امیر حسین محوی، بهزاد هیبتی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: رنگهای نساجی و دیگر مواد رنگی صنعتی یکی از بزرگترین ترکیبات آلی را تشکیل میدهند که افزایش خطرات زیست محیطی را بهدنبال دارد. بنابراین لازم است که اینگونه پسابها قبل از تخلیه به محیط با استفاده از روشهای مؤثر مورد تصفیه قرار گیرند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی حذف و تعیین ایزوترمهای جذب رنگ Acid Red۱۸ از محیط آبی، با استفاده از کربن فعال تهیه شده از چوب درخت گردو میباشد.
روش کار: مطالعه حاضر، یک مطالعه بنیادی- کاربردی است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت. پارامترهای مختلفی از جمله غلظت اولیه محلول رنگ، اثر جرم ماده جاذب بر حذف رنگ جهت استخراج ایزوترمهای جذب و pH بررسی شد. برای اندازهگیری غلظت باقیمانده رنگ از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج ۵۱۸ نانومتر استفاده گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که رنگ Acid Red۱۸از ایزوترم فروندلیچ (۹۶۲/۰R۲>) پیروی میکند. با استفاده از مدل لانگمویر، حداکثر ظرفیت جذب این رنگزا ۸/۳۲ میلیگرم بر گرم محاسبه شد.
نتیجهگیری: بطورکلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میتوان از کربن فعال ساختهشده از چوب گردو به عنوان یک نوع جاذب موثر جهت حذف رنگهای آزو استفاده کرد.
انور اسدی، بهزاد هیبتی، محمد هادی دهقانی، حسن امینی، حافظ گلستانی فر،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی ناشی از فلزات سنگین در حال حاضر یکی از جدیترین مشکلات محیط زیست میباشد. استفادههای گسترده از ( Cr(VIباعث تخلیه مقادیر زیادی پساب حاوی این آلاینده به محیط زیست میگردد که باید تصفیه گردد. هدف از این پژوهش بررسی کارایی نانو ذرات آلومینا در حذف) Cr(VI از محلولهای آبی و تعیین ایزوترمهای جذب میباشد. روش کار: مطالعه مورد نظر یک مطالعه بنیادی- کاربردی است که بهصورت ناپیوسته و در شرایط آزمایشگاهی )دمای C°۲۵ (انجام گرفت. ساختار نانو ذرات آلومنیوم با تکنیک پراکنش پرتو ایکس TEM مشخص گردید. غلظت باقیمانده کروم بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج ۵۴۰ نانومتر اندازهگیری شد. تاثیر پارامترهای مختلفی از جمله دوز اولیه Al۲O۳ (gr/l۲ - ۵/۰)، زمان تماس (۵ تا ۹۰ دقیقه) و pH (۱۱،۹،۷،۵،۳) بررسی شد. یافتهها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کارایی حذف Cr(VI) با افزایش زمان تماس افزایش یافته و همچنین با افزایش pH راندمان حذف بیشتر شده و pH بهینه ۵ میباشد و از نقطه ۵ به بعد راندمان کاهش مییابد. در این تحقیق مقدار qm(mg/g) برای هر گرم از جاذب نانو ذرات آلومینا ۳/۳۰ بهدست آمد. علاوه بر این سنتیک جذب Cr(VI) از مدل سنتیک شبه درجه دوم پیروی میکرد که با معادله ایزوترم فروندلیخ (۹۹۲/۰R۲>) متناسب بود. نتیجه گیری: به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میتوان از نانو ذرات آلومینا به عنوان جاذب موثر در جهت حذف Cr(VI) استفاده کرد.