حمیدرضا ناصحی نیا، بهاره مرادی، مرضیه خان بیگی، کورش رحمانی، آیت رحمانی *،
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: مواد زائد خطرناک مشکلات زیادی را برای سلامتی انسان و محیط زیست به بارآورده است. با توجه به خطرات مستقیم و غیرمستقیم حاصل از مواد ذکر شده، جمع آوری اطلاعات و انجام مدیریت مناسب در خصوص این مواد در کشور بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از این تحقیق تعیین میزان پسماندهای خطرناک و نحوه مدیریت آنها در صنایع شهرستان سمنان در بهار سال ۱۳۹۴ بود.
روش کار: جهت انجام تحقیق ابتدا لیست صنایع موجود در شهرستان تهیه گردید و با هماهنگی ارگانهای ذیربط، واحدهای فعال شناسایی و پس از بازدید، اطلاعات مربوط به پسماندهای تولیدی هر واحد از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس از برنامه نرم افزاری Excel جهت رسم نمودارهای مربوطه استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که کل پسماند های تولیدی خطرناک در صنایع مورد بررسی ۱۵۱۴۰ کیلوگرم در ماه بود. کارخانهها ۳۳/۸ درصد مواد سمی، ۲۵ درصد مواد خورنده، ۶۷/۴۱ درصد مواد قابل اشتعال و ۲۵ درصد مواد واکنشپذیر تولید میکردند و هیچکدام از کارخانه ها دارای روشهای کنترلی پس از دفن نبودند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه مشخص شد که فقط ۶۶/۴۱ درصد از صنایع دارای پرسنل مخصوص جهت جمعآوری مواد زائد خطرناک بودند. لذا جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست برقراری یک سیستم مدیریتی مناسب برای ساماندهی مواد زائد امری ضروری به نظر میرسد. همچنین شناخت صنایع، مواد اولیه مورد استفاده، محصولات و فرآورده های آنها و اثرات این مواد کمک قابل توجه به سیستم مدیریت صحیح خواهد نمود.