[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۹ نتیجه برای طل

عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، علیرضا رحمانی، امیر شعبانلو،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: کلروفنل‌ها به طور معمول در فاضلاب بسیاری از صنایع وجود دارند و ترکیباتی مقاوم در محیط زیست محسوب می‌شوند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی نانو رس سدیم مونت موریلونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید در حذف ۴-کلروفنل از محیط‌های آبی بود. روش کار: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم جذب ناپیوسته انجام شد. تاثیر پارامتر‌های مختلف نظیر؛ اصلاح در شرایط با pH مختلف، pH اولیه محلول، میزان بارگذاری سورفکتانت، دوز جاذب، غلظت اولیه ۴-کلروفنل، و زمان تماس بررسی گردید. ساختار نانو رس خام و اصلاح شده با طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) و طیف سنج پراش اشعه ایکس (XRD) بررسی شد. داده‌های حاصل از آزمایشات جذب، با مدل ایزوترم لانگمیر و فروندلیچ و سینتیک جذب درجه یک کاذب و درجه دو کاذب بررسی شد. یافته ها: نتایج نشان داد با افزایش pH محلول از ۳ به ۱۱ حذف ۴-کلروفنل افزایش داشت به طوری که بیشترین جذب ۴-کلروفنل در pH اولیه محلول برابر ۱۱ و برای نانو رس اصلاح شده در شرایط اسیدی با pH برابر ۵/۴ بود، در این شرایط و بعد از ۱۲۰ دقیقه کارایی حذف ۴-کلروفنل برابر ۵/۹۴ درصد به دست آمد. کارایی حذف ۴-کلروفنل با افزایش میزان بارگذاری سورفکتانت از ۲۵/۰ تا ۲ برابر میزان ظرفیت تبادل کاتیون نانو رس کارایی حذف را از ۲۵/۶۹ درصد به ۵/۹۴ درصد افزایش داد و با افزایش این پارامتر از ۳ به ۴، کارایی حذف ۴-کلروفنل کاهش یافت. با افزایش غلظت ۴-کلروفنل و دوز جاذب کارایی حذف ۴-کلروفنل به ترتیب کاهش و افزایش یافت. جذب ۴-کلروفنل بر نانو رس اصلاح شده با مدل لانگمیر و سینتیک درجه دو کاذب مطابقت داشت. ظرفیت جذب حداکثری (qm) برابر ۷۷/۲۵ mg/g به دست آمد. آنالیز طیف FTIR نشان داد اصلاح به دلیل ایجاد باند‌های جدید در جایگاه ۲۹۱۹، ۲۸۵۱ و cm-۱۱۴۶۹ موفقیت آمیز بوده است. طیف XRD نشان داد فاصله بین لایه‏ای رس بعد از اصلاح از ۱۷ به Ao ۲۴ افزایش داشت. نتیجه گیری: اصلاح نانو رس با سورفکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید با تغییر خاصیت جاذب از آب دوست به آب گریز سبب افزاش کارایی جاذب در جذب ۴-کلروفنل از محیط های آبی شد.


قربان عسگری، ، عبدالمطلب صید محمدی، مصطفی لیلی، سیما ملکی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: عملیات انعقاد الکتریکی یکی از فرآیندهای کم هزینه و دوست دار محیط است که در سال‏های اخیر به نحو چشمگیری برای حذف آلاینده‏ها از آب و فاضلاب مورد استفاده قرار گرفته است. عملکرد فرایند انعقاد الکتریکی در حذف فورفورال از فاضلاب در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. روش کار: در این مطالعه تجربی از یک راکتور با جریان منقطع به حجم ۵۰۰ میلی لیتر مجهز به ۴ الکترود از جنس آهن و آلومینیوم به ابعاد ۱×۵۰×۱۵۰میلی متر با ۳ آرایش به صورت الکترودهای Fe-Fe و Al-Fe و Al-Alبه روش دوقطبی و تک قطبی و منبع مولد جریان DC استفاده شد. تاثیر پارامترهای مختلف بهره‏برداری از جمله نحوه اتصال الکترود، جنس الکترود، ولتاژ جریان ۵ تا ۲۵ ولت، pH محیط ۳ تا ۹، زمان تماس ۲ تا ۳۰ دقیقه و غلظت فورفورال ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر مورد بررسی قرار گرفت. غلظت فورفورال با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج ۲۷۸ نانومتر قرائت گردید. یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد حداکثر حذف فورفورال ۹۲ درصد در اتصال تک قطبی سری با الکترودهای آهن (آند) و آلومینیوم (کاتد)، تحت شرایط pH خنثی و ولتاژ بهینه ۲۰ ولت طی زمان ۲۰ دقیقه بود. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد نحوه اتصال الکترودها در فرایند انعقاد الکتریکی، بسیار مهم می‏باشد. اطلاعات حاصل از این تحقیق بیان می‏کند که فرایند انعقاد الکتریکی روشی موثر و مقرون به صرفه در حذف فورفورال است و می‏تواند به عنوان یک فرایند امیدبخش در تصفیه فاضلاب بکار برده شود.


محمود کیوان آرا، عابدین ثقفی پور، فاطمه رجعتی، محمد‌هادی عباسی، محمد مطلبی، مهدی میرحیدری، سیامک محبی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: خشونت علیه زنان در همه جوامع موضوعی نگران کننده و در خور توجه است. علی‏رغم تحقیقات فراوان در مورد پیامدهای خشونت بر سلامت روان زنان، هنوز جنبه‏های ناشناخته زیادی وجود دارد. این مطالعه با هدف میزان وضعیت همسرآزاری و برخی عوامل مرتبط با آن در شهر اصفهان صورت گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی می‏باشد که جامعه پژوهش آن را کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان در سال ۱۳۹۰ تشکیل می‏دهند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه خودایفای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد محاسبه قرار گرفته بود. داده‏ها توسط نرم افزار آماری SPSS-۱۸ با سطح اطمینان ۹۵% تحلیل شد. یافته‏ها: شایع‏ترین خشونت اعمال شده علیه زنان گروه هدف خشونت عاطفی با ۸۲/۵۲ درصد بود. شیوع خشونت کلامی در این مطالعه ۶۹/۴۷ درصد، خشونت مالی ۳۸/۳۵ درصد و خشونت جسمی ۸۷/۲۴ درصد بود. نتایج نشان داد که زنان خانه دار بیشتر در معرض خشونت‏های خانگی قرار دارند. همچنین نتایج نشان داد که انواع خشونت علیه زنان بر حسب تحصیلات یکسان نیست. مهمترین علل بروز همسرآزاری و سوء رفتار به ترتیب خستگی و بی حوصلگی همسر (۳۸/۳۷%)، بهانه گیری همسر (۱۴/۳۰%)، بدبینی شوهر (۵۴/۱۶%)، دوستان و آشنایان و دخالت آنان (۹/۹%) و حاضر جواب بودن زن (۰۴/۶%) بود. نتیجه گیری: میزان خشونت خانگی بالا بوده و جای نگرانی دارد. بهترین راهکار پیشنهادی برای کاهش خشونت خانگی علیه زنان، آموزش است. آموزش مهارت‏های زندگی در مدارس، مراکز بهداشتی درمانی و بخصوص رسانه‏ها می‏تواند مؤثر باشد. استفاده از مراکز مشاوره و ترویج فرهنگ مشاوره در بین زوجین نیز اهمیت ویژه ای دارد.


محمد تقی صمدی، عباس افخمی، عبدالمطلب صید محمدی، خدیجه شمسی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: افزایش روزافزون آلودگی منابع آب به وسیله فلزات سنگین موجب بروز نگرانی‏های جدی زیست محیطی و بهداشتی در جهان گردیده است. افزایش مقدار سلنیوم، بیشتر از ۱۰۰ میکروگرم در دسی لیترخون می تواند با عث بیماری سلنویس شود. متداول ترین روش شناسایی سلنیوم، استفاده از دستگاه جذب اتمی است، ولی این روش دارای معایب مختلفی مانند هزینه بالای خرید دستگاه و راهبری آن، وقت گیر بودن آزمایشات و نیاز به کنترل کیفی روش آزمایش می باشد. روش کار: در این مطالعه از سنتز HMS (هگزاگنال سیلیکای متخلخل) فعال شده با۴-(۲-pyridylazo)-resorcinol (PAR) جهت شناسایی اسپکتروفتومتری سلنیوم استفاده گردید. شناسایی کیفی از طریق مشاهده تغییر رنگ رسوب از نارنجی به صورتی در نمونه‏های آب و شناسایی کمی از طریق تعیین غلظت با استفاد از دستگاه اسپکتروفتومتر انجام گرفت. همچنین پارامترهای مختلفی مانند pH، غلظت اولیه سلنیوم، زمان تماس و غلظت شناساگر نیز مورد بررسی قرار گرفت . یافته‏ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که با افزایش زمان تماس، شناسایی کمی و کیفی سلنیوم بهتر انجام می‏گیرد. بهترین شرایط شناسایی سلنیوم در pH برابر ۱۰ رخ داد. افزایش دوز شناساگر تأثیر چندانی در شناسایی فلز سنگین نداشت. با افزایش غلظت اولیه سلنیوم میزان تغییررنگ از نارنجی به صورتی افزایش یافته و در نتیجه شناسایی کیفی و کمی آن با دقت بیشتری انجام می‏گیرد. این مطالعه یک مطالعه کاربردی است. نتیجه گیری: حسگر HMS فعال شده با ۴-(۲-pyridylazo)-resorcinol (PAR) از لحاظ کمی (اسپکتروفتومتری) و کیفی (تغییر رنگ) می تواند به عنوان شناساگر ارزان قیمت و سریع برای شناسایی سلنیوم در واحدهای مختلف تحقیقاتی و اجرایی آب و فاضلاب مورد استفاده قرار گیرد.


ثریا نورایی مطلق، عزیز رضاپور، فرهاد لطفی، داود ادهم ، علی سرابی آسیابر *،
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: هنگامی که خانوارها بخش زیادی از منابع خود را برای پرداخت هزینه های سلامت استفاده کنند، دچار مشکلات مالی میشوند که استانداردهای زندگی را تهدید میکند. بنابراین حفاظت خانواده از هزینه های کمرشکن سلامت، هدف مطلوب سیستم‌های بهداشتی است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر احتمال مواجهه خانوارهای استانهای محروم با هزینه های کمر‌شکن سلامت، همچنین سنجش شاخص مشارکت مالی عادلانه و ضریب جینی بود.
روش کار: ازمدل اقتصادسنجی بیزین لاجیت برای شناسایی عوامل موثر بر احتمال مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن در سال ۱۳۹۱ استفاده گردید. داده های پژوهش از پرسشنامه هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران استخراج گردید. حجم نمونه پژوهش ۲۲۰۵۷ خانوار مربوط به استانهای محروم بود.
یافته ها: در سال ۱۳۹۱ حدود ۲۵/۶ درصد از مردم این استانها در معرض هزینه های کمرشکن قرار داشتند. شاخص مشارکت مالی عادلانه و ضریب جینی به ترتیب، ۸۲/۰ و ۴۵/۰برآورد گردید. مهمترین عامل بروز هزینه‌های کمرشکن، بهره مندی از خدمات دندانپزشکی و بستری بود. همچنین افزایش تعداد افراد بالای ۶۵ سال در خانوار، بیکار بودن و یا تحصیلات پایین سرپرست، زن بودن سرپرست و نداشتن پوشش بیمه ای احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن را افزایش میداد.
نتیجه گیری: به نظر میرسد محافظت سیستم تامین مالی ایران از خانوارها در مقابل هزینه های کمرشکن کافی نبوده و اصلاح سیستم تامین مالی سلامت ضروری است. بعلاوه سیاستگذاران باید حوزه های خدماتی بیمه ای را که مأموریتشان حمایت مالی خانوارها از وقوع هزینه های کمرشکن است، به وسیله مکانیزم های پیش پرداخت افزایش دهند.
رضا شکوهی، ستار احمدی *، محمد تقی صمدی، عبدالمطلب صیدمحمدی، محمد ونائی تبار،
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مالاتیون بعنوان یکی از پرمصرف ترین سموم ارگانوفسفره، با خاصیت تماسی، گوارشی، تدخینی و غیرسیستمیک، اثرات مخربی بر روی سیستم عصبی انسان می‫گذارد. اخیراّ استفاده از فرایندهای فتوکاتالیستی بدلیل توانایی مطلوب در حذف آلاینده های آلی، بطور گسترده ای افزایش یافته است. در این مطالعه کارایی فرایند فتوکاتالیستی توام با پرسولفات و پراکسید هیدروژن در حذف سم مالاتیون بررسی گردید.
روش کار: این تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی و در راکتوری با جریان ناپیوسته از جنس استیل که داخل آن لامپ بخار جیوه کم فشار ۵۵ وات قرار داده شده بود، انجام گرفت. متغیرهای pH (۳-۹)، پرسولفات (gr/l۰۱/۰-۰۵/۰)، پراکسیدهیدروژن (۱-۸mM/l ) و مالاتیون (۱-۶۰ mg/l ) بعنوان پارامترهای موثر بر فرایند، بررسی شدند. غلظت مالاتیون بوسیله دستگاه HPLC، با روش ارائه شده در کتاب استاندارد متد اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که فرایند مورد نظر در مقایسه با تحقیقات انجام گرفته دارای کارایی بالایی می باشد، بطوریکه در شرایط بهینه ۳ pH=، پرسولفاتgr/l ۰۳/۰، پراکسید هیدروژن مصرفی mM ۳ و غلظت اولیه mg/l ۳۰ مالاتیون، این فرایند در مدت زمان ۳۰ و۶۰ دقیقه به ترتیب ۹۴/۹۹ درصد از مالاتیون و ۳۱/۸۸ درصد از COD محلول مورد نظر را حذف نمود.
نتیجه گیری: فرایند فتوکاتالیستی توام با پرسولفات و پراکسید هیدروژن بعنوان یکی از گزینه های فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته قابلیت بالایی در کاهش بار آلودگی صنایع مختلف از جمله صنایع تولید سموم و... را داشته و می توان از آن بعنوان روشی کارامد جهت تصفیه فاضلاب صنایع و کاهش مشکلات زیست محیطی استفاده کرد

 
محمد شکرزاده، حسین زارعی، ابوالقاسم بادلی، جعفر جلیلیان، فرامرز ابراهیمی فلاح طلب، غلامعلی لشکربلوکی، مطهره اسمعیلی، یعقوب شایسته،
دوره ۹، شماره ۵ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: سوء مصرف مواد مخدر از مهمترین چالشهای روانی -  اجتماعی و سلامت عمومی در جهان است که هر روز در حال افزایش بوده و باعث ایجاد ناتوانی و مرگ و میر فراوانی میگردد. هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیکی مرگ ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در استان گلستان بود.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی و بر روی تمامی اجساد ارجاعی به اداره کل پزشکی قانونی استان گلستان که در فاصله ابتدای سال ۱۳۸۹ لغایت پایان سال ۱۳۹۴ به دلیل سوء مصرف مواد مخدر فوت نموده بودند، انجام گرفت. اطلاعات مربوطه از پرونده پزشکی افراد جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS-۱۶ و آزمون پیرسون مربع کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در بین ۱۷۰ مورد تشخیصی سوء مصرف مواد مخدر، ۹/۹۵ درصد مرد و ۴/۳۲ درصد آن ها سن بین ۳۰ تا ۳۹ سال داشتند. اکثریت موارد (۸/۸۱%) ساکن شهر بودند. غالب این افراد متاهل (۵/۵۳%) و ۲/۳۸ درصد آنها دارای تحصیلات در سطح راهنمایی بودند. سوء مصرف تریاک به عنوان عامل اصلی مرگ (۴۰%) شناسایی گردید. در ۵/۵۶ درصد موارد تزریق مهمترین راه سوء مصرف مواد بود.
نتیجه گیری: تریاک مهمترین عامل مرگ ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در استان گلستان بود که بیشتر در بین مردان متاهل سنین ۳۹-۳۰ سال مشاهده گردید.
مریم صبوری، آذر طل، الهام شکیبازاده*، مهدی یاسری، بهرام محبی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از نیازهای مهم در عرصه سلامت، وجود ابزارهای اندازه‌گیری استاندارد به‌منظور ارزشیابی وضعیت سلامت است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین روایی و پایایی ابزار تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در رابطه با توانمندی دریافت مراقبت سلامت در زنان متأهل سنین باروری انجام‌شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه خود‌ایفا با شرکت ۴۸۸ زن متأهل (۴۹-۱۵ ساله) با روش نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای از مراکز بهداشتی درمانی جنوب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۷ انجام شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش‌های روایی صوری، محتوا و ملاک، و پایایی آن با استفاده از روش‌های آلفای کرونباخ و آزمون ویلکاکسون تحت نرم‌افزارSPSS-۲۴ تعیین شد.
یافته‌ها: پس از بررسی نتایج روایی، چهار سؤالی که شاخص روایی محتوایی آن‌ها کمتر از حد مجاز بود، اصلاح شدند و تغییرات لازم در آن‌ها صورت گرفت. سـپس مراحل روایی آن‌ها تکرار شد تا مـقدار مطلوب، یعنی نسبت روایی مـحتوا بیش از ۶۲/۰ و شاخص روایی محتوا بیشتر از ۷۹/۰ حاصل گردد. پایایی سؤالات نیز با مقدار بیشتر از ۷/۰ تأیید شد. پایایی آزمون- باز‌آزمون و همسانی درونی پرسشنامه تئوری محور توانمندی دریافت مراقبت سلامت قابل‌قبول بود (۹۶/۰= α). شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا (۸۷CVI=%،۸۹ (CVR=% نیز قابل‌قبول بود.
نتیجه‌گیری: این پرسشنامه تئوری محور به‌عنوان یک ابزار روا و پایا می‌تواندوسیله مناسبی جهت سنجش توانمندی دریافت مراقبت سلامت در جمعیت زنان متأهل سنین باروری باشد.
 
مریم کریمی، مسعود شفیعی مطلق *، رستم گلمحمدی، محسن علی آبادی، مریم فرهادیان،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: روشنایی از مهمترین فاکتورهای محیطی است که روی آسایش بینایی، کیفیت خواب، حوادث شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی تاثیر می‌گذارد. هدف این مطالعه طراحی و توسعه ابزاری برای ارزیابی ذهنی روشنایی در محیط‌های کاری بیمارستان‌ها بود.
روش‌ کار: این مطالعه روی ۱۸۰ نفر از پرسنل بیمارستانی در ایران صورت گرفت. ابتدا، پرسشنامه‌های موجود بررسی و سؤالاتی در قالب پرسشنامه طراحی شد. جهت بررسی روایی پرسشنامه نظر متخصصین در این زمینه کسب و پرسشنامه‌ای شامل ۷ بخش اصلی و یک بخش با عنوان «پیشنهادات بهبود روشنایی» تدوین شد. روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از شاخص CVI و پایایی آن با تکمیل پر‌سشنامه توسط کارکنان بیمارستان، بررسی شد. اعتبارسنجی پرسشنامه، اندازه‌گیری و ارزیابی روشنایی بر اساس استاندارد انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی (IESNA) انجام و با نتایج پرسشنامه مقایسه گردید.
یافته‌ها: مقدار ضریب آلفای کرونباخ پرسش‌نامه، ۹۰۱/۰ و مقدار CVI آن ۹۷/۰ برآورد شد. کمترین و بیشترین شدت روشنایی موضعی به ترتیب برابر ۶۷/۵۵ و ۸۰/۹۸۰ لوکس بود. بین میانگین امتیاز وضعیت روشنایی پرسشنامه و شدت روشنایی در ایستگاه‌های کاری رابطه معنادار مثبتی وجود داشت (۰۰۱/۰>p، ۷۱۶/۰=r). ۸/۷۲ درصد ایستگاه‌‌های کاری روشنایی مطلوبی داشتند که نتایج ارزیابی پرسشنامه در این ایستگاه‌ها وضعیت روشنایی خوب و خیلی خوب را نشان می‌داد.
نتیجه‌گیری: پرسش‌نامه ارزیابی ذهنی روشنایی محیط کاری بیمارستان‌ها، روایی و پایایی مناسبی داشت. با توجه به سادهبودن و دربرداشتن حیطه‌های مختلف مرتبط با آسایش بینایی و همچنین راهکارهای اصلاح سامانه روشنایی، استفاده از این ابزار جهت ارزیابی و بهبود روشنایی محیط‌های کاری بیمارستان‌ها توصیه می‌گردد.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.21 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4623