زمینه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی و تحلیل ارزیابی عوامل خطر و میزان شیوع WMSDs با استفاده از روشهای QEC و Body Map در واحدهای عملیاتی یکی از پالایشگاههای گاز با تفکر دوباره بر عمل آن بر اساس سوال پژوهشی مربوطه انجام گرفت.
روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 254 نفر از کارکنان عملیاتی انجام گرفت. این پژوهش در چهار مرحله انجام شد، که در مرحله اول 72 ایستگاه کاری واحدهای عملیاتی از طریق روش QEC مورد ارزیابی پوسچر قرار گرفته و در مرحله دوم برای پرسنل مربوطه میزان شیوع WMSDs با استفاده از روش Body Map مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از مصاحبه با مسئولین مربوطه، در نهایت با استفاده از رویکرد تفکر دوباره بر عمل، اثربخشی چنین مطالعاتی مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس امتیازات نهایی روش QEC، میانگین امتیازات مربوط به 72 ایستگاه کاری برابر 8/53 درصد بود. بر اساس نتایج حاصل از Body Map در واحدهای مختلف، از بین کل اندام ها بیشترین میزان WMSDs مربوط به نواحی کمر (47%) و زانو (46%) بود. نتایج مصاحبهها نشان دهنده عدم سیاستگزاری، عدم وجود برنامه و برنامهریزی مناسب برای چنین طرحهایی بود. نتایج Meta-Reflection نشاندهنده این بود که ارزیابیهای صورت گرفته بدلیل انجام ناقص چرخههای یادگیری، صرفاً جوابگوی بررسی وضعیت WMSDs و شرایط ارگونومی ایستگاههای کاری و ارائه راهکارهای اصلاحی توسط متخصصین بیرون از سازمان میباشد. بر اساس آن، این کار باعث نقصان فرایند این گونه کارهای مطالعاتی شده و منجر به تاثیر کم آن در بهبود شرایط سلامتی، ایمنی و ارگونومی در سازمان مربوطه شده است.
نتیجه گیری: امتیازات روشهای QEC و Body Map مورد استفاده تائیدکننده یکدیگر بوده، به نحوی که وجود شرایط کاری نامناسب و غیرارگونومیک سبب ایجاد پوسچرهای نامطلوب و در نتیجه بروز اختلالات شده است. همچنین این نوع مطالعات ارزیابیها با عدم تکامل سطوح یادگیری سازمانی مواجه میباشند که باید بیشتر از گذشته روند چنین پژوهشهایی را با پژوهش تعاملی و نگرش سیستمی ارگونومی در محیطهای کاری اصلاح و ارتقا داد.
Abdollahpour N, Helali F, Ziaei M, Hamzeian M, Keikhamoghaddam A, Gholamnia R et al . Assessment of Risk Factors and the Prevalence of Musculoskeletal Disorders by QEC and Body Map Operational Units of the Gas Refinery in Iran and Its Meta-Reflection. j.health 2016; 7 (1) :35-50 URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-893-fa.html
عبداله پور نصرت، هلالی فرامرز، ضیائی منصور، حمزئیان زیارانی مصطفی، کیخامقدم علی اکبر، غلام نیا رضا و همکاران.. ارزیابی عوامل خطر و میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از روشهای QEC و Body Map واحدهای عملیاتی یکی از پالایشگاههای گاز ایران با تفکر دوباره بر عمل آن. سلامت و بهداشت. 1395; 7 (1) :35-50