بهرام کوهنورد، کبری حسین پور، مرضیه هنربخش *، عدنان احمدی آزاد، سهیلا پشنگ پور،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: عوامل روانی تاثیر قابل توجهی در به وجود آمدن اختلالات و همچنین حوادث ناشی از کار دارند که بهبود شرایط روانی و توجه به این عوامل میتواند موجب افزایش سطح سلامت کارکنان گردد. این مطالعه با هدف بررسی نقش استرس شغلی و بار کاری ذهنی بر عملکرد شغلی پرسنل بیمارستان انجام شد.
روش کار: جامعه مورد مطالعه پرسنل بیمارستانهای آموزشی شهرستان لارستان (لار، خنج و اوز) بودند که بر اساس روش سرشماری، ۲۸۹ نفر از پرسنل این بیمارستان از تمامی واحدهای شغلی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استرس شغلی OSIPOW، شاخص بار ذهنی کار ناسا (NASA-TLX) و پرسشنامه عملکرد شغلی Paterson بودند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل و ANOVA با استفاده از نرم افزارSPSS-۲۱ استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان ۵۲/۸±۱۶/۳۴ بود. مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره کل بار کاری ذهنی و استرس شغلی افراد بترتیب ۰۱/۱۸±۲۸/۶۳ و ۹۶/۲۵±۴۵/۱۵۱می باشد. همچنین توزیع فراوانی سطح استرس و عملکرد شغلی در اکثر پرسنل نشان داد که در سطح طبیعی و متوسط قرار دارند. بین نوع شغل و میزان درآمد با نمره کل بار کاری ذهنی ارتباط معنی داری دیده شد (۰۵/۰p<). در بررسی ارتباط بین استرس شغلی با متغیرهای دموگرافیک ارتباط معنی داری بین متغیر جنسیت با استرس شغلی دیده شد (۰۵/۰p<). ضریب همبستگی عملکرد شغلی با استرس شغلی در پرسنل بیمارستان نشان داد که بین این دو متغیر همبستگی معکوس و معنی داری وجود دارد، بطوریکه با افزایش استرس شغلی، عملکرد شغلی کاهش پیدا میکند.
نتیجه گیری: نتایج پژوهــش نشــان داد که بار کار ذهنــی در شغل پرستاری نسبت به سایر مشاغل بالا میباشــد و با افزایش استرس شغلی، عملکرد شغلی پرسنل نیز کاهش پیدا میکند.