۳ نتیجه برای بخشی
نسرین جعفری، احسان بخشی *، علی مرادی، حدیث اسدی، رضا کلانتری، محمدرضا نادری،
دوره ۹، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: استرس شغلی به موقعیتی در سازمان گفته میشود که در آن فرد و ویژگیهای شغلی در تعامل باهم قرار گرفته و باعث میشود فرد از وضعیت جسمی و روانی بهنجار خارج شود. اما استرس حالتی روانشناختی است که با بروز تغییرات فیزیولوژیک و روانی از قبیل تپش قلب، افزایش فشارخون و سردرگمی ظاهر میشود. هدف این مطالعه بررسی عوامل استرسزای شغلی و دموگرافیک مرتبط با افسردگی، استرس و اضطراب در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان اسلامآباد غرب بود.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بهصورت مقطعی و تمام شماری در کارکنان بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اسلامآباد غرب انجام گرفت. با توجه به معیارهای ورود به مطالعه، ۱۵۸ نفر در مطالعه شرکت کردند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری دادهها پرسشنامههای مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی (HSE) و مقیاس افسردگی، استرس، اضطراب (DASS-۲۱) بودند. دادهها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمونهای من ویتنی و کروسکال والیس آنالیز شدند.
یافتهها: میان ابعاد نقش، تقاضا، ارتباط، حمایت همکاران، حمایت مسئولین، کنترل و تغییرات با افسردگی، استرس و اضطراب رابطه معنیدار یافت شد (۰۵/۰>p). میزان افسردگی در افراد مجرد بیشتر از متاهلین بود (۰۲۶/۰=p). شاغلینی که بیمار صعب العلاج در منزل داشتند استرس (۰۴۵/۰=p) و اضطراب (۰۲۷/۰=p) بیشتری تحمل می کردند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل نشان داد عوامل استرس زای شغلی با افسردگی، استرس و اضطراب در شاغلین مرتبط میباشند. بنابراین ضروری است با بهکارگیری راهکارهای مناسب از قبیل مشارکت کارکنان در تصمیمگیریها و ایجاد فرصت کافی برای انجام وظایف بتوان عوامل ایجادکننده استرس شغلی را تا حد ممکن حذف کرد.
احسان بخشی *، شهناز اجاقی، رضا کلانتری، نوشین سلیمی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: خدمات بهداشتی اولیه بخش جداییناپذیر سیستم سلامت هر کشوری را تشکیل میدهد و بررسی کیفیت زندگی جزء اساسی در ارزشیابی کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کیفیت خدمات مراقبت بهداشتی اولیه و تاثیر آن بر کیفیت زندگی دریافت کنندگان خدمت در یکی از مراکز سلامت جامع و خانههای بهداشت تابعه آن بود.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی ۲۱۹ نفر از گیرندگان خدمت در یک مرکز خدمات سلامت جامع و شش خانه بهداشت تابعه در سال ۱۳۹۵ صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه کیفیت زندگی (۳۶-SF) و پرسشنامه محقق ساخته با بهرهگیری از اصول و اجزای مراقبتهای بهداشتی اولیه بود. دادههای آماری با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمونهای کروسکال والیس و من ویتنی در نرم افزار SPSS-۲۰ تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمره کیفیت خدمات مراقبت بهداشت ۲۵/۱۶±۶۶/۴۲ به دست آمد. ۵۸ درصد شرکتکنندگان کیفیت خدمات بهداشتی اولیه را بالا، ۳۲ درصد متوسط و ۱۰ درصد پایین گزارش کردند. بین کیفیت خدمات بهداشتی اولیه با مولفه های درد (۰۰۲/۰= ,p ۲۰۸/۰- = r)، سلامت عمومی (۰۰۱/۰>,p۴۲۳/۰=r) و زیر مقیاس سلامت جسمی (۰۰۱/۰>p، ۳۰۱/۰-=r) رابطه معنیداری به دست آمد.
نتیجهگیری: کیفیت خدمات مراقبت بهداشتی اولیه متوسط به بالا بوده و با کیفیت زندگی دریافت کنندکان خدمت همبستگی داشت. با سنجش درست کیفیت زندگی می توان به ارزیابی کیفیت مراقبت بهداشتی اولیه پرداخت، اما برای یک مطالعه دقیق تر استفاده از شاخص های عینی در کنار پرسشنامه ضروری به نظر می رسد.
مرضیه سوری، میترا کولیوند *، نادر سالاری، ندا بخشی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: یائسگی با علائم آزاردهنده فراوان ناشی از کمبود استروژن همراه است. این علائم، سلامتی و کیفیت زندگی زنان را در این دوران تحت تأثیر قرار میدهد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ورزش منظم با علائم یائسگی زنان یائسه در شهرستان تویسرکان در سال ۱۳۹۷ انجام شد.
روش کار: ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺣﺎﺿﺮ یک مطالعه ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ بود. نمونه ها شامل ۹۰ زن یائسه دارای پرونده بهداشتی در دو مرکز بهداشتی- درمانی شهر تویسرکان بودند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه شدت علائم یائسگی گرین، همچنین فرم ۱۹ سوالی اطلاعات دموگرافیک بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها:. امتیاز کلی نمره شدت علائم یائسگی ۴۳/۱۱±۰۲/۲۸ بود که از نظر فعالیت ورزشی تفاوت معناداری را نشان داد (۰۰۱/۰>p). به عبارتی زنان با ورزش منظم و نامنظم شدت علائم کمتری نسبت به افراد بدون فعالیت ورزشی داشتند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این تحقیق به نظر میرسد ورزش در بهبود علائم یائسگی زنان یائسه مؤثر باشد و پیشنهاد میشود ازآن در کنار سایر روشها در پیشگیری و درمان این علائم استفاده گردد.