[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۵ نتیجه برای بهداشت محیط

یوسف حمیدزاده اربابی، هادی صادقی، مرتضی عالیقدری، صادق حضرتی، مهندس سید احمد مختاری، مهندس انوشیروان صدیق، فریده سروی، رقیه تفرجی، رضا شاهی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و هدف: آموزش و پژوهش دو رکن اصلی دانشگاه و به مانند دو بال یک پرنده، لازم و ملزوم همدیگر هستند. ارزشیابی برنامه‏های آموزشی از وظایف اصلی دانشگاه‏های علوم پزشکی کشور محسوب می‏شود. ارزشیابی درونی یکی از ابزارهای اعتبار‏سنجی است و نشان‏دهنده شرایط موجود از دیدگاه فراگیران و فرادهندگان می‏باشد. این مطالعه با هدف تعیین مشخصات و وضعیت آموزشی موجود رشته کاردانی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و ارائه فیدبک، انجام شده است. روش کار: این مطالعه یک مطالعه توصیفی و تحلیلی مقطعی بود که در ۷ حوزه از ۹ حوزه بر اساس ده گام راهنمای ارزشیابی درونی اجرا شد. داده‏ها و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزارهایی مانند تماس تلفنی، نامه‏نگاری، چک لیست و پرسشنامه، از ۴۵ نفر دانشجو جمع‏آوری گردید. اطلاعات گرد‏آوری‏شده با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد. پس از پایان برنامه، برای اخذ پسخوراند لازم به مسئولان دانشکده و EDC دانشگاه ارسال شد. یافته‏ها: در این مطالعه، میانگین سنی دانشجویان مورد پژوهش ۳/۲۰ سال، ۸/۹۷% دانشجویان مجرد، ۳۳% از دانشجویان مذکر و ۶۷% مونث، ۱۰۰% دانشجویان غیر شاغل، ۵۳% از دانشجویان بومی استان و بقیه غیر بومی تعیین گردید. ۷۲ شاخص توسط اعضای کمیته ارزیابی درونی دانشکده تعیین شد و ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که وضعیت آموزشی رشته کاردانی بهداشت محیط دانشکده بهداشت در سطح نیمه مطلوب قرار دارد. میانگین امتیاز، ۳۳/۴۸ امتیاز از ۷۲ امتیاز بود که در سطح نیمه‏مطلوب قرار گرفت. بعبارتی، ۲۸% شاخص‏ها مطلوب، ۴۶% نیمه‏مطلوب و ۲۶% شاخص‏ها نیز نامطلوب ارزیابی گردید. در حوزه دانشجویان نیز ۸ شاخص بررسی گردید. ۱۹ امتیاز از ۲۴ امتیاز بدست آمد و وضعیت آموزشی دانشجویان در سطح مطلوب ارزیابی گردید. نتیجه‏گیری: این ارزیابی حدود ۳۰ پیشنهاد مهم را جهت توسعه کمی و کیفی دانشکده و گروه بهداشت محیط و رشته بهداشت محیط برای مسئولان ارائه نمود، طوری که کمیته‏ای جهت پیگیری و به ثمر رساندن آن پیشنهادها تشکیل گردید. مهمترین مزیت این طرح، تدوین آئین‏نامه داخلی گروه بهداشت محیط بود.
محسن مهدی پور رابری، علی خالویی، نوذر نخعی، حشمت اله نورمرادی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: عفونت‏های بیمارستانی یکی از مهمترین معضلات در بیمارستان‏ها هستند. به‏علت نقش مهم عوامل محیطی در ایجاد این عفونت‏ها، رعایت‏کردن استانداردهای بهداشت محیط در کاهش آنها اهمیت ویژه‏ای دارند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان‏های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. روش کار: این بررسی به‏صورت توصیفی و مقطعی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود. داده‏ها با استفاده از پرسشنامه و به‏روش مصاحبه و مشاهده بخش‏ها جمع‏آوری شدند و بر اساس نمرات کسب‏شده در بخش‏ها و بیمارستان‏های مختلف وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در سه گروه، وضعیت مطلوب، نسبتاٌ مطلوب (متوسط) و نامطلوب دسته‏بندی شدند. یافته ها: میانگین و انحراف معیار وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان‏های مورد مطالعه ۹/۱۰±۱/۸۰ بود. ۲۵ درصد از بیمارستان‏ها و ۷/۳۹ درصد از کل بخش‏ها، وضعیت مطلوبی را از نظر رعایت استانداردهای بهداشت محیط داشتند. ۴۵/۴۴ درصد بخش‏های ویژه، ۷/۴۵ درصد بخش‏های درمانی، ۲۵/۳۱ درصد بخش‏های پشتیبانی و ۲۵ درصد بخش‏های تشخیصی از نظر بهداشت محیط، وضعیت مطلوبی داشتند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد وضیعت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در درصد زیادی از بیمارستان‏های آموزشی مطلوب نمی‏باشد. این وضعیت نامناسب بهداشت محیط می‏تواند سبب ایجاد و گسترش عفونت‏های بیمارستانی شود. بنابراین تلاش بیشتری برای بهبود وضعیت بهداشت محیط در این بیمارستان‏ها ضروری است.


حسین ماری اریاد، احمد یوسفی نسب *،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه یکی از چالش­های مهم توسعه پایدار در اکثر کشورها، مقوله محیط زیست و سلامت می­باشد. شاخصهای بهداشت محیط به دلیل اینکه بیانگر وضعیت تغییرات محیط زندگی مردم و تهدیدات موجود برای سلامت است از اهمیت بسیار برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تغییرات شاخصهای مربوط به بهداشت محیط در شهرستانهای استان کهگیلویه و بویراحمد طی سالهای ۱۳۹۵-۱۳۸۶ در سال ۱۳۹۶ شکل گرفت.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع گذشته نگر طولی بود که با استفاده از داده­های موجود در گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد در بازه زمانی ده ساله روند تغییرات شاخصهای مربوط به بهداشت محیط را بررسی نمود. دادههای حاصل با استفاده از شاخصهای نظیر درصد توصیف، میانگین و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند که این کار در محیط نرم افزار spss-۱۶ انجام شد.
یافته­ ها: در مطالعه حاضر شاخصهای بهداشت محیط در حوزه روستایی، شهری و کل شهرستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که این شاخصها شامل درصد خانوارهای روستایی با دسترسی به توالت بهداشتی، دفع بهداشتی زباله، دفع بهداشتی فاضلاب، فضولات دامی، درصد بهسازی و بهداشتی اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، درصد کارت تندرستی معتبر و مطلوبیت نمونههای آب آشامیدنی در روستا، شهر و کل شهرستان محاسبه و تحلیل شد که بترتیب ۳/۸۷،۴/۹۵، ۴/۶۸، ۹/۸۸، ۷/۸۶، ۹/۸۳، ۳/۹۴ و ۳/۹۱ درصد میباشد.
نتیجه­ گیری: یافته­های مطالعه حاضر نشان داد که بجز شاخص بهسازی و بهداشتی اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی که در شهرستان کهگیلویه معنادار نبوده در سایر شاخص­ها معنادار بوده و می توان نتیجه گرفت که شاخصهای بهداشت محیط در طی ده سال بهبود یافتهاند؛ اما اکثر شاخصها در مقایسه با میانگین شاخصهای تعیین شده توسط متخصصین بهداشت محیط استان در سطح پایینتری قرار دارند و تلاش مسئولین را جهت ارتقاء شاخصهای بهداشت محیط میطلبد. راهکارهایی از جمله جذب نیروی تخصصی بهداشت محیط، اعمال قوانین ماده ۶۸۸ بهداشت عمومی و ماده ۱۳ مواد خوردنی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی، مکاتبات لازم با ادارات ذیربط جهت تعامل ارائه نمایند.
اعظم راستگو، حمیده آقازاده پیر *،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: بهداشت محیط مدارس یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت دانشآموزان و و ضعیت تحصیلی آنان است. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل و مقایسه آن با استانداردها و و شاخصهای کشوری انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش، یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در سال ۱۳۹۷ در کلیه مدارس متوسطه دوره دوم شهر اردبیل (شامل ۷۰ مدرسه) اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری توصیفی انجام گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدارس مورد بررسی در بعضی از شاخصها با استانداردهای کشوری ایمنی و بهداشت محیط فاصله دارند. از جمله سیم کشی برق در بعضی مدارس ایمن نبود و برخی پریزهای برق فاقد درپوش های ایمنی بودند. بوفه ۲۷ مدرسه (۶/۳۸%) نیز از نظر تور سیمی پنجرهها رضایت بخش نبود و ۲۶ مدرسه ۱/ ۳۷ درصد پنجرهها ی مشرف به فضای خارج از تور سیمی برخوردار نبودند.              
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدستآمده در این مطالعه، بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل در مواردی با استانداردها و شاخصهای کشوری تطابق نداشت. لذا باید توجه جدی به بهبود استانداردهای بهداشت محیط مدارس مبذول گردد.
 
فرهاد دوست علیزاده، آزاده احمدی دشتیان *، فاطمه خلیلی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: شیوع گسترده بیماری کووید-۱۹ سراسر جهان را درگیر نموده و آمار مرگ و میر بالایی داشته است. مطالعه حاضر، به بررسی چالشها و عوامل تسهیلگر پیشگیری از ویروس کرونا از نظر خبرگان و کارشناسان بهداشت محیط در  مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی پرداخته است.  
روش کار: پژوهش از نظر فرایندکیفی، از نظر هدف اکتشافی است. جمع آوری داده ها مبتنی بر هدف با ۲۲ نمونه اشباع شد. گرد آوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته از اهل فن بهداشت محیط انجام گرفت. کدگذاری به وسیله نـرمافـزارMAXQDA۱۰  و متن مصاحبه مجدد در اختیار متخصصان امر قرار گرفت و بازبینی و تحلیل محتوا شد.
یافته­ ها: با تحلیل مصاحبه‌ها ۳۳۱ کد، ۶ مقوله در بخش چالش ها و ۴ مقوله در بخش تسهیلگرها استخراج شد. چالش ها شامل مولفه های اقتصادی، فرهنگی، فقر آموزشی، نیروی انسانی، قوانین  و مقررات و تجهیزات و امکانات و ۲۸ زیر تم استخراج شد. در بخش تسهیلگر ۴ تم رفع موانع اقتصادی، آموزش مکرر، تامین منابع مورد نیاز و قوانین و مقررات بازدارنده و ۲۱ زیر تم استخراج گردید.
نتیجه گیری: با توجه به چالشهای موجود و گستردگی کووید-۱۹، تقویت تسهیلگرها شامل آموزش مداوم و ایجاد آگاهی مشارکتی، تشدید نظارتها، توانمندسازی سفیران سلامت، حمایت قانونی محکم در برخورد با متخلفین، واکسیناسیون گروه هدف بالای ۱۲ سال و ترویج خرید و تجارت مجازی میتواند به صورت چشمگیرکمک شایانی نماید و مورد استفاده برنامه ریزان و متولیان حوزه سلامت قرار گیرد.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.21 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4623