زمینه و هدف: لازمه برنامه ریزی منطقهای شناسایی جایگاه توسعه یافتگی مناطق نسبت به یکدیگر است. یکی از شاخصهای توسعه، شاخص سلامت و به نوعی میزان بهرهمندی جامعه از خدمات بهداشتی و درمانی است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت شاخصهای بهداشت و درمان شهرستانهای استان اردبیل و اولویت بندی آنها جهت برنامهریزی آتی میباشد.
روش کار: روش پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. دادههای شاخصهای مورد بررسی (نیروی انسانی، امکانات و تاسیسات زیربنایی و بهداشت روستایی) از سالنامه آماری سال 1390 استان اردبیل و دادههای جمعیتی شهرستانها، از مستندات مرکز آمار کشور جمعآوری شدهاند. برای تجزیه و تحلیل دادهها نرم افزارهای Excel و Spss به کار گرفته شد. شاخصها با استفاده از روش آنتروپی وزندهی شده و با استفاده از تکنیک ویکور رتبهبندی شده و با بهرهگیری از مدل تحلیل خوشهای سطوح برخورداری شهرستانهای استان تعیین شد و در نهایت برای بازنمایی بهتر با استفاده از نرم افزار ArcGIS10.1 نقشهها ترسیم شدند.
یافته ها: نتایج حاصل از اجرای تکنیکها نشان داد که شهرستان اردبیل از لحاظ وضعیت شاخصهای تلفیقی بهداشتی- درمانی در رتبه نخست و شهرستان سرعین با کسب کمترین امتیاز در رتبه آخر قرار دارد.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که بیشتر شهرستانهای استان اردبیل، در سطح نسبتاً محروم تا بسیار محروم قرار دارند و از نظر وضعیت شاخصهای بهداشتی و درمانی در سطح ناپایداری قرار گرفته اند و مرکزیت اداری و سیاسی و مدیریتی از عوامل اصلی بوجود آورنده این وضعیت است. لذا پیشنهاد میشود برنامه ریزیهای توسعه محور متناسب با سطوح توسعه یافتگی این شهرستانها اجرا شود.