صاحبعلی رام دیبکلو، حسن ستاری ساربانقل*، مهسا فرامرزی اصل، رسول درسخوان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: رشد فزاینده ابعاد شهرنشینی و شکل گیری مقیاس جدیدی از رشد شهری در طی دهه های اخیر موجب شده است که شهر و شهرسازی معاصر با چالشهای تازه ای چون افزایش ناهنجاریهای اجتماعی، تخریب محیط زیست، آلودگی آب، هوا و خاک، افزایش بیماریهای روانی، نابرابریهای اجتماعی- اقتصادی و در مجموع کاهش کیفیت زندگی مواجه شود. به دلیل همین گستردگی ابعاد و تغییر در ماهیت و پیچیدگی مسائل شهری، ضرورت جامع نگری و توجه به هم کنشیهای مسائل به منظور حل پایدار آنها، اجتناب ناپذیر مینماید.
روش کار: این پژوهش در صدد آن است با تحلیل شاخص های منطقه ۳ اردبیل و مقایسه آن با استانداردهای شهر سالم بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، روش توصیفی- تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و پیمایشی میزان توسعه پایدار این منطقه را بدست آورد.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد در شاخص بهداشتی, در موارد محدود از جمله میزان شیوع بیماریهای عفونی و نرخ سقط جنین و در شاخص های اقتصادی و اجتماعی در همه زیرشاخص ها بویژه میزان بیکاری و درصد افراد زیر خط فقر منطقه و در تمامی شاخص های زیست محیطی فاصله زیادی با استانداردهای جهانی وجود دارد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که منطقه مورد نظر در بین شاخص های ۳ گانه سلامت مورد نظر سازمان بهداشت جهانی (شاخصهای بهداشتی، اجتماعی- اقتصادی و زیست محیطی) فقط در شاخصهای بهداشتی در وضعیت مورد قبول قرار دارد و در سایر شاخصها با وضعیت مطلوب و استانداردهای شهر سالم فاصله دارد که اهتمام بیشتر و برنامه ریزی دقیقتر مسئولین امر واهالی منطقه را در این مورد میطلبد.