سارا یاوری، نیاز محمد محمودی، بهزاد شاهمرادی، فردین غریبی، افشین ملکی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
زمینه و هدف: تخلیه پسابهای حاوی رنگزاها به منابع آبی به دلیل ویژگیهای سرطان زایی، جهش زایی و ماهیت سمی در آب میتواند آثار زیانباری بر سلامت انسان و محیط زیست بگذارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی کارایی نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده بر رنگبری رنگزای دایرکت قرمز ۲۳ از محلولهای آبی انجام پذیرفت.
روش کار: این تحقیق، یک مطالعه کاربردی- توسعهای است که طی آن نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده سنتز گردید. از رنگزای دایرکت قرمز ۲۳ به عنوان مدل جهت بررسی قابلیت رنگبری جاذب استفاده گردید. تاثیر متغیرهای موثر بر فرایند جذب مانند غلظت اولیه رنگزا (۲۰۰-۵۰ میلیگرم در لیتر)، مقدار جاذب (۴/۰-۱/۰ گرم در لیتر)، pH (۱۰-۲) و اثر نمکهای معدنی (سدیم کلراید، سدیم سولفات، سدیم بیکربنات و سدیم کربنات) نیز بررسی شد. جهت ارزیابی دادهها از مدلهای ایزوترمی لانگمویر، فرندلیچ و تمپکین استفاده گردید.
یافته ها: حداکثر راندمان رنگبری توسط نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت و فریت کبالت اصلاح شده به ترتیب ۴۵/۱۴ و۸۱ درصد بدست آمد. حداکثر ظرفیت جذب برای دایرکت قرمز ۲۳ بر روی نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت اصلاح شده معادل ۶۷۹۲/۱۸۸ میلیگرم در گرم بدست آمد. همچنین جذب رنگزا روی جاذب اصلاح شده از ایزوترم لانگمویر پیروی میکند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده به نظر میرسد که نانوذرات مغناطیسی فریت کبالت اصلاح شده میتواند به عنوان جاذبی مناسب جهت رنگبری رنگزای دایرکت قرمز ۲۳ از پسابهای رنگی مورد استفاده قرار گیرد.