[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فرایند کارشناسی مقالات::
بانک ها و نمایه ها::
فرم نظرسنجی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه مرتبط

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

مجله دانشگاه علوم پزشکی

..
:: دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 50-35 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی عوامل خطر و میزان شیوع اختلالات اسکلتی-‌ عضلانی با استفاده از روش‬های QEC و Body Map واحدهای عملیاتی یکی از پالایشگاه‬های گاز ایران با تفکر دوباره بر عمل آن
نصرت عبداله پور* ، فرامرز هلالی ، منصور ضیائی ، مصطفی حمزئیان زیارانی ، علی اکبر کیخامقدم ، رضا غلام نیا ، امیر غفاری
دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
چکیده:   (5892 مشاهده)

زمینه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی و تحلیل ارزیابی عوامل خطر و میزان شیوع WMSDs با استفاده از روشهای QEC و Body Map در واحدهای عملیاتی یکی از پالایشگاههای گاز با تفکر دوباره بر عمل آن بر اساس سوال پژوهشی مربوطه انجام گرفت.

روش کار: این مطالعه توصیفی-­ تحلیلی بر روی 254 نفر از کارکنان عملیاتی انجام گرفت. این پژوهش در چهار مرحله انجام شد، که در مرحله اول 72 ایستگاه کاری واحدهای عملیاتی از طریق روش QEC مورد ارزیابی پوسچر قرار گرفته و در مرحله دوم برای پرسنل مربوطه میزان شیوع WMSDs با استفاده از روش Body Map مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از مصاحبه با مسئولین مربوطه، در نهایت با استفاده از رویکرد تفکر دوباره بر عمل، اثربخشی چنین مطالعاتی مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: بر اساس امتیازات نهایی روش QEC، میانگین امتیازات مربوط به 72 ایستگاه کاری برابر 8/53 درصد بود. بر اساس نتایج حاصل از Body Map در واحدهای مختلف، از بین کل اندام ها بیشترین میزان WMSDs مربوط به نواحی کمر (47%) و زانو (46%) بود. نتایج مصاحبه­ها نشان دهنده عدم سیاستگزاری، عدم وجود برنامه و برنامه­ریزی مناسب برای چنین طرحهایی بود. نتایج Meta-Reflection نشاندهنده این بود که ارزیابی­های صورت گرفته بدلیل انجام ناقص چرخه­های یادگیری، صرفاً جوابگوی بررسی وضعیت WMSDs و شرایط ارگونومی ایستگاههای کاری و ارائه راهکارهای اصلاحی توسط متخصصین بیرون از سازمان می­باشد. بر اساس آن، این کار باعث نقصان فرایند این گونه کارهای مطالعاتی شده و منجر به تاثیر کم آن در بهبود شرایط سلامتی، ایمنی و ارگونومی در سازمان مربوطه شده است.

نتیجه گیری: امتیازات روشهای QEC و Body Map مورد استفاده تائیدکننده یکدیگر بوده، به نحوی که وجود شرایط کاری نامناسب و غیرارگونومیک سبب ایجاد پوسچر­های نامطلوب و در نتیجه بروز اختلالات شده است. همچنین این نوع مطالعات ارزیابی­ها با عدم تکامل سطوح یادگیری سازمانی مواجه می­باشند که باید بیشتر از گذشته روند چنین پژوهشهایی را با پژوهش تعاملی و نگرش سیستمی ارگونومی در محیط­های کاری اصلاح و ارتقا داد.

واژه‌های کلیدی: اختلالات اسکلتی- عضلانی، QEC، Body Map، پالایشگاه گاز، Meta-Reflection، ارگونومی
متن کامل [PDF 395 kb]   (2104 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/12/12 | پذیرش: 1394/12/12 | انتشار: 1394/12/12
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abdollahpour N, Helali F, Ziaei M, Hamzeian M, Keikhamoghaddam A, Gholamnia R et al . Assessment of Risk Factors and the Prevalence of Musculoskeletal Disorders by QEC and Body Map Operational Units of the Gas Refinery in Iran and Its Meta-Reflection. j.health 2016; 7 (1) :35-50
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-893-fa.html

عبداله پور نصرت، هلالی فرامرز، ضیائی منصور، حمزئیان زیارانی مصطفی، کیخامقدم علی اکبر، غلام نیا رضا و همکاران.. ارزیابی عوامل خطر و میزان شیوع اختلالات اسکلتی-‌ عضلانی با استفاده از روش‬های QEC و Body Map واحدهای عملیاتی یکی از پالایشگاه‬های گاز ایران با تفکر دوباره بر عمل آن. سلامت و بهداشت. 1395; 7 (1) :35-50

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-893-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.18 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623