زمینه و هدف: مشکلات روانشناختی بیماریهای مزمن از جمله دیابت که اغلب نادیده گرفته میشوند، لزوم توجه بیشتر به درمان مناسب را روشن میسازد. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علائم روانشناختی، سبکهای مقابلهای و کیفیتزندگی در مبتلایان به دیابت II بود.
روش کار: تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پژوهش پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابت II از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان طالقانی شهرکرمانشاه بود (۴۹۰N=) که براساس معیارهای ورود به پژوهش و معیارهای تشخیصی DSM_IV_TR و پرسشنامه های افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-۲۱)، کیفیت زندگی (WHOQL-۲۶) و سبکهای مقابلهای (SISS)، افرادیکه دارای بالاترین نمرات بودند، با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و بهصورت تصادفی به گروههای آزمایش و کنترل (۸=n۲=n۱) تقسیم شدند. گروه آزمایشی ۸ جلسه مداخله درمانی ۱۲۰ دقیقهای طی دو جلسه در هفته را دریافت نمود. اطلاعات بهدست آمده با SPSS-۱۶ و روشهای آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین گروههای آزمایش و کنترل در نمرات کلی افسردگی، اضطراب، استرس و سبکهای مقابلهای (مسألهمدار، هیجانمدار و اجتنابی) وجود دارد (۰۵/۰p<). همچنین در نمرات کلی کیفیتزندگی و مؤلفههای سلامت روانشناختی، اجتماعی و محیطی تفاوت معناداری مشاهده گردید (۰۵/۰p<) اما در سلامت جسمانی این تفاوت معنادار نبود.
نتیجهگیری: نتایج بر اهمیت کاربرد این مداخله بر علائم روانشناختی در بیماران مزمن جسمی و ارائه افقهای جدید در مداخلات بالینی تأکید دارد.