد منابع آلودگی صوتی میتواند از دلایل اصلی پایین بودن مواجهه رانندگان این شهرستان با صدا باشد. میزان افت شنوایی در رانندگان تاکسی خطی بیشتر از رانندگان آژانس بود.


زهرا زمانیان، پریسا آزاد، فاطمه قادری، ثریا بهرامی، بهرام کوهنورد،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: صدا و روشنایی از عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار هستند که بعنوان عامل استرس زا عمل میکنند. استرس شغلی در حوزه معینی از زندگی رخ میدهد و عوامل مشخصی در پدید آمدن آن نقش دارند، لذا هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین این دو عامل فیزیکی با استرس شغلی در دندانپزشکان می باشد.

روش کار: این مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی بود که در بین ۱۵۰ نفر از دندانپزشکان شیراز نفر که بطور تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه استرس شغلی (ENSS)، دستگاه صداسنج و لوکسمتر بود. تجزیه و تحلیل بوسیله آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و T-test مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۹ صورت گرفت.

یافته ها: میزان صدا و شدت روشنایی در مراکز دولتی بیشتر از مراکز خصوصی بود. نمره استرس شغلی در مراکز دولتی بیشتر از مراکز خصوصی بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود (۰۲/۰p=). صدای محیط کار و استرس شغلی با یکدیگر ارتباط مستقیم داشتند که این ارتباط از لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۷/۰p=). همچنین ارتباط سن و سابقه کار با استرس شغلی بصورت معکوس و از لحاظ آماری معنادار بود (۰۱/۰، ۰۲/۰p=). بین روشنایی محیط کار با استرس شغلی نیز رابطه معنیداری دیده نشد (۲/۰p=).

نتیجه گیری: شناسایی میزان استرس دندانپزشکان و عوامل فیزیکی در محیط کار از قبیل صدا و روشنایی باعث انجام فعالیت هایی جهت کم کردن عوارض استرس شغلی و بالا بردن کیفیت ارائه خدمات میگردد.


رستم گلمحمدی، محسن علی آبادی، نفیسه عظیمی*،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: کاهش صدا در منبع، همیشه در اولویت می‌باشد و با اتخاذ یک رویکرد سیستماتیک و توجه دقیق به جزئیات طراحی، اتاقک می‌تواند یکی از موثرترین اقدامات کنترلی در دسترس برای مهندسین صدا باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی منابع اصلی مولد صدا و تعیین کارایی اتاقک در کنترل صدای یک صنعت پیچ‌سازی صورت پذیرفت.
روش ‌کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مداخله‌ای، نخست اطلاعات اولیه در خصوص مشخصات دستگاه‌ها، تعداد افراد در معرض مواجهه، ساعات مواجهه و محل استقرار آنها در صنعت مورد بررسی، جمع‌آوری گردید. سپس اندازه‌گیری و ارزیابی صدا در چند مرحله به‌صورت اندازه‌گیری محیطی، اندازه‌گیری پیرامون منبع صوتی و دزیمتری انجام شد. در نهایت جهت کنترل صدا، طرح ساخت اتاقک جهت دستگاه‌های مولد اصلی صدا با طرح کنترل برای منابع با ارائه یک اتاقک برآورد گردید.
یافته‌ها: نتایج ارزیابی صدا نشان داد دستگاه‌های BV۲ و BR۳ با تراز کلی فشارصوت به ترتیب ۴/۹۴ و ۷/۹۵ دسی‌بل، منابع اصلی صدا در سالن تولید بوده‌اند که سبب مواجهه کارگران با صدا بیش از حد مجاز گردیده است. جهت کنترل صدای این دو منبع اتاقک‌سازی با افت انتقال حداقل dB ۱۹ مناسب‌ترین گزینه تعیین شد. اتاقک طراحی‌شده دارای لایه‌بندی ساندویچی فشرده شامل یک لایه فولاد به ضخامت mm ۳، لایه فوم خودچسب به ضخامت mm ۲۰، لایه پشم‌سنگ به ضخامت mm۴۰ و لایه ورق آلومینیوم پانچ شده mm ۱ با سطح دهانه باز ۶۰ درصد بود.
نتیجه‌گیری: اتاقک طراحی‌شده جهت دستگاه‌های BV۲ و BR۳ تراز فشار صوت این دستگاه‌ها را به میزان dB ۷/۱۹ و dB ۳/۱۹  کاهش می‌دهد و تراز فشار صوت مواجهه کارگران با این دستگاه‌ها را به dB ۷/۷۴ و dB ۴/۷۶ تقلیل می‌دهد. به این ترتیب مواجهه کارگران اپراتور این دستگاه‌ها به زیر حد مجاز خواهد رسید.
مهدی فضل زاده دویل، نورالدین ‌قراری *، پروانه خزائی، بهزاد ‌ سرانجام، امیرحسین منصفی، منصوره حمیدی، علیرضا حاج قاسمخان، حسن حداد زاده نیری، حجت اله عباس زاده، آرزو آدیگوزلی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: مواجهه همزمان با صدا و کادمیوم در محیط های صنعتی بطور رایج رخ میدهد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییر بیومارکرهای استرس اکسیداتیو در بافت های کبد‏، بیضه و شنوایی موشهای نر بالغ بدنبال مواجهه همزمان با کادمیوم و صدای بالا انجام شد.
روش کار: ۳۲ موش صحرایی نر با نژاد ویستار در چهار گروه آزمایشی (هر گروه ۸ موش) مورد استفاده قرار گرفتند. ۱- گروه کنترل (بدون مواجهه) ۲- گروه مواجهه با صدای۱۰۰ دسی بل (۸ ساعت در روز) ۳- گروه مواجـهه با کادمیوم ۴- گروه مواجهه همزمان با صدای ۱۰۰ دسی بل و کادمیوم (۸ ساعت در روز). مواجهه به مدت یک ماه انجام شد. در این مطالعه سطح مالون دی آلدئید (MDA) و گلوتاتیون (GSH) طبق روشهای استاندارد مربوطه در بافتهای کبد‏، بیضه و شنوایی تعیین مقدار شدند. قبل از هرگونه مواجهه افت شنوایی موشها با استفاده از آزمون ABR مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: بعد از ۳۰ روز مواجهه، در گروه مواجهه توام با صدا و کادمیوم افزایش معنادار سطح بیومارکرهای MDA و کاهش معنادار سطح بیومارکر GSH در بافتهای کبد‏، بیضه و شنوایی موشهای تحت مواجهه مشاهده شد. همچنین بین سطح MDA و GSH گروه مواجهه با کادمیوم و گروه مواجهه توام با صدا و کادمیوم نیز بافتهای مذکور ارتباط معناداری بدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مواجهه با صدا و کادمیوم به تنهایی باعث استرس اکسیداتیو در بافتهای موشها میشود اما مواجهه همزمان باعث افزایش استرس اکسیداتیو در هر سه بافت میگردد. در واقع این مطالعه تایید کرد که وجود عوامل شیمیایی مثل کادمیوم در محیطهایی که صدای بالایی دارند میتواند اثر افزایشی بر پراکسیداسیون لیپیدی و اثر تضعیف کنندگی بیشتر روی سیستم دفاع آنتی اکسیدانی داشته باشد. البته نیاز به مطالعات بیشتری در خصوص اثر مواجهه توام با صدا و کادمیوم وجود دارد.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.18 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4623