حسن زرقانی، مسعود جباری *،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعه تصاویردندانپزشکی به عنوان یکی از اصلیترین روشها برای تشخیص بیماری، طرح درمان و ارزیابی روند درمان توسط دندانپزشکان بشمار میآید. پرتو ایکس علاوه برکاربردهای مفیدی که دارد، دارای آثار زیانبار نیز میباشد، لذا حفاظت در برابر اشعه ایکس برای دندانپزشکان و بیماران از اهمیت ویژهای برخوردار است. در همین راستا مطالعه ای با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان شهر بیرجند در مورد اثرات پرتوهای یونیزان و روشهای حفاظت در برابر آنها انجام گردید.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر اساس روش نمونهگیری تصادفی، با استفاده از توزیع پرسشنامه ای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان بررسی گردید. داده ها از ۱۱۱ دندانپزشک شهر بیرجند جمعآوری شدند. در پایان، داده ها از طریق آزمون t و تحلیل واریانس با استفاده از نرمافزار آماری SPSS-۲۰تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته ها: در مطالعه حاضر ۵۲ نفر (۸/۴۶%) مرد و ۵۹ نفر (۱/۵۳%) زن حضور داشتند که میانگین امتیاز مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان در زمینه حفاظت پرتویی به ترتیب ۸۵/۷۷، ۵/۸۳، ۷/۴۳ درصد بهدست آمد. بین میزان آگاهی افرادی که دوره بازآموزی را گذرانده بودند (۳/۲۴%) و افرادی که این دوره را نگذرانده بودند، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت. ۱/۳۵ درصد از جامعه مورد مطالعه از پیش بند سربی و ۸/۷۳ درصد از گردنبند تیرویید برای بیماران استفاده می کردند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که آگاهی و نگرش دندانپزشکان شهر بیرجند در حد مطلوبی قرار دارد ولی سطح عملکرد دندانپزشکان در خصوص حفاظت از پرتوهای یونیزان ضعیف است. علیرغم اینکه بین میزان آگاهی افرادی که دوره بازآموزی را گذرانده و افرادی که در این دوره شرکت نکرده بودند، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت، جامعه مورد مطالعه تمایل به برگزاری این دوره داشتند. بنابراین پیشنهاد میشود که دورههای بازآموزی، حاوی دستورالعملهای جدید مربوط به حفاظت پرتویی باشند.