[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱۴ نتیجه برای درگاهی

مهناز آذری، رقیه درگاهی، افروز مردی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: نوزادان به علت عدم تشکیل سیستم کنترلی نزولی که در تعدیل درد موثر است، نسبت به بالغین در برابر درد حساس‏ترند و استعداد بیشتری برای ابتلا به اثرات درد دارند و از آنجایی‏که استفاده از روش‏های غیر دارویی در کنترل درد نوزادان پیشنهاد می‏شود، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر توأم شیردهی از پستان و تماس پوست به پوست مادر- نوزاد، در کاهش درد ناشی از اولین تزریق عضلانی نوزاد ترم سالم انجام شده است. روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی بوده و به‏صورت گروه‏های مداخله و شاهد در اتاق زایمان بیمارستان آموزشی علوی اردبیل در طی ۸ ماه و در سال ۱۳۸۹ انجام شده است. تعداد نمونه‏ها ۲۰۰ نفر (به‏صورت چهار گروه و هر گروه ۵۰ نفر) بوده و گروه اول شاهد، گروه دوم شیردهی از پستان، گروه سوم تماس پوست با پوست مادر- نوزاد، و گروه چهارم شیردهی از پستان و تماس پوست با پوست مادر- نوزاد بودند. روش نمونه‏گیری تصادفی بوده و در هر چهار گروه، پژوهشگران به عنوان مشاهده‏گر از لحظه تزریق تا ۴۵ ثانیه پس از تزریق، عوامل مورد بررسی در مقیاس DAN (ابزار سنجش رفتاری درد نوزاد) و برگه مشاهده‏ای که حاوی مشخصات دموگرافیک نوزادان بود را تکمیل نمودند. هر مرحله با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و آزمون تی تست تحلیل گردید. یافته‏ها: میانگین و انحراف معیار شدت درد بر اساس معیارهای DAN به‏ترتیب در گروه اول (۳۴/۵، ۳۷۹/۱)، گروه دوم (۷۰/۳، ۴۱۸/۱)، گروه سوم (۱۶/۴، ۷۲۶/۱) و گروه چهارم (۴۸/۳، ۴۶۰/۱) بدست آمد و از نظر آماری اختلاف معنی‏داری بین گروه اول (عدم مداخله) و چهارم (شیردهی با تماس پوست به پوست) مشاهده شد (۰۴/۰p=). بحث و نتیجه‏گیری: با توجه به این‏که شدت درد در استفاده همزمان شیردهی از پستان و تماس پوست به پوست کمتر می‏باشد، می‏توان برای جلوگیری از اثرات روحی و روانی درد در نوزادان، از این دو روش باهم در حین تزریق عضلانی نوزاد استفاده نمود.


عبداله درگاهی، مقداد پیرصاحب، یوسف پورعشق، علی درگاهی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده

زمینه و هدف: آلودگی منابع آب به مواد آلی و مشکلات حاصل از آنها از قبیل ایجاد طعم و بوی نامطبوع و تشکیل فرآورده‏های جانبی گندزدایی، ضرورت دارد تا روشهای حذف این مواد در آب آشامیدنی مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی سیستم زدایش با هوا در حذف مواد آلی طبیعی از آب آشامیدنی می‏باشد. روش کار: برای انجام این تحقیق، پایلوت سیستم زدایش با هوا از جنس PVC با قطر Cm۱۵ و ارتفاعCm ۱۴۰ که از قطعات لوله خرطومی پر گردید؛ طراحی، اجرا و راه اندازی گردید. سپس سیستم در ۵ مرحله l/min ۶/۰، ۸/۰، ۱، ۲/۱، ۵/۱ بارگذاری شد. میزان جذب نمونه ها در طول موج nm ۷/۲۵۳ و COD آن ها اندازه گیری گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که COD و میزان جذب نمونه ها با گذشت زمان در دبی های l/min ۶/۰، ۸/۰، ۱، ۲/۱ کاهش یافته است. با افزایش دبی ورودی، میزان جذب و COD نمونه ها در تمامی مراحل بارگذاری (به جزء بارگذاری l/min ۵/۱) افزایش یافت. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که سیستم زدایش با هوا قابلیت حذف مواد آلی را داشته به طوری که بیشترین میزان حذف در بارگذاری کم اتفاق افتاد. همچنین بین غلظت COD و میزان جذب نمونه ها (به جزء بارگذاری l/min ۵/۱) ارتباط معنی‏داری (۹۵/۰ R۲≥) برقرار بوده و می‏توان بجای اندازه گیری COD از میزان جذب نمونه ها در طول موج اشعه ماوراء بنفش استفاده کرد.


سعید پرستار، بهنام پورعشق، محسن رضایی، عبدالله درگاهی، یوسف پورعشق، مهدی وثوقی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده

زمینه و هدف: پایش و کنترل مستمر کیفی منابع آب از ابزارهای اصلی مدیریت و حفاظت از این منابع ارزشمند محسوب می‏شود. رودخانه هیرو چایی از منابع اصلی تامین آب شهرستان‏های خلخال و کوثر می‏باشد. هدف از این مطالعه بررسی کیفی آب رودخانه هیرو با استفاده از شاخص کیفیت آب NSFWQIو WILCOX می‏باشد. روش کار: این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. در این مطالعه، پارامترهای pH، DO، BOD، TS، NO۳، PO۴، کدورت، دما، کلیفرم مدفوعی، هدایت الکتریکی، سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم تعیین شدند. شاخص‏های استفاده شده NSFWQI و WILCOX بودند. در نهایت داده‏های به‏دست آمده با تعیین شاخص‏های کیفی مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: شاخص کیفی NSFWQIدر بهترین وضعیت، مربوط به ایستگاه اول با عدد ۷۴ در بهمن ماه ۱۳۸۷ بوده که گویای کیفیت خوب آب در این ایستگاه است. پایین‏ترین مقدار شاخص مربوط به ایستگاه سوم با شاخص کیفی ۵۳ در مرداد ۱۳۸۷ بود که نشان دهنده کیفیت متوسط آب در این ایستگاه می‏باشد. نتیجه گیری: کیفیت آب در بالا دست رودخانه (ایستگاه اول) به دلیل عدم ورود منابع آلاینده خوب بود، اما به تدریج با تخلیه فاضلاب شهر خلخال و گیوی به روخانه، کیفیت آب در پایین دست شهرها (ایستگاه دوم و چهارم) تنزل می‏یافت. از لحاظ طبقه‏بندی NSFWQI، میانگین داده‏های به‏دست آمده نشان دادند که هر چهار ایستگاه در طبقه C (متوسط) قرار داشتند.


مقداد پیرصاحب، راضیه خاموطیان، عبداله درگاهی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده

زمینه و هدف: سورفاکتانت‏ها ترکیبات شیمیایی آلی هستند که به علت کاهش کشش سطحی آب موجب افزایش قدرت پاک کنندگی آب می‏شوند. LAS از دسته سورفاکتانت‏های آنیونی است که در منابع آب‏های سطحی می‏تواند مشکلات زیست محیطی، به خصوص پدیده اتریفیکاسیون را به وجود آورد، لذا هدف از این مطالعه بررسی کارایی سیستم هوادهی گسترده در حذف آلکیل بنزن سولفونات خطی از فاضلاب شهر پاوه می‏باشد. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که به مدت ۱۲ ماه در سال ۱۳۸۸ انجام گرفت. نمونه‏برداری از سیستم در ساعت‌های ۸ صبح، ۱۰ صبح و ۳۰/۱۲ ظهر صورت گرفت. به منظور تعیین مقدار LAS از روش متیلن بلو استفاده شد. تعداد کل نمونه‏های برداشتی در طول مطالعه در هر یک از زمان‏های مورد نظر و در بخش‏های ورودی، خروجی و لجن برگشتی به تعداد ۱۰۸ نمونه بود. کلیه شرایط نمونه‏برداری و انجام آزمایش‏ها بر اساس رهنمودهای کتاب استاندارد متد صورت گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که کارایی سیستم در حذف LAS، COD و TSS در فصول گرم و در طی ماه‏های فروردین تا شهریور به صورت معناداری بیش از فصل سرد بود (۰۰۱/۰ p <). مطابق نتایج، میانگین حذف LAS در فصل زمستان و تابستان به ترتیب برابر با ۰۶/۹۴ و ۲۳/۹۹ درصد به دست آمد. همچنین میزان حذف COD و TSS در فصل زمستان به ترتیب برابر با ۱/۸۹ و ۱/۷۲% و میزان حذف این پارامترها در فصل تابستان به ترتیب برابر با ۰۶/۹۱ و ۳۶/۷۶ درصد بود. علاوه بر این ارتباط مستقیمی بین پارامترهای LAS باCOD و TSS با ضریب رگرسیون برابر با ۹۸/۰= R۲ وجود داشت. نتیجه گیری: به‏طور کلی می‏توان نتیجه گرفت که تصفیه خانه شهرستان پاوه در حذف دترجنت‏های آنیونی در فصول مختلف سال دارای کارایی بالایی می‏باشد. به‏طوری‏که تمامی پارامترهای اندازه‏گیری شده در تمام فصول سال (به جز غلظت LAS در فصل زمستان) با استانداردهای مربوط به مصارف کشاورزی و تخلیه آب‏های سطحی مطابقت داشتند.


کیومرث شرفی، نظیر فتاحی، حامد یار محمدی، مسعود مرادی، عبداله * درگاهی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ویژه نامه بهار ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: فلزات کادمیوم و سرب از آلاینده های معمول زیست محیطی بوده و در محصولات آرایشی مختلف بکار میروند. لذا هدف از این تحقیق، اندازه گیری غلظت کادمیوم و سرب در ۲ محصول آرایشی رژلب و رنگ مو می باشد

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی بوده که برای انجام آن، از ۶ مارک مختلف رژلب و ۴ مارک مختلف رنگ مو  با بیشترین میزان فروش در بازارهای شهر کرمانشاه ۳۰۰ نمونه تهیه گردید. پس از آماده سازی نمونه ها با روش استاندارد اسید نیتریک، میزان سرب آنها با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری و نتایج بر حسب  µg/kgوزن خشک نمونه گزارش گردید.

یافته ها: میزان فلز سرب در محصولات آرایشی مورد مطالعه بیشتر از فلز کادمیوم بود. محدوده غلظت سرب و کادمیوم در رژ لب به ترتیب بین µg/kg۱۹/۴۲۹-۷۱/۲۱۱ و µg/kg۲۵/۶۸-۱۱/۲۵ بود. همچنین محدوده غلظت سرب و کادمیوم در رنگ مو به ترتیب بین µg/kg ۴۲/۷۶-۶۹/۵۷ و µg/kg ۵۸/۱۴-۹۱/۷ بدست آمد. بیشترین غلظت سرب و کادمیوم مربوط به رژ لب آمریکایی بود و کمترین غلظت آن به ترتیب مربوط به رنگ موی ایرانی و ایتالیایی بدست آمد. غلظت کادمیوم و سرب در مارک های مختلف رژ لب و رنگ مو اختلاف معنی داری داشت (۰۰۱/۰p<).

نتیجه گیری: غلظت کادمیوم در محصولات آرایشی مورد بررسی بیشتر از میزان توصیه شده بود با توجه خطرات این فلزات روی سلامت انسان، انجام مداخلات جامع جهت افزایش سطح آگاهی جامعه از خطرات پنهان ناشی از مواد آرایشی و ارتقاء سلامت جامعه و اقدامات نظارتی و قانونی ضروری است.


علی الماسی، مقداد پیرصاحب، محمدجواد شکوهی زاده*، راضیه خاموطیان، عبداله درگاهی، پرویز مهاجری، لیلی شکوهی زاده،
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: حضور پاتوژن­های میکروبی، شناسایی و حذف آنها در آب و فاضلاب از مهمترین معضلات بهداشتی محسوب می شود. هدف از این مطالعه شناسایی دو پاتوتایپ مهم اشریشیاکلی یعنی انتروتوکسیژنیک (ETEC) و انتروپاتوژنیک (EPEC) در تصفیه خانه فاضلاب شهری، بیمارستانی، لبنی و کشتارگاه در شهر کرمانشاه می باشد.

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. در این مطالعه از ۶ تصفیه خانه فاضلاب تحت شرایط استاندارد و استریل ۶۴ نمونه فاضلاب گرفته شد و به آزمایشگاه میکروب شناسی منتقل شد. در آنجا سویه­های اشریشیاکلی جداسازی شده و پاتوتایپ های ETEC و EPECتوسط روشPCR شناسایی شدند..

یافته ها: بر اساس نتایج کشت افتراقی از ۶۴ نمونه فاضلاب برداشت شده ۶۲/۹۰ درصد از نمونه­ها دارای سویه اشریشیاکلی بودند. سویه ETEC به ترتیب در ۲۵، ۸۵/۴۲، ۳/۳۳، ۰، ۶/۲۸ و ۰ درصد از نمونههای فاضلاب ورودی تصفیه خانه­های فاضلاب شهری، بیمارستان­های امام رضا و فارابی، کارخانه لبنیات، بیمارستان محمدکرمانشاهی و کشتارگاه صنعتی همچنین به ترتیب در ۲۰، ۲۰، ۰، ۰، ۶/۱۶ و ۰ درصد از نمونه های  پساب خروجی این تصفیهخانهها شناسایی گردید.

نتیجه گیری: نتایج نشان از حضور اشریشیاکلی اسهال­زای انتروتوکسیژنیک در پساب تصفیه خانه­های فاضلاب شهری و بیمارستانی و همچنین اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک در فاضلاب کشتارگاه دام است. با توجه به حضور سویه انتروتوکسیژنیک در فاضلاب ها اهمیت حذف کلیفرمها و کلیفرمهای گرماپای در تصفیهخانههای فاضلاب پر رنگ تر میگردد. بنابراین میبایستی نسبت به بهبود کارایی این سیستمها اقدامات جدی به عمل آورد.


عبداله درگاهی، محمدرضا سمرقندی*، امیر کرمی، میترا محمدی، یاسر وزیری،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ویژه نامه بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: آلودگی منابع آب با سموم آفت کش یکی از مهمترین معظلات زیست محیطی است که سلامت جوامع را مورد تهدید قرار میدهد. لذا هدف از انجام این مطالعه، تعیین باقیمانده سموم فسفره آلی دیازینون، مالاتیون، کلروپیریفوس و گلیفوسیت در منابع آبهای سطحی و زیرزمینی استان کرمانشاه در سال ۱۳۹۴ میباشد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. در این تحقیق تعداد ۵۰ ایستگاه منبع آب در ۵ ناحیه جغرافیایی استان کرمانشاه (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) جهت تعیین باقیمانده سموم آفت کش فسفره آلی مورد بررسی قرار گرفت. سنجش سموم با روش استخراج فاز مایع و توسط دستگاه گازکروماتوگرافی جرمی (GC/MS) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج با کمک نرم افزار SPSS انجام گرفت.
یافته ها: باقیمانده سموم فسفره آلی در هیچ یک از منابع چشمه و قنات مشاهده نگردید. بیشترین میانگین باقیمانده دیازینون، کلروپیریفوس، گلیفوسیت و مالاتیون بر حسب میکروگرم بر لیتر به ترتیب برابر با ۲/۰±۴۵/۱، ۲۸/۰±۸۴/۶، ۰۰۱/۰±۰۰۵/۰ و ۰۱۲/۰±۰۱/۱ تشخیص داده شد. منبع چاه ایستگاه مرکزی از بیشترین و منبع سراب ایستگاه شمال از کمترین میزان مجموع باقیمانده آفت کش برخوردار بود. مجموع باقیمانده سم گلیفوسیت از کمترین میزان برخوردار بود. مجموع باقیمانده غلظت آفت کشهای گلیفوسیت و مالاتیون در چاه کمتر از حداکثر غلظت مجاز تعیین شده از سوی اتحادیه اروپا بود.
نتیجه گیری: با توجه به تجاوز غلظت مجموع سموم فسفره آلی در چاه های مورد بررسی بیش از حداکثر غلظت مجاز اتحادیه اروپا، در صورت عدم کنترل مصرف سموم، فقدان پایش منظم این منبع مهم آبی و برنامههای پیشگیرانه سلامت مصرفکنندگان آب در استان کرمانشاه با تهدید جدی روبرو است.
مهدی جعفری، عصمت درگاهی *، عارفه پورطالب، بهرام دلگشایی، مسعود صالحی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ویژه نامه بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: از دیدگاه استراتژیک، سرمایه فکری به منظور خلق و افزایش ارزش سازمانی مورد استفاده واقع میشود و موفقیت یک سازمان بستگی به توانایی آن در مدیریت این منبع کمیاب دارد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت ابعاد سه گانه سرمایه فکری (بعد انسانی، بعد ساختاری و بعد مشتری) در دو سطح تعالی سازمانی مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران طراحی شده­است.
روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است که جامعه پژوهش آن مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۰ میباشد. پژوهش به روش سرشماری و با استفاده از پرسش نامه انجام شده است و برای تعیین پایایی آزمون- بازآزمون از ضریب همبستگی و شاخص ICC، برای تعیین سازگاری درونی از α کرونباخ و برای پاسخ به سوالات پژوهش از آمار توصیفی استفاده شده است.
یافتهها: بعد انسانی سرمایه فکری در دو مرکز آموزشی درمانی هاشمی نژاد و فارابی با سطح تعالی سازمانی تندیس بلورین و اهتمام به تعالی در سطح قوی ارزیابی شد. بعد ساختاری در مرکز آموزشی درمانی فارابی، قوی و در مرکز آموزشی درمانیهاشمی نژاد، متوسط ارزیابی شد. همچنین بعد مشتری سرمایه فکری در مرکز آموزشی درمانی هاشمینژاد قوی و در مرکز آموزشی درمانی فارابی متوسط ارزیابی گردید.
نتیجه گیری: با توجه به ناآشنایی مدیران بیمارستان با مفهوم مدیریت دانش و به طور خاص سرمایه فکری و لزوم آشنایی با این مفهوم به منظور کسب مزایایی که برای بیمارستان در پی خواهد داشت تاکید میشود تا دانشگاههای علوم پزشکی کشور اقداماتی را به منظور آگاه سازی مدیران و کارکنان بیمارستان انجام دهند. پیشنهاد می­گردد در کلیه بیمارستان­ها به­صورت دوره­ای وضعیت سرمایه فکری ارزیابی گردد چرا که از این طریق علاوه بر شناخت سرمایه فکری، میزان پیشرفت بیمارستان در این زمینه نیز قابل­ارزیابی می­گردد. استقرار تعالی سازمانی منجر به مشخص شدن راهبرد سازمان، شناسایی فرآیندها، توجه به رضایت کارکنان و مراجعه کنندگان و همچنین ارتقاء دانش کارکنان میشود که جملگی به ارتقاء سرمایه فکری کمک میکند.
محمدرضا سمرقندی، قربان عسگری، رضا شکوهی، عبداله درگاهی، مجتبی مرادی گلرخی، حسین فرجی، ابوالفضل عرب کوهسار *،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از آلاینده های بالقوه خطرناک، آنتیبیوتیکها بوده که در محیط زیست باعث ایجاد اثرات سوء بر عملکرد طبیعی اکوسیستم و همچنین زنجیره غذایی می شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی حذف آنتیبیوتیک سفتریاکسون توسط بیوجاذب ساکارومایسس سرویزیه از محیطهای آبی انجام گردید.
روش کار: این مطالعه از نوع تجربی بوده که در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام شد. سوش قارچ از مرکز کلکسیون قارچ ها و باکتری صنعتی ایران تهیه گردید. بعد از فعال سازی سوش قارچ، پلیت­ها به مدت ۷ تا ۱۰ روز در دمای C° ۲۵ در انکوباتور قرار داده شدند. کشت­های قارچی به صورت یخ خشک به محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار (PDA) انتقال داده و سپس از محیط رشد مایع پوتیتو دکستروز براث (PDB) استفاده گردید. به منظور تعیین راندمان جذب سفتریاکسون از محیط های آبی، تاثیر متعیرهای موثر در فرایند جذب نظیر pH، غلظت اولیه آنتی بیوتیک، مقدار بیوجاذب، زمان تماس و دما مورد بررسی قرار گرفتند. خصوصیات سطحی، فیزیکی و ساختاری بیوجاذب تولید شده با تکنیکهای FTIR، SEM و BET ارزیابی گردید. تعیین پارامترهای ترمودینامیک، ایزوترمهای تعادلی و سینتیکهای فرایند جذب مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت سفتریاکسون در محلول ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر نور مرئی فرابنفش در طول موج ۲۷۶ نانومتر اندازه گیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که حداکثر جذب سفتریاکسون در pH برابر ۶، غلظت اولیه سفتریاکسون ۱۰ میلی گرم در لیتر، دوزجاذب ۷۵/۰ گرم، زمان تماس ۱۲۰ دقیقه و دمای ۲۵ سیلسیوس (۷۸%) به دست آمد. جذب سطحی سفتریاکسون بر روی بیوجاذب از ایزوترم لانگمیر (۹۰۳/۰=R۲) تبعیت کرده و مطالعات سینتیکی، همبستگی بیشتری با معادله شبه درجه دوم (۹۶۱/۰=R۲) داشت.
نتیجه گیری: از مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که بیوجاذب تولید شده از مخمر نان می تواند به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت جهت حذف آنتیبیوتیک سفتریاکسون از محلول های آبی مورد استفاده قرار گیرد.
سپیده بشیرگنبدی، شهریار درگاهی، سلیمان احمدبوکانی*، پرویز فداکار،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: رضایت زناشویی، یک جنبه بسیار مهم در رابطه زوجین است و نقش مهمی در سلامت خانواده دارد، لذا بررسی عوامل اثرگذار بر آن بسیار حائز اهمیت می­باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش­ بینی رضایت زناشویی بر اساس سبک­های دلبستگی با نقش میانجی مثلث­ سازی در زوجین دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفته است.
روش کار: روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که در قالب تحلیل مسیر انجام گرفت. برای انجام این پژوهش ۲۵۴ نفر از افراد متاهل دانشگاه علوم پزشکی تهران به شیوه نمونه­ گیری در دسترس انتخاب و به ابزار پژوهش که شامل پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس سبک دلبستگی بزرگسالان و پرسشنامه مثلث ­سازی بود؛ پاسخ دادند. داده ­های جمع­آوری شده از طریق نرم­افزار AMOS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج حاصل از پژوهش، نشان داد که سبکهای دلبستگی اضطرابی و اجتنابی موجب کاهش و سبک دلبستگی ایمن موجب افزایش رضایت زناشویی در زوجین می­گردد، همچنین سبک­های دلبستگی اضطرابی و اجتنابی موجب افزایش مثلث­سازی در زوجین گردیده و مثلث­ سازی نیز با رضایت زناشویی رابط ه­ای منفی و معنادار دارد. نتایج بررسی ارتباطات غیرمستقیم نیز حاکی از آن بود که نقش میانجی مثلث ­سازی نزدیکان در رابطه بین سبک­های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با رضایت زناشویی معنادار می­باشد. اما در رابطه بین سبک دلبستگی ایمن با رضایت زناشویی باید گفت هیچ کدام از متغیرهای مثلث­ سازی فرزندان و نزدیکان نقش میانجی نداشتند.
نتیجه­ گیری: رضایت زناشویی زوجین از طریق سبک­های دلبستگی ایشان قابل پیش­ بینی است و مثلث ­سازی با دیگران نیز می­تواند این رابطه را تحت­ تاثیر قرار دهد، لذا با توجه به این عوامل و انجام آموزشها و مداخلات لازم در این زمینه میتوان رضایت زناشویی افراد را تا حد زیادی افزایش داد.
محمدرضا سمرقندی، عبداله درگاهی *، حسن ذوالقدر نسب، رحیم موسوی، علی پی ‌خوشیان،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: فنل یکی از آلاینده‌های آلی موجود در پساب صنایع بوده و به‌شدت برای انسان و محیط زیست سمی است و بنابراین قبل از تخلیه آن به محیط زیست، باید مورد تصفیه قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای کارایی پودر آلوئه ورای اصلاح شده با اسید سولفوریک در حذف بیس فنل A از محلولهای آبی میباشد.
روش کار: این تحقیق به روش آزمایشگاهی و به‌صورت ناپیوسته انجام گرفت. ابتدا گیاه آلوئه ورا تهیه و برگ این گیاه چندین بار با آب مقطر برای حذف ناخالصیهای موجود شسته شد و در فور در دمای ۱۲۰ درجه سانتی‌گراد به مدت ۲۴ ساعت خشک و با الک استاندارد ASTM با مش ۵۰  دانه‌بندی گردید. تغییرات pH (۱۱-۳)، مقدار جاذب (g/L ۱-۵)، زمان تماس (min ۱۰-۹۰) و غلظت بیس فنل A (mg/L ۱۰-۵۰) بررسی شد. بهینه سازی آزمایشات و تحلیل داده ها در فرایند جذب جهت حذف بیس فنل A با استفاده از طراحی مرکب مرکزی (CCD) انجام گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و دوز جاذب میزان جذب ترکیب فنلی افزایش می‌یابد. حداکثر جذب بیس فنل A در pH برابر با ۳ و غلظت اولیه بیس فنل A ۱۰ میلی‌گرم در لیتر به دست آمد. بر اساس آنالیز واریانس نتایج آزمایشات از بین مدل های مختلف، مدل درجه دوم (Quadratic) جهت برآورد حذف بیس فنل A توسط فرایند جذب با جاذب اصلاح شده مورد برررسی انتخاب شد. ضریب رگرسیون خطی (R۲) بین آزمایشات و مقادیر مختلف پاسخ در مدل ۹۶/۰ بود. مقدار بهینه برای متغیرهای مورد بررسی شامل ۶= pH، دوز جاذب: g/L ۲/۴، زمان تماس: min ۶۵ و غلظت بیس فنل A  برابر mg/L ۴۰ بدست آمد که در این شرایط راندمان حذف BPA برابر ۰۶/۸۷ درصد بدست آمد.
نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده نشان داد که فرایند جذب با جاذب اصلاح شده قادر به حذف بیس فنل A با راندمان نسبتاً بالا میباشد. همچنین از این روش میتوان برای تصفیه فاضلابهای صنایع نفت و پتروشیمی حاوی ترکیبات فنلی استفاده کرد.
سید محمد موسوی، حسین کمانی، غلامرضا باقری، لیلی محمدی *، عبداله درگاهی
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره گیاهان دارویی از لحاظ کارایی در حذف یا کاهش باکتریهای آب و فاضلاب دارای اهمیت می باشند. در واقع از عصاره گیاهی می توان بعنوان یک گندزدای طبیعی و مقرون به صرفه بهره برد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با تکیه بر عصاره های گیاهان دارویی آویشن (Thymus vulgaris) و استوخدوس بینالودی (Nepeta binaloudensis) بود.
روش کار: نوع مطالعه در این پژوهش تجربی و از نوع آزمایشگاهی بود، از نمونه های آب حاوی باکتری بعنوان جامعه مورد مطالعه استفاده گردید. برای انجام این پژوهش سه نوع عصاره اتانولی، کلروفرمی و اتیل استاتی مربوط به بخشهای هوایی دو گیاه دارویی آویشن و استوخدوس بینالودی با استفاده از روتاری تهیه گردید و ۷ سویه باکتریزایی استاندارد مرتبط با آب و فاضلاب، تحت بررسی قرار گرفت. برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) به روش میکرودایلوشن از پنج غلظت مختلف ۳.۱، ۲۵/۶، ۵/۱۲، ۲۵ و ۵۰ پی پی ام بر روی باکتریها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-۱۶ و آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که برای گیاه آویشن، کمترین غلظت مهارکنندگی و کمترین غلظت کشندگی مربوط به هر ۳ نوع عصاره می باشد، بطوریکه به ترتیب در غلظت های ppm ۱/۳ و ppm ۲۵/۶ باکتری های  Listeria monocytogenes و Shigella dysenteriae مهار و حذف شدند. برای گیاه استوخدوس بینالودی کمترین غلظت مهارکنندگی و کمترین غلظت کشندگی مربوط به عصاره کلرفرمی و اتیل استات بود که به ترتیب در غلظت های  ppm۱/۳ و ۲۵/۶ باکتریهای Shigella dysenteriae  و E.coli را مهار و حذف کردند. قابل ذکر است که  عصاره اتانولی استوخدوس بینالودی هیچگونه تاثیری بر باکتری Shigella dysenteriae نداشت.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که گیاه آویشن پتانسیل بهتری برای خصوصیات آنتی باکتریایی و ضدعفونیکنندگی آب و فاضلاب دارد؛ بنابراین میتوان برای مطالعات آتی از ترکیبات این گیاه برای طراحی یک عامل ضد میکروبی بعنوان جایگزین ضدعفونیکننده های شیمیایی استفاده کرد.
 
عبداله درگاهی، مهدی وثوقی، هلیا قلیزاده، چیمن کرمی، هادی صادقی *، علی نورمحمدی، فرهاد جدی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: از سال ۲۰۱۹ شیوع کرونا ویروس باعث یک اپیدمی در سراسر جهان شد و انتقال بیماری از طریق قطرات تنفسی به عنوان راه اصلی انتقال در سال ۲۰۲۰ اعلام شد. لذا در این مطالعه انتقال غیرمستقیم ویروس از طریق فاضلاب مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: پسابهای مربوط به تصفیه خانه های فاضلاب بیمارستانی و شهری در ۵ منطقه استان اردبیل (شمال غرب ایران) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع ۲۲ نمونه در دمای ۲۰- درجه سانتیگراد نگهداری شدند و برای شناسایی ژنوم ویروسی از پرایمر ویژه و پروب واکنش زنجیره ای که ژنهای ORF۱ab و N (ژن نوکلئوپروتئین) را هدف قرار میدهند، استفاده شد.
یافته ها: در این تحقیق از مجموع نمونه های برداشت شده نتیجه سه نمونه مثبت بود و هر سه نمونه مثبت مربوط به فاضلاب ورودی بودند.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اپیدمیولوژی فاضلاب (WBE) میتواند به عنوان یک روش مقرون به صرفه در تشخیص و پیش بینی عوامل بیماریزا در نظر گرفته شود و روشی موثر برای تصمیم گیری در جهت حفظ سلامت شهروندان تلقی گردد.
 
عبداله درگاهی *، حامد زندیان، حامد محسنی راد، علی حسین خانی، هلیا قلیزاده، مهدی وثوقی *،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: بحران دسترسی به منابع آب بهداشتی و کافی از یک سو، سبک زندگی ناسالم از سوی دیگر به عنوان عوامل مهم شیوع انواع بیماریهای مرتبط با سنگهای ادراری میباشد. حجم آب دریافتی به طور روزانه و ترکیبات موجود در منابع آب میتوانند بر عناصر ادراری و تشکیل سنگ کلیه موثر باشند با این حال نمونههای نقض نیز در مطالعات مختلف مطرح شدهاند از این روی این مطالعه با هدف بررسی غلظت میکروالمنت ها در سنگهای ادراری و خون افراد ساکن استان اردبیل و ارتباط آن با منابع مختلف آبی مصرفی صورت گرفت.
روش کار: این مطالعه از نوع مورد- شاهدی بوده که در آن۴۰ نفر به عنوان مورد و ۴۰ نفر به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. جامعه آماری شامل افراد دارای سنگ های ادراری که از انواع منابع آب شرب در شهر اردبیل مصرف کردهاند، میباشند. در این مطالعه انواع منابع آب شامل آبهای معدنی، آب لوله کشی، رودخانه، سد، آب چاه، چشمه، آب فیلترشده، از نظر غلظت عناصر جزئی (استرانسیوم، وانادیم، سدیم و پتاسیم) و ارتباط آن با تشکیل سنگهای ادراری مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مشخصات فیزیکوشیمیایی انواع منابع آب مصرفی نظیر pH، کدورت، کلر باقیمانده، کل جامدات محلول (TDS) و هدایت الکتریکی (EC) بررسی شد. جهت اندازه گیری عناصر جزئی از دستگاه ICP-MS استفاده گردید. برای آنالیز داده های به دست آمده از نرم افزار SPSS-۲۲ و آزمونهای آماری آنووا و توکی استفاده شد.
یافته ها: یافتههای مطالعه نشان داد که غلظت عنصر سدیم در نمونه خون افراد مختلف با توجه به اینکه از چه نوع منبع آبی استفاده کرده بودند اختلاف معناداری دارد (۰۵/۰(p<. به طوری که میزان سدیم در خون افرادی که از آب فیلترشده استفاده کرده بودند نسبت به افرادی که آب لوله کشی مصرف کرده بودند، بیشتر بود. از طرفی در غلظت سایر عناصر جزئی، اختلاف معناداری وجود نداشت. با توجه به نتایج آزمون توکی، میزان سدیم در آب فیلتردار بیشتر از آب شیر بود.
نتیجه گیری: در این مطالعه میان غلظت‌های سدیم، استرانسیوم و وانادیوم در سنگ‌های ادراری و نمونه های خون با انواع آب مصرفی تفاوت معنی‌داری مشاهده شد. میزان سدیم خون افرادی که از آب تصفیه شده استفاده میکردند بیشتر از افرادی بود که از آب لوله کشی استفاده میکردند. همچنین میزان سدیم آب تصفیه شده بیشتر از آب شیر بدست آمد. از نتایج این مطالعه میتوان به این نتیجه رسید که نوع آب مصرفی میتواند بر غلظت سدیم و سایر ترکیبات بدن تاثیر بگذارد و این نتایج میتواند به آگاهی عموم مردم کمک کند تا در انتخاب منابع آب مصرفی و یا تهیه دستگاه های تصفیه آب با توجه به شرایط سلامتی خود اقدام کنند.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.24 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4623