[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 2 - ( ویژه نامه بهار 1397 ) ::
جلد 9 شماره 2 صفحات 182-195 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فرایند شناختی و رفتارهای تغذیه ای میوه و سبزی در کارکنان پرستاری بر اساس الگوی مراحل تغییر- اردبیل 1395
سجاد نریمانی ، ربیع اله فرمانبر ، ناصر مظفری ، علی نعمتی ، فیروز امانی ، ناطق عباسقلیزاده
دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
چکیده:   (1965 مشاهده)
زمینه و هدف: تغذیه نامناسب کارکنان را در معرض خطر اضافه وزن یا چاقی قرار میدهد و نه تنها سلامتی خودشان بلکه ارائه خدمات سلامتی به بیماران را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. با توجه به این که الگوی مراحل تغییر یک مدل جامع شناخته شده در زمینه رعایت رژیم غذایی و مصرف میوه و سبزیجات است، لذا این مطالعه با هدف بررسی مراحل تغییر رفتار و فرایندهای شناختی و رفتاری مرتبط با مصرف میوه و سبزیجات انجام شد.
روش کار: این پژوهش مقطعی با مشارکت 300 نفر از کارکنان پرستاری- مامایی مراکز آموزشی درمانی شهر اردبیل انجام شد که به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای است که شامل سوالات دموگرافیک، مراحل تغییر رفتار و فرایندهای تغییر مصرف میوه و سبزیجات بود. روایی و پایایی پرسشنامه در مطالعات قبلی تایید شده بود. داده ها با نرم افزار SPSS-19 و با شاخصهای توصیفی، آزمون همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون پُست هاک تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین سن شرکت کنندگان 05/7±31 و میانگین نمایه توده بدنی (BMI[1]) 5/3±7/25 میباشد. اکثر افراد در مراحل غیرفعال (مراحل پیش تفکر، تفکر، و آمادگی) تغییر رفتار مصرف میوه و سبزیجات و تنها 7/22 درصد افراد در مراحل فعال (مراحل عمل و نگهداری) بودند. فرایندهای شناختی و فرایندهای رفتاری در افراد مرحله نگهداشت به طور معنیداری بیش از افراد مرحله تفکر بود. میانگین نمره فرایندهای رهایی اجتماعی، بازارزشیابی محیط، خودارزشیابی مجدد، کنترل محرک و شرطی سازی متقابل به طورآشکاری از مراحل غیرفعال به سمت مراحل فعال روند صعودی داشت.
نتیجه گیری: یافته ها از اهمیت و تاثیرگذاری فرایندهای تغییر در مصرف میوه و سبزیجات در بین کارکنان پرستاری و مامایی حکایت داشت. این فرایندها از جمله رهایی اجتماعی، خودارزشیابی مجدد و شرطی سازی متقابل در راستای پیشروی افراد در مراحل تغییر رفتار مصرف میوه و سبزیجات تاثیر بیشتری داشتند. پیشنهاد می شود در برنامه ریزیهای آموزشی برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات، فرایندهای تغییر مدنظر قرار گیرند.
واژه‌های کلیدی: الگوی مراحل تغییر، میوه و سبزیجات، فرایندهای تغییر
متن کامل [PDF 204 kb]   (468 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۷/۳/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۷/۳/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۷/۳/۲۸
فهرست منابع
1. World Health Organization. Estern mediterranian regional office. Prevention and control of cardiovascular diseases, Alexandria. Egypt, WHO-Emro. 2014: 24.
2. Curtis AJ. Health Psychology.Translated by Ali Fathi-Ashtiani TEHRAN: Besat Publication; 2009.
3. Montero P, Bernis C, Varea C, Arias S. Lifetime dietary change and its relation to increase inBenefits, Barriers, Self-Efficacy and Stages of Change. J School Health, Yazd. 2010; 9(4): 89-99.
4. Addley K, McQuillan P, Ruddle M. Creating healthy workplace in Northern Irland: evaluation of a lifestyle and physical activity assessment programme. Occup Med (Lond). 2001; 51(7): 439-49 [DOI:10.1093/occmed/51.7.439]
5. Regional Office for Europe, World Health Organization: Standards for health promotion in hospitals: Development of indicators for a self-assessment tool. 2004. http://www.euro.who.int/ __data/assets/pdf_file/0006/99762/e82490.pdf.
6. Chiou A. Shu T, Chiang J, Huang N, Chien Li. Health behaviors and participation in health promotion activities among hospital staff: which occupational group performs better?. BMC Health Services Research 2014;14:474. http://www.biomedcentral.com/1472-6963/14/474 [DOI:10.1186/1472-6963-14-474] [PMID] [PMCID]
7. Prochaska JO, Norcross JC, Diclemente CC. Changing for good: A Revolutionary Six-Stage Program for Overcoming Bad Habits and Moving Your Life positively forward. Self-Help and Inspirational.Harper Collins. 2010.
8. Khezeli M, Ramezankhani A, Soori H, Mirmiran P, Keshavarz-Mohamadi N, Ghazanfari Z. Stages of change and cognitive and behavioral processes related to fruit and vegetable consumptionamong women: application of the Transtheoretical Model. Journal of Clinical Care 2015; 2(3):1-11.
9. Sabzghabaee A, Mirmoghtadaee P, Mohammadi M. Fruit and Vegetable Consumption among Community Dwelling Elderly inan Iranian Population. IJPM : 2010;1(2)98-102. [PMID]
10. Vakili V, Khadem-Rezaiyan M. Predictors of Stages of Change in Fruit/Vegetable Consumption based on Trans-Theoretical Model: A Population-based Study. Nutrition and Food Sciences Research 2016; 3(4):13-21. [DOI:10.18869/acadpub.nfsr.3.4.13]
11. Henry H, Reimer K, Smith C, Reicks M. Associations of Decisional Balance, Processes of Change and Self-Efficacy with Stages of Change for Increased Fruit and Vegetable Intake among Low-Income, African-American Mothers. J Am Diet Assoc. 2006; 106(6): 841-9. [DOI:10.1016/j.jada.2006.03.012] [PMID]
12. Henry H, Reimer K, Smith C, Reicks M. Associations of Decisional Balance, Processes of Change and Self-Efficacy with Stages of Change for Increased Fruit and Vegetable Intake among Low-Income, African-American Mothers. J Am Diet Assoc. 2006; 106(6): 841-9. [DOI:10.1016/j.jada.2006.03.012] [PMID]
13. Shafakhah M, Moattari M. Assessing Stages of dietary change and nutrition attitudes in nursing and midwifery students in Fatemeh Faculty of Nursing and Midwifery in Shiraz. Nursing research 2006; 4(12, 13) 71-80.
14. Prochaska JO, Redding CA, Evers KE. Transtheoretical Model and Stages of change. In: Glanz K, Rimer KB, Viswanath K. Health behavior and health education: theory, research, and practice. 4th ed. San Francisco: Jossey-Bass, 2008; 98-99.
15. Sutton S. Stage theories of behavior change. In: Conner M, Norman P (Eds): Predicting health behavior change. UK: Open University Press, 2005: 223-75.
16. Prochaska JO, Redding CA, Evers KE. Transtheoretical Model and Stages of change. In: Glanz K, Rimer KB, Viswanath K. Health behavior and health education: theory, research, and practice. 4th ed. San Francisco: Jossey-Bass, 2008; 99-102.
17. Hildebrand DA, Betts NM. Assessment of Stage of Change, Decisional Balance, Self-efficacy, and Use of Processes of Change of Low-income Parents for Increasing Servings of Fruits and Vegetables to Preschool-aged Children. J Nutr Educ Behav. 2009; 4(2):110-9. [DOI:10.1016/j.jneb.2008.09.007] [PMID]
18. Prochaska JO, Johnson S, Lee P. The Transtheoretical Model of behavior change. In: Shumaker SA, Ockene JK, Riekert KA (Eds). The handbook of health behavior change. New York: Springer Publishing Company, 2009: 59-83.
19. Greene GW, Fey-Yensan N, Padula C, Rossi S, Rossi JS, Clarck PG. Differences in Psychosocial Variables by Stage of Change for Fruits and Vegetables in Older Adults. J Am Diet Assoc. 2004; 104(8):1236-43. [DOI:10.1016/j.jada.2004.05.205] [PMID]
20. KimYH. Adolescents' smoking behavior and its relationships with psychological constructs based on Transtheoretical model: a cross-sectional survey. Int J Nurs Stud.2006; 43(4): 439-46. [DOI:10.1016/j.ijnurstu.2005.06.008] [PMID]
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Narimani S, Farmanbar R, Mozaffari N, Nemati A, Amani F, Abbasgholizadeh N. Cognitive and Behavioral Processes and Its Stages of Change for Fruit and Vegetable Consumption among Nursing and Midwifery Staff of Ardabil Hospitals, 1395: Application of the Trans Theoretical Model. j.health. 2018; 9 (2) :182-195
URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1536-fa.html

نریمانی سجاد، فرمانبر ربیع اله، مظفری ناصر، نعمتی علی، امانی فیروز، عباسقلیزاده * ناطق. بررسی فرایند شناختی و رفتارهای تغذیه ای میوه و سبزی در کارکنان پرستاری بر اساس الگوی مراحل تغییر- اردبیل 1395. سلامت و بهداشت. 1397; 9 (2) :182-195

URL: http://healthjournal.arums.ac.ir/article-1-1536-fa.html



دوره 9، شماره 2 - ( ویژه نامه بهار 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت و بهداشت Journal of Health
Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4122