زمینه و هدف: کمخونی ناشی از کمبود آهن یک مسئله جدی و مهم بهداشتی در مانی است که بر روی رشد روانی و جسمی، رفتار و توانایی انجام کار تاثیر میگذارد. یکی از گروههایی که بیشتر در معرض کمخونی فقر آهن قرار دارند دختران نوجوان هستند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه آموزش بهداشت طبق الگوی پرسید ((Precede بر آگاهی، نگرش و ایجاد عملکرد تغذیهای مرتبط با کمخونی فقر آهن میباشد.
روش کار: پژوهش مداخله نیمه تجربی حاضر که بر روی ۱۲۰ نفر از دانش آموزان (۶۰ نفر شاهد و ۶۰ نفر مورد)که بصورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند در سال ۱۳۹۳-۱۳۹۲ انجام شد. مداخله در سه جلسه ۶۰ دقیقهای برگزار شد و سه ماه بعد مداخله آموزشی توزیع و تکمیل پرسشنامهها صورت گرفت. ابزار جمع آوری دادهها پرسشنامه ای خود ساخته بر اساس اجزای مدل پرسیدبود. به منظور دستیابی به نتایج از نرم افزار spss-۱۸ و آزمونهای آماری تی مستقل، تی زوجی و مک نمار استفاده شد.
یافتهها: پس از مداخله آموزشی نمره میانگین آگاهی، نگرش (عوامل مستعد کننده)، تشکیل کلاسهای آموزشی، شرکت در کلاسهای آموزشی و استفاده از منابع آموزشی (عوامل قادر کننده)، تشویق معلمان و والدین و همسالان (عوامل تقویت کننده) و عملکرد در گروه مورد نسبت به شاهد افزایش معناداری یافت.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر بیانگر تاثیر مثبت مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید و اجزای اصلی مدل (عوامل مستعدکننده، عوامل قادرکننده و عوامل تقویت کننده) در بهبود عملکرد پیشگیری کننده کمخونی فقر آهن در جامعه مورد مطالعه بود.