[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱۲ نتیجه برای اعظم

قاسم ابوطالبی، نازیلا وثوقی، اعظم سجادی، اسماعیل محمد ن‍ژاد، محمد اکبری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به اینکه آموزش بالینی نیمی از زمان برنامه آموزشی دانشجویان پرستاری را شکل می‏دهد، بخش بسیار مهم وتاثیرگذاری درآموزش پرستاری می‏باشد. یکی از نکات بسیار مهم در آموزش بالینی ارتقاء کیفیت آن است که مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود، شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف است. در این راستا این پژوهش با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهراردبیل انجام شده است. روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی می‏باشد که در آن پرسشنامه‏ای در ۵ حیطه اهداف و برنامه آموزشی، عملکرد مربی، تعامل دانشجو با پرسنل و بیمار، امکانات و تجهیزات محیط بالینی و سیستم ارزشیابی توسط ۹۰ نفر از دانشجویان پرستاری مشغول به تحصیل در دوره روزانه و شبانه دانشگاه تکمیل گردید. داده‏ها با استفاده از نرم‏افزارSPSS و آزمون‏های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل گردید. یافته ها: از دیدگاه واحدهای پژوهش، وضعیت آموزش بالینی در حیطه‏های عملکرد مربیان، اهداف و برنامه‏های آموزشی در حد خوب و در حیطه‏های امکانات محیط بالینی، تعامل دانشجو با پرسنل و سیستم ارزشیابی در حد متوسط بود. همچنین تجزیه تحلیل داده‏ها نشان داد بین دوره تحصیلی، بومی یا غیر بومی بودن، ترم تحصیلی ،اقامت داشتن یا نداشتن در خوابگاه با وضعیت آموزش بالینی ارتباط معنی داری وجود نداشت. نتیجه‏گیری: نظربه اینکه کیفیت محیط آموزشی در فرایند یاددهی و یادگیری به شدت موثر می باشد لازم است در خصوص ارتقاء امکانات و تجهیزات محیط بالینی،آموزشی تر نمودن محیط های بالینی، توجیه پرسنل بخشها و طراحی سیستم ارزشیابی مناسب تمهیدات لازم اتخاذ گردد..
اعظم قاسمپور، منیژه نوریان، فاطمه محرّری، حمید خالصی، فریده یغمایی، علیرضا اکبرزاده باغبان،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: بیماری صرع بیماری نسبتاً شایع عصبی دوران کودکی است و تقریبا ۱۰-۵ کودک از هر ۱۰۰۰ کودک را مبتلا می‌سازد. این اختلال بر روی توانایی‏های کودکان مبتلا و عملکرد آنان تأثیر گذاشته و سلامت روانی آنان را تحت‏الشعاع قرار می‏دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه توانایی‏های اجتماعی و مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به صرع و سالم سن مدرسه انجام شده است. روش کار: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی ۱۵۰ کودک ۱۲-۶ سال شامل دو گروه: سالم (۱۰۰ نفر) و مبتلا به صرع (۵۰ نفر)، به روش نمونه‏گیری تصادفی از بیمارستان قائم و ۱۱مدرسه از ناحیه ۶ مشهد انتخاب شده و والدین آنان پرسش‏نامه‏های توانایی‏ها و مشکلات، «فهرست رفتاری کودکان» و ویژگی‏های جمعیت‏شناختی را در مدت ۲۰ دقیقه تکمیل نمودند. اعتبار ابزارها از طرق روش‏های تعیین شاخص اعتبار محتوا و اعتبار صوری مشخص و پایایی درونی ابزارها از طریق همسانی درونی بررسی گردید. یافته‏ها بر اساس آزمون‏های آماری من ویتنی آنالیز واریانس دو متغییره، آنالیز رگرسیون ساده و چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‏ها: در توانایی‏های اجتماعی پسران، در دو گروه مبتلا به صرع و سالم اختلاف معنادارآماری مشخص گردید (۰۲/۰=p). کودکان در گروه‏های مبتلا به صرع و سالم، در حیطه مشکلات ارتباط با همسالان (۰۱/۰ p =) و مشکلات عاطفی نیز اختلاف معنی‏دار آماری با یکدیگر داشتند (۰۳/۰ p =). نتیجه‌گیری: اختلال صرع باعث کاهش توانایی‏های اجتماعی کودکان سن مدرسه گشته و این کودکان نسبت به همسالان سالم‏ خود مشکلات بیشتری در حوزه رفتاری، عاطفی و ارتباط با همسالان دارند.


صابر اعظمی اعظمی، ، جعفرصادق تبریزی تبریزی، ، لیلا عبدالهی عبدالهی، خدیجه یاری فرد، ندا کبیری، محمد سعادتی، سمانه ولی زاده، امین دائمی، ، علی اکبر ابهری، بتول ندیمی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از اصلی‏ترین ارکان اجرای موفق اعتباربخشی، تعهد مدیران ارشد می‏باشد. برای این منظور نیز ابتدا باید آگاهی، دانش و نگرش این افراد مورد بررسی قرار گیرد. از این رو این مطالعه در نظر دارد تا آگاهی، دانش و نگرش مدیران ارشد بیمارستانی و کسانی که با اجرای اعتباربخشی در ارتباط هستند را در دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل بررسی کند. روش کار: این مطالعه یک مطالعه توصیفی بوده که در سال ۱۳۹۰ در ۱۴ بیمارستان آموزشی استان‏های آذربایجان شرقی و اردبیل صورت گرفته است. ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسش‏نامه محقق‏ساخته بود که روایی و پایایی آن توسط نظرات متخصصین و روش دو نیم‏سازی بدست آمد (۹/۰=α). تعداد نمونه‏ها ۱۵۰ نفر بوده که به روش سرشماری انتخاب گردیدند. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از SPSS-۱۶صورت گرفته است. یافته‏ها: یافته‏ها نشان داد که ۶/۵۰% شرکت‏کنندگان زن بودند، مدرک کارشناسی با ۶۶% بیشترین میزان را در بین مدارک تحصیلی شرکت‏کنندگان داشت. بیشترین گروه را پرستاران تشکیل می‏دادند. ۶۳% شرکت‏کنندگان میزان آگاهی و دانش پایینی داشته و فقط حدود ۱۱% افراد از آگاهی و دانش بالایی برخوردار بودند. حدود ۷۰% از شرکت‏کنندگان اذعان کردند که اعتباربخشی می‏تواند باعث افزایش اعتماد عمومی، کیفیت خدمات، میزان رضایت کارکنان و بیماران، ایمنی خدمات و درآمد بیمارستان‏ها شده و همچنین باعث کاهش هزینه‏های بیمارستان و بهبود فرایند های بیمارستان گردد. از دیدگاه شرکت‏کنندگان در مطالعه، اعتباربخشی می‏تواند در مقایسه با سیستم ارزشیابی جاری اثربخش‏تر و موثرتر باشد. نتیجه گیری: با توجه به نقش کلیدی میزان آگاهی، دانش و نگرش مدیران ارشد در اجرای موفق اعتباربخشی و همچنین با توجه به پایین‏بودن میزان آگاهی و دانش مدیران و مثبت بودن نگرش این افراد، لازم است که در راستای افزایش آگاهی مدیران ارشد و کسب حمایت و همکاری آن‏ها، برنامه‏ریزی مناسبی بعمل آید.


سعیده خلیلی، داود شجاعی زاده، کمال اعظم، کاوه خیرخواه رحیم آباد، ملیکا خارقانی مقدم، زهرا خزیر،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: کاربرد نظام‏مند روش‏های غربالگری به تشخیص به موقع و درمان سرطان پستان کمک می‏کند، این مطالعه تاثیر آموزش بر باورهای بهداشتی و عملکرد زنان را برای غربالگری سرطان پستان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی ارزیابی می‏کند.

روش کار: این مطالعه پژوهش کمی از نوع تجربی می‏باشد. این مطالعه بر روی ۱۴۴ زن (۷۲ نفرآزمایش، ۷۲ نفر شاهد) در محدوده سنی ۲۰ تا ۶۲ سال در درمانگاه شهید بهتاش منطقه لویزان تهران صورت گرفت. ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسشنامه خود ایفائی بود که بر اساس سازه‏های مدل اعتقاد بهداشتی طراحی شد. مداخله آموزشی بر اساس اجزای مدل اعتقاد بهداشتی و اهداف رفتاری مشخص در سه جلسه یک ساعته در گروه آزمایش انجام شد. باورهای بهداشتی و عملکرد دو گروه آزمایش و شاهد قبل از مداخله آموزشی و چهار ماه بعد از مداخله آموزشی در گروه آزمایش، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

یافته ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی اثر قابل ملاحظه‏ای بر افزایش آگاهی افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد داشت، به نحوی که میانگین امتیاز آگاهی افراد آزمایش از ۱۷/۱۱ قبل از مداخله آموزشی، به ۸۱/۲۱ بعد از مداخله آموزشی افزایش یافت. مداخله آموزشی باعث افزایش میانگین امتیاز کسب شده افراد از سازه‏های مدل شد، به نحوی که میانگین امتیاز حساسیت درک شده در گروه آزمایش از ۲۶/۲ به ۵۸/۳، شدت درک شده در گروه آزمایش از ۹۳/۱ به ۲۴/۶، منافع درک شده در گروه آزمایش از ۸۱/۵ به ۵/۷، موانع درک شده در گروه آزمایش از ۵۷/۴ به ۷۹/۱۳ و خود کارآمدی در گروه آزمایش از ۲- به ۵۳/۲ افزایش یافت.

نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می‏دهد که انجام مداخلات آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می‏تواند باورهای بهداشتی جامعه را دگرگون ساخته و اثر قابل ملاحظه‏ای بر رفتارهای غربالگری نظیر غربالگری سرطان پستان داشته باشد.


اعظم ملکی، سعیده مظلوم زاده،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: پیشگیری از پیامدهای نامطلوب بارداری یکی از اهداف مهم بهداشت عمومی است. در این راستا، در مطالعه حاضر آگاهی زنان شرکت‏کننده در کلاس‏های مشاوره قبل از ازدواج درباره فاکتورهای خطر مرتبط با پیامد نامطلوب بارداری  بررسی شد.

روش کار: در یک مطالعه توصیفی مقطعی، آگاهی ۴۰۰ نفر از زنان شرکت‏کننده در کلاس‏های مشاوره قبل از ازدواج با روش نمونه‏گیری تصادفی سیستماتیک بررسی شد. ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسشنامه خودساخته شامل مشخصات دموگرافیک و سوالات آگاهی بود که روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان مربوطه و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ ۹۴/۰ تایید و از جدول فراوانی و آزمون کای دو برای تجزیه و تحلیل داده‏ها استفاده شد.

یافته ها: میانگین آگاهی زنان از فاکتورهای خطر ۳۹/۳ ±۸۵/۵ بود؛ و فقط ۸/۱۳ درصد افراد آگاهی خوب داشتند. بیشترین درصد آگاهی مربوط به کم خونی و کمترین درصد مربوط به مصرف سیگار بود. میزان آگاهی با شنیدن مطلبی درباره اسیدفولیک، مراقبت قبل از بارداری و تحصیلات ارتباط معنی‏داری نشان داد (۰۱/۰>p).

نتیجه گیری: در مطالعه حاضر آگاهی اکثر زنان کم بود. لذا برنامه‏ریزی برای افزایش آگاهی از جزئیات خطر، درکلاس‏های آموزشی قبل از ازدواج مخصوصاً در افراد بی سواد ضروری به نظر می‏رسد.


کبری جعفری، ناصر حافظی مقدس، علیرضا مظلومی، اعظم قزی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از مهمترین مشکلات در مدیریت محیط زیست دفع پسماندهای شهری است. با وجود روش‏های مختلف دفع پسماندهای شهری، دفن بهداشتی پسماندها یکی از عناصر ضروری در سیستم مدیریت پسماندهای شهری است. انتخاب محل مناسب برای دفن پسماندها، به منظور پیشگیری از آلودگی آب و خاک، شیوع بیماری‏ها و تخریب محیط زیست باید با بررسی و شناخت ویژگی‏های زیست محیطی محدوده تحت تأثیر دفن صورت گیرد. هدف از این مطالعه انتخاب مناسب ترین محل برای دفن پسماندهای شهری اردبیل بود. روش کار: طی مطالعاتی با استفاده از GIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی مکان‏های مناسب جهت دفن پسماندهای شهری در اردبیل تعیین شده بود. پس از بازدیدهای صحرایی از مکان‏های تعیین شده و جمع آوری اطلاعات لازم از این مکان‏ها، چهار مکان مناسب انتخاب گردید. با استفاده از روش شبیه به گزینه ایده آل و ارزیابی اثرات زیست محیطی با ماتریس لئوپولد این چهار مکان مورد ارزیابی قرار گرفت تا مناسب ترین مکان از بین این چهار مکان منتخب انتخاب شود. یافته ها: نتایج ارزیابی با دو روش نشان داد که اولویت بندی گزینه ها با روش شبیه به گزینه ایده آل معادل با اولویت بندی گزینه ها با ارزیابی اثرات زیست محیطی ماتریس لئوپولد است. گزینه اول در اولویت اول قرار گرفت و گزینه های دوم، چهارم و سوم در اولویت های بعدی قرار گرفتند. نتیجه گیری: گزینه ۱ مناسب ترین مکان برای دفن پسماندهای شهری در اردبیل بود. این مکان در ۱۱ کیلومتری شرق شهرستان اردبیل در مختصات جغرافیایی″۹۰/۴۶ ′۲۵ °۴۸ شرقی و ″۶۳/۱۱ ′۱۶ °۳۸ شمالی واقع شده است.


بهرام کوهنورد، حکیمه ملاکی مقدم، اعظم ملکی فر، زهره فضلی*،
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: رضایت شغلی به نوع نگرش فرد به شغل خویش اطلاق میگردد. از سوی دیگر تنش‏‌‏های روانی و فرسودگی شغلی می‌توانند بر احساس رضایت شغلی و بهره وری افراد تأثیر منفی داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین فرسودگی، بهره وری و رضایت شغلی کارکنان یک بیمارستان طراحی گردید.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ۱۰۰ نفر از کارکنان بیمارستان مورد مطالعه با نمونه گیری طبقه ای و در هر یک از طبقات به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامههای بهره وری، فرسودگی شغلی ماسلاچ و رضایت شغلی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روشهای توصیفی، رگرسیون، همبستگی و از نرم افزار آماری SPSS-۲۰ استفاده شد.
یافته ها: نمره کل میانگین رضایت شغلی (۵۵/۷±۷/۵۲) بود که نشاندهنده سطح بالای رضایت شغلی در این جامعه است. نتایج آزمون همبستگی رضایت شغلی با متغیر بهره وری و فرسودگی شغلی نشان داد که رضایت شغلی با زیرمقیاس های توانایی، درک، اعتبار و نمره کل متغیر بهره وری ارتباط مستقیم و معنادار دارد (۰۵/۰p<). همچنین رضایت شغلی ارتباط معنیدار و مستقیمی با زیرمقیاس عملکرد فردی و ارتباط معنیدار و معکوسی با دو زیر مقیاس خستگی عاطفی و مسخ شخصیت از متغیر فرسودگی (شدت) نشان داد (۰۵/۰p<).
نتیجه گیری: با توجه به بالا بودن سطح رضایت شغلی کارکنان، پیشنهاد میشود تمرکز روی عوامل مؤثر بر افزایش بهره وری و کاهش فرسودگی شغلی کارکنان بیمارستان انجام گیرد.
اعظم راستگو، حمیده آقازاده پیر *،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: بهداشت محیط مدارس یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت دانشآموزان و و ضعیت تحصیلی آنان است. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل و مقایسه آن با استانداردها و و شاخصهای کشوری انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش، یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در سال ۱۳۹۷ در کلیه مدارس متوسطه دوره دوم شهر اردبیل (شامل ۷۰ مدرسه) اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری توصیفی انجام گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدارس مورد بررسی در بعضی از شاخصها با استانداردهای کشوری ایمنی و بهداشت محیط فاصله دارند. از جمله سیم کشی برق در بعضی مدارس ایمن نبود و برخی پریزهای برق فاقد درپوش های ایمنی بودند. بوفه ۲۷ مدرسه (۶/۳۸%) نیز از نظر تور سیمی پنجرهها رضایت بخش نبود و ۲۶ مدرسه ۱/ ۳۷ درصد پنجرهها ی مشرف به فضای خارج از تور سیمی برخوردار نبودند.              
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدستآمده در این مطالعه، بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل در مواردی با استانداردها و شاخصهای کشوری تطابق نداشت. لذا باید توجه جدی به بهبود استانداردهای بهداشت محیط مدارس مبذول گردد.
 
مریم فیض عارفی، فاطمه رستمی، امین بابایی پویا، محسن مهدی نیا، اعظم کرمی مسافر، مصطفی میرزایی آبادی *،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: آزمایشگاه‌های تحقیقاتی یکی از ارکان مهم آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها به شمار میروند.  به علت وجود ریسکها و تنوع فعالیتهای آزمایشگاهی، پیشگیری از حریق در این فضاها جهت تامین ایمنی افراد و تجهیزات  حائز اهمیت است. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی حفاظتهای فعال و غیرفعال در کاهش ریسک حریق در آزمایشگاه های علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.
روش کار: روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ۳۸ آزمایشگاه علمی تحقیقاتی یک دانشگاه علوم پزشکی بررسی شده است. جهت بررسی ریسک حریق، روش ارزیابی ریسک حریق FRAME  بکار گرفته شد. بدین منظور ابتدا ریسک حریق ساختمان، افراد و فعالیت آزمایشگاه‌ها محاسبه سپس حفاظت‌های فعال و غیرفعال موجود در آزمایشگاه‌ها  و کارایی آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: ۶۳ درصد آزمایشگاهها دارای تجهیزات حفاظتی نامناسب بودند. همچنین نتایج نشان داد سطح ریسک محاسبهشده برای کارکنان برای همه آزمایشگاه ها بالاتر از ۱ است، بنابراین تاسیسات حفاظتی موجود جهت حفاظت از کارکنان در هیچ یک از آزمایشگاه ها مناسب نبود. نتایج در ارتباط با ریسک حریق فعالیت نتایج نشان داد تنها در ۱۸ آزمایشگاه (۱۳/۳۹%) تاسیسات حفاظتی موجود کارایی مناسب را داشتند.
نتیجه گیری: بکارگیری همزمان حفاظت های فعال و غیرفعال در کاهش ریسک تاثیر بیشتری دارد. با توجه به بالابودن ریسک حریق برای افراد در همه آزمایشگاه ها، توصیه میشود انجام اقدامات مدیریتی و مناسب جهت کاهش ریسک تا حد قابل قبول در اولویت برنامه های ایمنی قرار گیرد.
صابر اعظمی آغداش، رضا نیکان فر، نسرین جودیان *،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: جمع بندی و تحلیل موانع پیشگیری از مصدومیتها برای برنامه ریزیها و سیاستگذاریها امری ضروری میباشد. از اینرو هدف مطالعه حاضر مرور و تحلیل محتوای متون در زمینه موانع پیشگیری از مصدومیتها میباشد.
روش کار: این مطالعه از نوع مطالعات مروری بود که در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از جستجوی مقالات، گزارشها و سایر شواهد موجود در پایگاههای اطلاعاتی، وب سایتها، موتورهای جستجوگر و سایر منابع علمی موجود جمع آوری گردید. تعداد ۶ مورد از مصدومیت ها (حوادث ترافیکی، خودکشی، سقوط، خشونت خانگی، خشونت از طریق اسلحه گرم و سوختگی) جهت بررسی انتخاب شدند. جهت تحلیل دادهها از تحلیل محتوا استفاده گردید.
یافته ها: یافته های ۳۰ مقاله بررسی گردید. بر اساس نتایج مطالعات در نهایت ۲۵۶ مانع (حوادث ترافیکی ۱۰۵، سقوط ۵۹، خودکشی ۳۰، خشونت از طریق اسلحه گرم ۲۰، خشونت خانگی ۲۲ و سوختگی ۲۰) استخراج گردید که با تحلیل محتوا به ۳۱ مورد کاهش یافت (حوادث ترافیکی ۶، سقوط ۳، خودکشی ۴، خشونت از طریق اسلحه گرم ۶، خشونت خانگی ۷ و سوختگی ۵). با تحلیل محتوای موانع استخراج شده در نهایت ۸ مانع کلی در زمینه پیشگیری از مصدومیتها استخراج گردید که شامل: موانع آگاهی و دانش، موانع اجتماعی و فرهنگی، موانع همکاریها، موانع شواهد علمی، موانع سازمانی، کمبود منابع، موانع فردی و موانع سیستمهای بهداشتی- درمانی بودند.
نتیجه گیری: مطالعات محدودی در زمینه شناسایی موانع پیشگیری از مصدومیتها انجام گرفته است و کمبود شدید اطلاعات در این حیطه احساس میگردد. نتایج مطالعه حاضر میتواند در برنامه ریزیها و سیاستگذاریها مورد استفاده قرار گیرد.
پوران نوری مشیران، یوسف نامور، اعظم راستگو *، صدرالدین ستاری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: سرمایه­ فکری مجموعه­ دانش و اطلاعاتی است که می­تواند به ارزش تبدیل شود. یکی از ابعاد مهم سرمایه فکری شناسایی عوامل موثر بر آن می­باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر توصیف، تحلیل و ترکیب تحلیل‌های ارائه شده در زمینه عوامل اثرگذار بر سرمایه فکری حوزه سلامت بود.
روش کار: روش پژوهش، کمی و از نوع فراتحلیل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مقالات با درجه علمی و پژوهشی، طرح پژوهشی در دانشگاه محقق اردبیلی و پایان نامه­های موجود در دانشگاه­ های محقق اردبیلی و علوم پزشکی اردبیل در بین سال­های ۱۳۹۶-۱۳۹۲ که به بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر سرمایه فکری پرداخته­ بودند، تشکیل می­داد. از بین پژوهش­های انجام شده ۵۲ مورد با روش نمونه گیری هدفمند، برای بررسی برگزیده شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با کمک دو نرم افزار CMA۲ و Spss-۲۲ انجام گرفت. در سطح آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی و در سطح آمار استنباطی برای محاسبه اندازه اثر از g هگز و مدل اثرات ثابت و اثرات تصادفی، برای بررسی معنی‌داری فراوانی پژوهش‌ها از روش شمارش کای اسکوئر و جهت ترکیب اندازه اثرها از روش ترکیب احتمالات t واینر استفاده گردید.
یافته­ ها: به منظور بررسی وجود سوگیری انتشار در مطالعات اولیه از نمودار فونل استفاده شد که سوگیری انتشار را در مطالعات اولیه در متغیر سرمایه فکری نشان داد. برای رفع این مشکل از آزمون برازش دووال و توییدی برای هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. به منظور بررسی همگنی مطالعات از آزمون I۲ و Q استفاده شد که نشان داد مطالعات اولیه همگن نیستند. اندازه اثر محاسبه شده برای مطالعات تحت هر دو مدل ثابت و تصادفی از نظر آماری برای متغیر مورد بررسی معنادار بود. همچنین نتایج ترکیب احتمالاتt واینر نشان داد بین اندازه اثرها‌ی ترکیب شده تفاوت معناداری وجود دارد. در نهایت ۷۱ عامل اثرگذار بر سرمایه فکری شناسایی و اثرگذاری آن­ها معنی­دار ارزیابی شد. در بین عوامل شناسایی بالاترین شاخص اندازه اثر محاسبه شده مربوط به متغیرهای کارآفرینی فناورانه و مزیت رقابتی بود.
نتیجه گیری: نظر به اینکه متغیرهای کارآفرینی فناورانه و مزیت رقابتی، بالاترین اثر را بر سرمایه فکری دارند؛ این ارتباط توجه بیشتر متولیان امر را به متغیرهای مذکور می­طلبد.
 
نفیسه ‫ هادی مهر، اعظم علوی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: انسان، محور بهره‌وری است. کلیه سازمان‌ها با هر مأموریتی که دارند، باید بیشترین سرمایه، وقت و برنامه خویش را به توسعه منابع انسانی اختصاص دهند که خود مستلزم وجود خلاقیت شغلی و خودکارآمدی آنها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین بهره‌وری با خلاقیت شغلی و خودکارآمدی کارکنان مراکز بهداشتی شهر اصفهان انجام گرفت.
روش کار: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود. ۱۳۲ نفر از کارکنان شبکه بهداشت شهر اصفهان طبق فرمول کوکران به روش تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد خلاقیت شغلی جزنی، خودکارآمدی شرر و بهرهوری جمع آوری گردیدند. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون) با نرم افزار SPSS-۲۴ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: یافته ها نشان دادند بین میانگین نمره بهره وری با خودکارآمدی و خلاقیت شغلی کارکنان شبکه بهداشت ارتباط معنی دار وجود داشت (۰۰۱/۰p<). بین میانگین نمره بهره وری و خودکارآمدی کارکنان (۳۷۱/۰r= و ۰۰۱/۰p<) و میانگین نمره بهره وری وخلاقیت شغلی همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت (۳۷۹/۰r= و ۰۰۱/۰p<). همچنین بین میانگین نمره خودکارآمدی و خلاقیت شغلی کارکنان نیز همبستگی مثبت و معنی دار بود (۳۲۴/۰r= و ۰۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎیﺞ پژوهش، خلاقیت شغلی و خودکارآمدی با بهره وری کارکنان مراکز بهداشتی ارتباط مستقیم و مثبت دارند. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﮐﺎرﺑﺴﺖ یﺎﻓﺘﻪ ﻫﺎی ایﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﻦ ذیﺮﺑﻂ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﻣﯽﺷﻮد ﮐﻪ ﺟﻬﺖ ایﺠﺎد زﻣﯿﻨﻪ ﻫﺎی ﭘﺮورش ﺧﻼﻗﯿﺖ و ﺧﻮدﮐﺎرآﻣﺪی از دوره ﻫﺎی ﺿﻤﻦ ﺧﺪﻣﺖ آﺷﻨﺎیﯽ ﺑﺎ ﺷﯿﻮه ﻫﺎی ﺧﻼﻗﯿﺖ و ﺧﻮدﮐﺎرآﻣﺪی ﺑﺮای کارکنان مراکز بهداشتی اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎیﻨﺪ و در ﻫﺪایﺖ ﮐﻼس های آﻣﻮزﺷﯽ اﻗﺪاﻣﺎت ﻻزم را اﻧﺠﺎم دﻫﻨﺪ.
 

صفحه 1 از 1     

مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.18 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4623