[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۸ نتیجه برای شرفی

کیومرث شرفی، جمشید درایت، تارخ خدادادی، فاطمه اسدی، یوسف پورعشق،
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: از مهم‏ترین خصوصیات کیفی در ارتباط با استفاده مجدد پساب، کیفیت میکروبی و شیمایی آن می‏باشد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی تصفیه‏خانه فاضلاب کرمانشاه (سیستم لجن فعال متعارف) و قصر شیرین (سیستم نیزار مصنوعی) در حذف کیست تک یاخته و تخم انگل به منظور استفاده مجدد در آبیاری کشاورزی می‏باشد. روش کار: در این تحقیق در مدت ۶ ماه و به‏صورت هفتگی از ورودی و خروجی تصفیه‏خانه‏ها نمونه‏برداری شد و جمعاً ۹۶ نمونه جهت آنالیز انگلی با روش جدید بیلنجر و با استفاده از لام شمارش مک مستر (با حجم حفره ای۳/۰ میلی لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده‏های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین راندمان زدایش تخم انگل و کیست تک یاخته در سیستم نیزار مصنوعی به ترتیب ۱۰۰، ۷/۹۹ و ۱۰۰% و در لجن فعال متعارف کرمانشاه به ترتیب برابر با ۹۹-۹۷% و ۱۰۰-۹۹% می‏باشد. بین میانگین کارایی دو تصفیه خانه از نظر حذف پارامترهای مورد بررسی اختلاف معناداری مشاهده گردید (۰۰۱/۰p<). نتیجه گیری: با توجه به نتایج می‏توان گفت که کارایی هر دو تصفیه‏خانه از لحاظ حذف کیست تک یاخته و تخم انگل‏ها مطلوب بوده و راندمان نیزار مصنوعی بالاتر از سیستم لجن فعال متعارف است. کیفیت پساب خروجی هر دو تصفیه خانه از نظر میزان تخم نماتودها با شاخص انگلبرگ )تعداد تخم نماتود: ۱≥ عدد در لیتر) مطابقت دارد.


علی الماسی، مسعود مرادی، کیومرث شرفی، شکوفه عباسی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: مشکلات ناشی از ریزگردها به‏ویژه ذرات کوچکتر از ده میکرومتر، یکی از مهمترین مسایل مرتبط با آلودگی هوا می‏باشد. گرد و خاک وارده به اتمسفر از مناطق خشک و نیمه خشک منشأ می‏گیرد. هدف از این مطالعه تعیین تغییرات فصلی کیفیت هوای شهر کرمانشاه از نظر غلظت آلاینده PM۱۰ در دوره ۴ ساله (۹۰-۱۳۸۷) در شهر کرمانشاه می‏باشد. روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است، به‏طوری که در طی ۴ سال مطالعه در فصول مختلف سال، جمعاً ۱۳۳۴ نمونه از ایستگاه‏های اندازه‏گیری آلاینده‏های هوا وابسته به سازمان محیط زیست کرمانشاه جمع‏آوری گردید، سپس نمونه‏ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد در طول دوره ۴ ساله درصد کل فراوانی آلاینده PM۱۰ با معیار خوب، سالم، ناسالم، بسیار ناسالم و خطرناک به ترتیب ۴/۱۰، ۲/۵۹، ۴/۲۶، ۷/۰ و ۳/۳ % می‏باشد. به طوری‏که بیشترین و کمترین میزان انتشار PM۱۰ با معیار خوب (۵۰-۰)، به ترتیب در ماه‏های بهمن (۷/۳۷%) و خرداد و تیر (۰%)، فصل زمستان (۹۶/۲۱%) و تابستان (۸۱/۴%) رخ داد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که تیرماه و فصل تابستان بدترین کیفیت هوا را از نظر غلظت PM۱۰ داشتند، که آن نیز به دلیل تواتر و شدت ورود ریزگردها در زمان های مذکور بود. لذا ضروری است که در سطح کلان مدیریت کشوری و با همکاری کشور همسایه در کاهش این آلاینده اقدام لازم به عمل آید.


حسن اشرفیان امیری، ابراهیم میکانیکی، سیدداود نصرالله‌پور شیروانی، محمدجواد کبیر، ناهید جعفری، محمدرضا میرزایی، ارسلان داداشی، محمد نعیمی طبیعی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: پایش و ارزشیابی از عملکرد پزشکان خانواده به منظور شناسایی نقاط قوت، طراحی و اجرای پروژهای بهبود و همچنین تعیین ضریب عملکرد انجام می­گیرد. این مطالعه به منظور بررسی فرایند، ابزار و نتایج پایش فصلی عملکرد پزشکان خانواده در استان­های شمالی ایران انجام گرفت.

روش کار: مطالعه از نوع مقطعی بوده که در شش ماهه دوم ۱۳۹۱ انجام گرفت. جامعه و نمونه پژوهش شبکه بهداشت و درمان کل ۴۷ شهرستان در سه استان گلستان، مازندران و گیلان بودند. ابزار جمع­آوری داده­ها، پرسشنامه محقق ساخته حاوی ۳ بخش با ۳۲ سئوال بوده که به روش مصاحبه و مشاهده مستندات جمع­آوری گردید. داده­ها در SPSS-۱۷ توصیف شد.

یافته­ها: از ۴۷ شهرستان مورد مطالعه، ۳۶ شهرستان (۷۷%) پایش فصلی را در ۴ فصل سال ۱۳۹۰ و ۲ فصل اول و دوم ۱۳۹۱ بطور کامل انجام دادند. در ۴۳ شهرستان (۹۲%) پایش فصلی به شکل تیمی متشکل از واحدهای ستادی انجام گرفت. ۲۸ شهرستان (۶۰%) برای محاسبات نتایج پایش فصلی از نرم­افزار اکسل بهره­مند شدند. ابزار پایش ۳۲ شهرستان (۶۸%) عینا فرمهای دستورالعمل کشوری و ۱۵ شهرستان دیگر متفاوت با آن بود. هیچ­کدام از شهرستان­ها نمره عملکرد فصلی پزشکان خانواده را با متغیرهای فردی تحلیل و تفسیر نکردند. ارائه پسخوراند موارد ارجاع به سطح ۲، آزمایشگاه، رادیولوژی، میانگین قیمت و اقلام دارویی در همه شهرستان­ها انجام نگرفت.  

نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که فرایند، ابزار و نتایج پایش عملکرد پزشکان خانواده در همه شهرستان­های استان­های شمالی ایران کامل نبوده و نیازمند به بازنگری و بهبود می­باشد.


کیومرث شرفی، نظیر فتاحی، حامد یار محمدی، مسعود مرادی، عبداله * درگاهی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ویژه نامه بهار ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: فلزات کادمیوم و سرب از آلاینده های معمول زیست محیطی بوده و در محصولات آرایشی مختلف بکار میروند. لذا هدف از این تحقیق، اندازه گیری غلظت کادمیوم و سرب در ۲ محصول آرایشی رژلب و رنگ مو می باشد

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی بوده که برای انجام آن، از ۶ مارک مختلف رژلب و ۴ مارک مختلف رنگ مو  با بیشترین میزان فروش در بازارهای شهر کرمانشاه ۳۰۰ نمونه تهیه گردید. پس از آماده سازی نمونه ها با روش استاندارد اسید نیتریک، میزان سرب آنها با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری و نتایج بر حسب  µg/kgوزن خشک نمونه گزارش گردید.

یافته ها: میزان فلز سرب در محصولات آرایشی مورد مطالعه بیشتر از فلز کادمیوم بود. محدوده غلظت سرب و کادمیوم در رژ لب به ترتیب بین µg/kg۱۹/۴۲۹-۷۱/۲۱۱ و µg/kg۲۵/۶۸-۱۱/۲۵ بود. همچنین محدوده غلظت سرب و کادمیوم در رنگ مو به ترتیب بین µg/kg ۴۲/۷۶-۶۹/۵۷ و µg/kg ۵۸/۱۴-۹۱/۷ بدست آمد. بیشترین غلظت سرب و کادمیوم مربوط به رژ لب آمریکایی بود و کمترین غلظت آن به ترتیب مربوط به رنگ موی ایرانی و ایتالیایی بدست آمد. غلظت کادمیوم و سرب در مارک های مختلف رژ لب و رنگ مو اختلاف معنی داری داشت (۰۰۱/۰p<).

نتیجه گیری: غلظت کادمیوم در محصولات آرایشی مورد بررسی بیشتر از میزان توصیه شده بود با توجه خطرات این فلزات روی سلامت انسان، انجام مداخلات جامع جهت افزایش سطح آگاهی جامعه از خطرات پنهان ناشی از مواد آرایشی و ارتقاء سلامت جامعه و اقدامات نظارتی و قانونی ضروری است.


دکتر حسین کمانی، دکتر محمد حسینی، دکتر غلامحسین صفری، دکتر جلیل جعفری، دکتر سید داود اشرفی، دکتر امیر حسین محوی *،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ویژه نامه بهار ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: فلزات سنگین موجود در خاکهای سطحی شهرها ناشی از منابع مختلف (مانند ترافیک، انتشارات صنعتی، فرسایش ناشی از ساختمان ها و...) میتواند از طریق تنفسی و پوست در بدن انسان تجمع یافته و برای سلامتی خطرساز باشد، بنابراین هدف از این مطالعه بررسی وضعیت آلودگی فلزات سنگین و ارزیابی کیفیت خاکهای شهری در شهر زاهدان بود.

روش کار: در این مطالعه که یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود، غلظت فلزات سنگین در خاکهای سطحی شهر زاهدان در اوایل پائیز سال ۱۳۹۲ مورد بررسی گرفت. در این مطالعه، نمونه­ها با جاروکردن سطح زمین در مناطق مختلف (پنج منطقه) برداشت شدند. برای نمونه برداری در هر نقطه محل نمونه برداری، ۵ نمونه به صورت تصادفی برداشت می­شد و سپس با هم مخلوط میشد تا یک نمونه کاملاً مخلوط بدست آید که در مجموع ۵۰ نمونه مخلوط از تمام مناطق برداشت شد. نمونه­ها پس از انتقال به آزمایشگاه در معرض هوا خشک شدند و پس از هضم شدن با مخلوط اسیدی، غلظت فلزات کادمیم، کروم، مس، نیکل، سرب و روی با دستگاه ICP اندازه گیری شد.

یافته ها: نتایج آنالیز نمونه­ها نشان داد درکلیه مناطق مورد مطالعه این تحقیق شامل پارک شهری، مناطق تجاری، مناطق پر ترافیک، مناطق مسکونی و شهرک صنعتی، مقدار غلظت فلزات کادمیم، کروم، مس، نیکل، سرب و روی به ترتیب ۰۶/۰±۱/۰، ۹۶/۶±۵۳/۳۷، ۲۵/۱۰±۶۸/۲۹، ۵۳/۸±۰۹/۵۱، ۵۲/۶±۳۷/۲۸ و ۹۴/۲۵±۳۰/۱۸۴ میلی گرم در کیلوگرم خاک بود. در تمام مناطق شهر زاهدان (بجز مناطق مسکونی) غلظت متوسط فلزات کادمیم، کروم، مس، نیکل، سرب و روی از مقدار غلظت زمینه (حاشیه شهر) بیشتر بود.

نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که کاربری زمین تاثیر به سزایی در افزایش غلظت فلزات سنگین در خاک سطحی شهر زاهدان دارد. بیشترین غلظت فلزات در مناطق تجاری و مناطق پرترافیک بدست آمد که تردد وسایل نقلیه بالاتری در مناطق فوق وجود داشت، بنابراین کاهش ترافیک و بهبود سیستم حمل و نقل عمومی در مناطق مذکور میتواند منجر به بهبود کیفیت خاک در این مناطق شود.


علیرضا حیدری *، محمدجواد کبیر، ناهید جعفری، اشرفی بابازاده گشتی، محمدرضا هنرور، منصوره لطفی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: باقی ماندن بهورزان در رده بهورزی در تمام طول خدمت و نبود امکان ارتقاء علمی و شغلی و همچنین ضرورت اقامت در روستا میتواند امکان ایجاد و گسترش فرسودگی شغلی در این گروه شغلی را افزایش دهد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین فرسودگی شغلی با عوامل اجتماعی و اقتصادی در بهورزان استان گلستان بود.

روش کار: در این مطالعه مقطعی، ۱۱۴۱ بهورز شاغل در استان گلستان به روش سرشماری در مطالعه شرکت نمودند. ابزار جمع‌آوری داده ها به وسیله پرسشنامه فرسودگی شغلی مزلاچ بود که روایی و پایایی آن به تأیید رسیده است. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS-۱۶ و آزمون Multinomial Logistic Regression در سطح معنیداری ۰۵/۰ آنالیز شد.

یافته ها: شدت فرسودگی با نارضایتی از درآمد، کاهش علاقه به شغل، تعداد فرزندان، سن، سابقه کاری، شهرستان محل خدمت، کاهش سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری داشت. فراوانی فرسودگی شغلی نیز با وضعیت مسکن، محل سکونت، شهرستان محل خدمت، کاهش علاقه به شغل، نارضایتی از درآمد، سن، سابقه کاری، کاهش سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری داشت. .

نتیجه گیری: ضروری است مداخلات مناسبی در مورد بهورزانی که از شغل و درآمدشان ناراضی اند، تعداد فرزندان بیشتری دارند، سطح تحصیلات پایینتری دارند و مسن تر و با سابقه تر هستند، صورت پذیرد.


داور حسن زاده، سید داود اشرفی، کامران تقوی، داریوش نقی پور *،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: فلزات سنگین از جمله کروم از رایجترین آلاینده هایی هستند که معمولاً در غلظتهای بالا در فاضلاب صنایع یافت میشوند و موجب آسیب به محیطهای آبی و به مخاطره افتادن سلامت موجودات زنده به خصوص انسان میشوند. لذا هدف از این تحقیق بررسی کارایی حذف فتوکاتالیستی کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی با استفاده از فرایند UV/ZnO-Zeolite در سیستم ناپیوسته بود.
روش کار: این تحقیق مطالعه ای تجربی و کاربردی بود که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. ابتدا طراحی و ساخت راکتور صورت گرفت و سپس نانوذره اکسید روی به روش هیدروترمال سنتز و با زئولیت ترکیب شد. بعد از آن با تغییردادن مقدار نانوذرات Zno-Zeolite و ثابت نگه داشتن بقیه عوامل موثر، مقدار بهینه Zno-Zeo که برابر g/l ۵/۱ بود به دست آمد. سپس با ثابت نگه داشتن مقدار نانوذرات ZnoO-Zeo، تاثیر pH، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی و زمان واکنش بررسی گردید.
یافته ها: نتایج مشخص ساخت که با افزایش زمان واکنش و مقدار ZnO-Zeo کارایی حذف کروم شش ظرفیتی افزایش مییابد. همچنین مشخص گردید که کارایی حذف فتوکاتالیستی کروم شش ظرفیتی با کاهش pH باعث افزایش راندمان حذف کروم از ۳۶ درصد در ۱۱=pH تا ۸۸ درصد در ۳=pH می شود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که میتوان از فرایند UV/Zno-Zeo به عنوان یک روش موثر و کارآمد در حذف فلز کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی استفاده کرد.
کیومرث شرفی، جلیل جعفری، مقداد پیرصاحب، تورج مساحی، ناهید عزیزی، ژیلا امینی، غلامرضا ابراهیم زاده،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سالم سازی سبزیجات قبل از مصرف، هدف از این مطالعه، ارزیابی کارایی مراحل مختلف متداولترین روشهای گندزدایی سبزیجات در ایران در کاهش کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی برای پرمصرفترین سبزیجات خوراکی بود.
روش کار: برای انجام این مطالعه سه مرحله گندزدایی شامل شست و شو با آب (مرحله اول)، انگلزدایی سبزیجات توسط ۵-۳ قطره دترجنت به ازای هر لیتر با زمان تماس ۵ دقیقه (مرحله دوم) و گندزدایی با استفاده از گندزدای پرکلرین با کلر آزاد ۲۰۰ میلی گرم در لیتر با زمان تماس ۵ دقیقه (مرحله سوم) و سپس شستشوی مجدد سبزیجات با آب انجام شد. از آزمایش MPN به منظور تعیین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی استفاده شد، همچنین بر اساس تفاوت میزان کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نمونه های سبزی قبل از گندزدایی و بعد از هر یک از مراحل مختلف گندزدایی، راندمان گندزدایی هر مرحله بدست آمد.
یافته ­ها: نتایج نشان دادندکه در سبزیجات پر شاخ و برگ و دارای زوایای پنهان (مانند ریحان، پیازچه و گشنیز) میزان کلیفرم مدفوعی با وجود اعمال تمام مراحل گندزدایی، به صفر نرسید. علاوه بر آن برگ تربچه، پیازچه و گشنیز، دارای بیشترین میزان آلودگی و کاهو دارای کمترین میزان آلودگی اولیه از نظر کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بودند. بیشترین راندمان حذف کلیفرم کل مربوط به چغندر (۳/۹۳%) تحت گندزدایی با پرکلرین و بیشترین راندمان حذف کلیفرم مدفوعی مربوط به تره فرنگی، جعفری و چغندر (۱۰۰%) تحت گندزدایی با پرکلرین به دست آمد.
 نتیجه­ گیری: برای دستیابی به بالاترین کارایی در کاهش عوامل میکروبی سبزیجات، نیاز است که مراحل مختلف دستورالعمل گندزدایی بطور کامل و طبق شرایط مربوطه انجام شود. در این راستا، کوشش رسانه ها و کارشناسان بهداشتی ضروری است.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 34 queries by YEKTAWEB 4623