۷ نتیجه برای صادقیه اهری
غلامحسین اتحاد، منوچهر براک، سعید صادقیه اهری، عباس نقی زاده، طاهره حاجی سلمانی، بهزاد اسکندر اوغلی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: واکسن سرخک، اوریون و سرخجه ( (MMRازسال ۱۳۸۳ به برنامه واکسیناسیون اطفال ایران افزوده شد و تا کنون مطالعات کافی و قابل توجهی در زمینه واکنشهای جانبی آن در ایران انجام نشده است. این مطالعه به منظور تعیین واکنشهای جانبی این واکسن که انتظار میرود در طول یک ماه بعد از تزریق در کودکان رخ دهند، صورت گرفت. روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی میباشد که بر روی ۲۱۰ کودک واکسینه شده با واکسن MMR از دیماه ۱۳۸۴ لغایت ۳۰ آذر ۱۳۸۵ در شهر اردبیل انجام شد. نمونهها از هر دو جنس و در دوگروه سنی ۱۵ـ۱۲ ماهه و ۶ـ۴ ساله بودند. ابزار جمعآوری اطلاعات چک لیستی بود که بعد از تکمیل مشخصات کودک و دریافت شماره تلفن تماس توسط مسئول واکسیناسیون، حدود ۴ـ۳ هفته بعد از تاریخ تزریق، جهت پیگیری واکنشهای جانبی احتمالی، با برقراری تماس تلفنی با خانواده کودک، تکمیل گردید. دادهها با استفاده از روش آمار توصیفی در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: ۱۱۲ نفر (۳۳/۵۳%) از کودکان پسر و بقیه دختر بودند. ۷۶/۳۴% پسرها و ۱۱/۴۵% دخترها در سن ۱۵ـ۱۲ ماهگی و بقیه در گروه سنی ۶ـ۴ ساله قرار داشتند. از کل کودکان، ۹۲ نفر (۸/۴۳%) از کودکان دچار واکنشهای جانبی شدند که از این میان شایعترین آنها به ترتیب عبارت بودند از: تب با ۵۹ مورد (۵۹/۲۸%)، ضعف و بیحالی با ۲۳ مورد (۹۵/۱۰%)، درد محل تزریق با ۲۱ مورد (۱۰%)، راش با ۱۴ مورد (۶۶/۶%)، تهوع و استفراغ با ۱۰ مورد (۷۶/۴%) و تورم غدد بزاقی و پاروتید با ۵ مورد (۳۸/۲%). تب بیشتر در گروه ۶-۴ ساله و راش در گروه سنی ۱۵-۱۲ ماهه گزارش گردید. نتیجهگیری: دراین مطالعه، تب شایعترین علامت گزارششده بعد از تزریق واکسن MMR بود و مراقبت کودکان از نظر تب بعد از تزریق توصیه میشود.
عفت مظاهری، سعید صادقیه اهری،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری و عدم صلاحیت از چالشهای بسیار معمول در هر خانوادهای میباشد و مشکلات روانی اجتماعی که در زمانهای بخصوصی توسط هر فردی از اعضای خانواده تجربه میشود، تاثیر غیر قابل انکاری بر روی کل سیستم خانواده دارد. بر اساس برآورد موسسه سرویسهای بهداشتی، تعداد کودکانی که مشکلات بهداشت روانی دارند ۷/۷ تا ۸/۱۲ میلیون نفر میباشد. بعلاوه دو سوم افراد جوان که دارای مشکلات بهداشت روانی میباشند از دریافت هرگونه کمکی محروم هستند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت روانی اجتماعی افراد ۶-۱۶ سال شهر اردبیل و آپگار خانواده آنهادر سال ۱۳۸۲ انجام شده است. روش کار: این مطالعه از نوع مطالعه توصیفی بوده و روش نمونهگیری خوشهای طبقهبندی شده بود که ۳۸۰ نفر از دانشآموزان به عنوان نمونه بطور تصادفی از خوشهها انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش چک لیست PSC حاوی ۳۵ سوال، و پرسشنامه آپگار خانواده حاوی ۲۵ سوال و ۵ سوال نیز مربوط به مشخصات دموگرافیک دانشآموزان بود. بررسی دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت و نتایج با استفاده از آمار توصیفی به صورت جداول توزیع فراوانی عددی و نسبی مطلق در ۶ جدول عیناً گزارش شده است. یافتهها: نتایج نشان داد که ۵/۵۱% دانش آموزان دارای سن ۱۱-۶ سال، ۵۰% مذکر و ۵۰% مونث بودند و بر اساس چک لیست PSC۳/۵۵% دانشآموزان دارای نمرات بالای ۲۸ بودند. بررسی وضعیت آپگار خانوادهها نشان داد که در ۷/۸۹ % موارد، آپگار خانوادهها خوب بوده است. نتیجهگیری: امتیازات کسب شده از پرسشنامه PSC اکثریت افراد بالاتر بود و این زنگ خطری است تا به مسائل و مشکلات افراد ۱۶-۶ سال توجه بیشتری شود. ولی آپگار اکثریت خانوادهها مطلوب بود.
سعید صادقیه اهری، اسماعیل فرزانه، فیروز امانی، شهین آذری،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: رشد روز افزون جمعیت، نیاز به تولیدات کشاورزی و مواد غذایی را روز به روز بیشتر مینماید. امروزه بهدلیل عدم آشنایی کافی کاربران سموم با اصول صحیح دفع آفات کشاورزی و نحوه نگهداری سموم، آمار مسمومیتهای اتفاقی یا عمدی کاربران بالا میباشد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیک مسمومیتهای ناشی از سموم دفع آفات کشاورزی در مراجعین به بیمارستانهای شهر اردبیل در سال ۱۳۹۰ بود. روش کار: در این مطالعه توصیفی تعداد کل ۲۴۵ نفر از بیماران بستری شده در بیمارستانهای شهر اردبیل مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات شامل سن، جنس، محل سکونت، شغل، وضعیت تاهل، نوع ماده علفکش، علت مسمومیت، فصل مسمومیت، سابقه بیماری جسمی، روانی و علایم بالینی، برای بیماران توسط چک لیستی تکمیل و در نرم افزار آماری SPSS-۱۶ با استفاده از روشهای آمار توصیفی در قالب جدول، نمودار و شاخصهای آماری تحلیل شدند. یافته ها: ۱۶۲ نفر (۱/۶۶%) از بیماران زن و بقیه مرد بودند. میانگین سنی بیماران ۵۲/۳۰ سال و شایعترین بازه سنی ۳۰-۲۰ سال با ۸۹ مورد (۳/۳۶%) بود. فصل تابستان با ۱۱۲ مراجعهکننده (۷/۳۹%) بیشترین میزان پذیرش، در ۱۹۱ بیمار (۹۵/۷۷%) علت مسمومیت آگاهانه بود. ۴/۲۹ درصد بیماران با علامت تنفسی، ۴۲ درصد با علامت عصبی، ۸/۵۱ درصد با علامت چشمی، ۹/۸۶ درصد با علامت گوارشی، ۲۹ درصد با علامت قلبی عروقی و ۸/۷ درصد با علامت کلیوی مراجعه کرده بودند. فسفید با ۸۶ نفر (۱/۳۵%) شایعترین نوع آفت کش بود. نتیجه گیری: با توجه به مرگ و میر ناشی از مسمومیتها، بار مالی و اصول اخلاقی کار لازم است که اقدامات آموزشی برای محافظت از مردم در برابر مسمومیت انجام شود.
فتح الله ویسی ناب، فریدون بابایی اقدم، سعید صادقیه اهری، غلامرضا اسدی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: موقعیت بیمارستانها نسبت به سایر کاربریهای شهری به ویژه شبکه معابر از یک طرف و تراکم جمعیتی از سوی دیگر در آرامش روحی- جسمی ساکنین شهری نقش مهمی دارد. بعلاوه، تعیین شعاع عملکردی و حوزه نفوذ بیمارستانها میتواند در تعیین مکان بهینه برای این نوع کاربری مؤثر باشد. بنابرین این پژوهش در پی آن است که ضمن ارائه ارزیابی مکانی بیمارستانهای موجود، بهترین مکانها برای استقرار آنها را در سطح شهر مشخص نماید. روش کار: متدولوژی تحقیق توصیفی- تحلیلی میباشد که در مرحله اول موقعیت مکانی بیمارستانهای موجود و در مرحله دوم مناطقی که (با توجه به معیارهای که برای مکانیابی بیمارستان مطرح است) دارای نیاز به بیمارستان هستند؛ با استفاده از مدل تلفیقی خطی وزن دار WLC و نرم افزار ARCGIS مشخص شده است. با توجه به تعداد معیارهای دخیل در مکانیابی بهینه بیمارستانها در مقاله حاضر سعی شده است تلفیقی از قابلیتهای GIS و مدل WLC در ارائه الگوی مناسب مکانگزینی این مراکز مورد آزمون قرار گیرد. یافته ها: نتایج تحقیق نشان میدهد که مکانیابی بیمارستانهای موجود در شهر اردبیل از فرایندی منطقی و علمی تبعیت ننموده است. تجمع بسیار زیاد این فضاها در مرکز و جنوب غربی شهر منجر به مشکلات متعددی در این بخش از شهر شده و کمبود این کاربری در سایر مناطق را سبب شده است. نتیجهگیری: نتیجه کلی بیان میدارد درصورت احداث مراکز بیمارستانی مناطق دانشآباد، کارشناسان، اسلامآباد و گلستان در اولویتهای نخست، مناطق یوسفآباد، سلمانآباد، جوادیه، عباسیه و زینبیه در اولویت دوم و در نهایت مناطق شهید رجایی و سیدآباد در اولویتهای بعدی قرار میگیرند. در نهایت بررسی مناطق اولویت دار در خروجی نهایی حاصل از مدل WLC نشان داد که این مناطق منصف به شرایط مطلوب از نظر معیارهای تعیین شده هستند. این امر نشانگر توانمندیهای این فنون و ابزارها در نقش آفرینی به عنوان سیستم پشتیبان تصمیم گیری (DSS) برای انتخاب گزینههای مناسب است.
رقیه سودی، سعید صادقیه اهری، اسلام مرادی اصل*، زهرا سودی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: نگهداری داروهای مختلف در منزل و مصرف خودسرانه آن بدون مشورت با پزشک از مهمترین مشکلاتی است که در همه دنیا و در کشور ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. وجود داروهای مختلف بخصوص آنتی بیوتیکها در منازل ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و مقاومت دارویی و عوارض جبران ناپذیر دیگری شود که باید مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه به منظور بررسی ذخیره دارویی در منازل خانوارهای شهر مشگین شهر انجام گردید.
روش کار: این پژوهش به صورت توصیفی و مقطعی طراحی شد. شیوه نمونهگیری از نوع خوشه بندی بود و بر این اساس شهر به ۵ منطقه تقسیم گردید (حاشیه نشینی و غیر حاشیه نشینی و محلات اصلی) و تعداد ۵۰۰ خانوار بصورت سهمیه ای در داخل این مراکز انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه مقدار داروهای مانده مصرف نشده بر اساس شکل دارو، خانواده دارویی و ارزش ریالی بررسی گردید.
یافته ها: طبق این مطالعه ۹۰ درصد خانوارها در منزل دارو نگهداری میکردند و میانگین تعداد دارو در هر خانوار ۳۲/۵ قلم وبه ارزش ۴۵۳۹۰ ریال بود. در میان داروهای مانده مصرف نشده، بیشترین اشکال دارویی به ترتیب قرص، آمپول، کپسول و شربت بودند. از نظر گروه دارویی به ترتیب داروهای آنتی بیوتیک، مسکن، گوارش و اعصاب در منازل ذخیره شده بودند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ذخیره گروه آنتی بیوتیک در منازل خیلی بالا میباشد که احتمال مقاومت دارویی را افزایش میدهد. عدم آگاهی مردم در زمینه چگونگی مصرف و نگهداری داروها باعث هزینه بسیار بالایی در جوامع می شود.
شهرام حبیب زاده، فرهاد پورفرضی، سعید صادقیه اهری، محمدرضا رضایی بنا، بابک نخستین، حامد زندیان، الهام صفرزاده، اسلام مرادی اصل،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: در حال حاضر پاندمی کرونا یکی از مسائل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و تمام دنیا میباشد. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در طول اپیدمی کرونا در استان بود.
روش کار: این مطالعه شامل کلیه اقدامات و فعالیتهایی بود که از شروع اپیدمی کرونا توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سطح استان ارائه و اجرا شد. کلیه داده ها و اطلاعات از معاونتهای تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش گردآوری شدند.
یافته ها: در مدت زمان شروع تا تهیه گزارش چهار پیک اتفاق افتاد. تعداد کل نمونههای PCR گرفته شده ۷۶۶۷۳ مورد، تعداد بیماران بستری ۲۸۷۹۲ نفر، تعداد موارد مثبت بستری ۱۳۷۱۶ مورد، تعداد بیماران سرپایی ۴۷۸۸۱ نفر، تعداد موارد مثبت بیماران سرپایی ۱۹۴۷۳ نفر و جمع موارد کل مثبت در استان ۳۳۱۸۹ مورد که معادل ۳/۴۳ درصد بیماران بود.
نتیجه گیری: دانشگاه علوم پزشکی اردبیل کلیه اقدامات لازم را بر اساس دستورالعملهای کشوری برای کنترل و پیشگیری از بیماری در استان انجام داده است.
سعید صادقیه اهری، حسام حسین پور، معصومه آقامحمدی *،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: ویروس کرونا از جمله عوامل بیماریزای تنفسی است که ممکن است از یک سرماخوردگی خفیف تا آسیبهای شدیدتر را سبب شود. طبق بررسیها بین مصرف دخانیات با شدت بیماری ناشی از این ویروس، ارتباط وجود دارد. با این حال آگاهی افراد در مورد این ارتباط مشخص نیست. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی کسبه شهر اردبیل از ارتباط مصرف سیگار و قلیان با بیماری کووید-۱۹ و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که روی ۳۸۰ نفر از کسبه شهر اردبیل که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته آگاهی نسبت به ارتباط مصرف دخانیات با ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که روایی و پایایی آن تائید شده بود، استفاده شد. اطلاعات حاصله وارد نرم افزار SPSS-۲۵ شد و تحت آنالیز آماری قرار گرفت. برای این منظور از آمار توصیفی (تعداد، درصد، میانگین و انحراف معیار) و نیز آزمونهای تی مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها: در مجموع ۳۷۶ نفر در این مطالعه وارد شدند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۴۹/۱۱±۸۸/۳۶ سال بود. از ۳۷۶ نفر، ۱۸۹ نفر (۳/۵۰%) سیگار میکشیدند. میانگین نمره آگاهی شرکت کنندگان در مورد رابطه مصرف سیگار و قلیان با بیماری کووید-۱۹، ۵۸/۵ ±۳۵/۱۱ (از ۲۲ امتیاز) بود. سطح آگاهی زنان شرکتکننده بهطور معنیداری بیشتر از مردان بود و با افزایش سن، سطح آگاهی افزایش می یافت (۰۵/۰>p). بین نمره آگاهی افراد با سطح تحصیلات و شغل افراد، رابطه معناداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و آگاهی متوسط شرکت کنندگان از ارتباط مصرف سیگار و قلیان با بیماری کووید-۱۹، به نظر میرسد افراد جامعه نیازمند آموزش بیشتری در این زمینه هستند. بدیهی است آموزش صحیح مردم مستلزم اقدامات سیاستگذاران سلامت است که می تواند در قالب تولید بروشور، برگزاری جلسات آنلاین، استفاده از شبکههای اجتماعی و با مشارکت مسئولان صنفی انجام شود.