کاظم معاضدی عالی، پرویز پرزور *، ذبیح پیرانی، حدیث السادات عدل، هما احمدی،
دوره ۹، شماره ۵ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: بررسیها نشان میدهند که اثرات روان شناختی منفی ناباروری برای زنان در مقایسه با مردان بیشتر است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان درمانی معنوی- مذهبی مبتنی بر آموزههای اسلام بر کیفیت زندگی زنان نابارور است.
روش کار: روش این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان نابارور شهر شیراز در تابستان سال ۱۳۹۶ تشکیل میدادند. نمونه آماری بالغ بر ۳۶ نفر ۱۸ نفر گروه ازمایش و ۱۸ نفر گروه کنترل بود که به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز ناباروری شیراز انتخاب شدند. دو گروه از نظر ملاکهای ورود به پژوهش همتا شدند و گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه هفتگی ۴۵ دقیقه ای تحت رواندرمانی معنوی- مذهبی مبتنی بر آموزههای اسلام قرار گرفتند؛ در حالیکه گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه پرسشنامه کیفیت زندگی (فرم کوتاه ۳۶ سوالی، ۳۶-SF) را قبل از مداخله به عنوان پیش آزمون و بعد از مداخله به عنوان پس آزمون تکمیل کردند.
یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۶ و آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد. تأثیر برنامه آموزش معنوی- مذهبی مبتنی بر آموزههای اسلام بر کیفیت زندگی در سطح کمتر از ۰۵/۰ معنی دار بود، بدین معنی که ۸۸۲/۰ از تغییرات حاصل در میانگین نمرات پسآزمون نسبت به پیشآزمون متغیر کیفیت زندگی در گروه آزمایش به علت برنامه آموزش معنوی- مذهبی مبتنی بر آموزههای اسلام بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اثربخشی روان درمانی معنوی- مذهبی مبتنی بر آموزههای اسلام بر کیفیت زندگی زنان نابارور تأثیر داشت و آنها را بهبود بخشید. لذا این امر در جامعه ما، که مذهب و معنویت جایگاهی ویژه دارد، توجه بیشتری می طلبد.