محمد ابراهیم زاده اردکانی *، محمدحسین فیاضی بارجین،
دوره ۸، شماره ۵ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: شپش سر یکی از شایعترین آلودگیهای انگلی در جهان است. این آلودگی در بسیاری کشورها از جمله ایران شایع میباشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع آلودگی به شپش سر و عوامل موثر بر آن در مدارس ابتدایی و مهدهای کودک شهر یزد انجام گرفت.
روش کار: مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی تحلیلی بود . این بررسی بر روی ۶۵۰ نفر که از میان مدارس و مهدهای کودک شهر یزد و بصورت خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام گرفت. داده های جمع آوری شده از طریق معاینه و تکمیل پرسشنامه، بـا استفاده از آزمـونهای آمـاری مربع کای، Odds Ratio، آزمون دقیق فیشر و من- ویتنی مورد تجـزیه و تحـلیل قـرار گرفت و سطح معنی داری نیز مقادیر ۰۵/ ۰>p در نظر گـرفته شد.
یافته ها: از بین ۶۵۰ کودک مورد بررسی، تنها ۱۷ نفر (۶/۲%) آلوده بودند که از این میان ۱۴نفر دختر و ۳ نفر پسر بودند. در این مطالعه مشخص شد که درگیری دختران بیشتر از پسران بوده و بیشترین آلودگی بین سنین ۵ تا ۸ سال بود. بین ابتلا به پدیکلوز سر و جنسیت، سطح تحصیلات والدین (هم پدرو هم مادر)، شغل آنها و در نهایت بعد خانوار، رابطه معناداری بدست آمد (۰۵/۰p<)، در حالی که ارتباطی بین سن و اندازه مو و وجود خارش سر و دفعات شستشو و شانه زدن موها با احتمال ابتلا به پدیکولوز سر دیده نشد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان آلودگی در شهر یزد بسیار پایین تر از استانهای دیگر و متوسط کشوری است. بالابودن سطح فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و مهمتر از همه آگاهیهای بهداشتی خانواده ها و نیز رعایت بهداشت محیط در مدارس و مهدهای کودک از مهمترین عوامل تاثیرگذار است.