زمینه و هدف: در حاملگیهای ناخواسته رفتارهای بهداشتی متفاوتی مانند دریافت مراقبتهای ناکافی و نامنظم دوران بارداری مشاهده میشود که میتواند سبب تأخیر در شروع مصرف مکملها مانند آهن و اسیدفولیک گردد. مصرف قبل و حین بارداری اسیدفولیک سبب کاهش نقایص لوله عصبی در نوزاد میشود. ملاقاتهای منظم با توزین به موقع مادر همراه است که در صورت عدم افزایش وزن لازم با تشخیص و اقدام به موقع سبب کاهش عوارض مادری و نوزادی میگردد. این پژوهش با هدف مقایسه مصرف مکملها و افزایش وزن مناسب در بارداریهای خواسته و ناخواسته انجام شده است.
روش کار: این مطالعه قسمتی از یک کار تحقیقی وسیعتر بوده، از نوع کارآزمایی مورد- شاهدی میباشد. جامعه پژوهش کلیه زنان مراجعهکننده جهت انجام زایمان به بیمارستان تامین اجتماعی همدان در سال 1388 بودند که با استفاده از روش نمونهگیری مستمر 270 نفر از آنها برای شرکت در پژوهش انتخاب شده و با توجه به خواستهبودن یا ناخواستهبودن حاملگی در دو گروه قرار گرفتند. رفتارهای بهداشتی مادران شامل زمان شروع و مصرف منظم قرص آهن و اسیدفولیک و اضافه وزن مناسب بارداری با پرسش از آنها و یا در صورت دریافت مراقبتهای بارداری، از طریق درمانگاهها تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تی مستقل، کای دو و من- ویتنی استفاده شد.
یافته ها: بر اساس یافتههای پژوهش بین دو گروه از نظر زمان شروع مکمل آهن (007/0=(PV و مصرف منظم آن (001/0PV)، زمان شروع اسیدفولیک (001/0PV) و مصرف منظم آن (001/0PV) تفاوت معنیدار آماری مشاهده شد. در خصوص افزایش وزن مناسب دوران بارداری نیز تفاوت بین دو گروه معنیدار بود (01/0=(PV.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش، تجربه بارداری با یک تولد ناخواسته با نتایج منفی مانند عدم مصرف کافی مکملها و کسب اضافه وزن مطلوب همراه است. لذا آموزش بهداشت باروری، بهبود مشاوره قبل از بارداری، ارتقای کیفیت مراقبتها و افزایش مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه به منظور تنظیم زمان حاملگی با هدف پیشگیری از تولد ناخواسته و افزایش سطح سلامت جامعه پیشنهاد میگردد.